directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 19 de maig de 2024 12:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Osona doble fletxa Dilluns, 9 de juliol de 2018 17:25 h

Esfosa i els treballadors arriben a un acord per la millora de les condicions laborals

La contractació indefinida a l'escorxador osonenc serà, com a mínim, del 85% i la temporal no superarà mai el 15%

ACN Vic.-L'Escorxador Frigorífic d'Osona SA (Esfosa) i el comitè d'empresa, integrat majoritàriament per membres de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), han arribat a un acord per millorar les condicions laborals dels treballadors de l'escorxador. A través d'un comunicat, el sindicat ha valorat molt positivament l'acord, perquè s'aconsegueix una major estabilitat laboral, i imputa aquestes millores a les negociacions que es van obrir arran de la demanda als tribunals que va interposar la COS per la vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical. A canvi del desistiment d'aquesta demanda, Esfosa s'ha compromès, entre d'altres, a regularitzar els contractes temporals. D'aquesta manera, de la totalitat de la plantilla d'Esfosa, com a mínim, el 85% seran contractes indefinits i mantenint l'antiguitat, mentre que els temporals no superaran mai el 15%. La companyia també s'ha compromès a no utilitzar les anomenades falses cooperatives.

Des de la COS han explicat que l'acord inclou que Esfosa reconeix el comitè d'empresa com a "interlocutor directe" i com a òrgan que representa els treballadors. Entre les millores en les condicions laborals hi ha la instal·lació d'un sistema de fitxatge de la jornada a fi i efecte que els treballadors puguin tenir un control i un comprovant de les hores treballades. A més, els empleats, i no l'empresa, escolliran els dies de descans de les hores que treballin en excés. D'altra banda, la companyia també s'ha compromès a reconèixer categories professionals d'oficials de primera i de segona que, en alguns casos, estaven reconeguts en categories professionals inferiors. Entre la resta de les millores, el sindicat ha explicat que la companyia s'hauria compromès durant el 2018 a negociar amb el comitè d'empresa l'establiment d'un plus per incrementar el salari mensual dels treballadors. El sindicat ha criticat que les condicions laborals resultants de l'acord a què han arribat amb Esfosa contrastin "radicalment" amb les condicions laborals "d'extrema precarietat" presents a bona part de la indústria càrnia, "on impera la utilització de falses cooperatives per dotar als escorxadors de mà d'obra esclava". Les reivindicacions dels treballadors a Esfosa van obtenir el punt àlgid de visibilitat durant la vaga de l'abril del 2016, amb un notable seguiment per part dels treballadors. Arran d'aquelles jornades, la companyia va suspendre de sou i feina els membres del comitè d'empresa. Els fets van arribar al jutjat i es va obrir un llarg període de reivindicacions. Posteriorment, també es va encetar una negociació entre la direcció i els treballadors que ha acabat amb l'acord que també han validat les assemblees de treballadors.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.