directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 3 de maig de 2024 00:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dilluns, 16 de juliol de 2018 20:23 h

Balaguer inaugura al Museu de la Noguera la polèmica exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània'

Ha comptat amb una taula rodona sobre la llibertat d'expressió amb la participació de Valtònyc per videoconfèrencia des de Brussel·les

ACN Balaguer.-El Museu de la Noguera ha inaugurat aquest dilluns al vespre l'exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània', de Santiago Sierra, que es podrà veure de manera gratuïta fins al 31 de juliol. Balaguer ha esdevingut així la segona ciutat de Ponent que acull la mostra, després d'haver estat censurada a la fira d'art Arco de Madrid i, posteriorment, al Parlament Europeu. La instal·lació va ser adquirida per l'empresari lleidatà Tatxo Benet, que després de la polèmica d'Arco va permetre que es pogués exposar al Museu de Lleida, on la van visitar més de 7.000 persones. Després es va exposar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i ara ha arribat a la capital de la Noguera. La inauguració de l'exposició a Balaguer ha comptat també amb la inauguració de la mostra 'Artistes per la República contra la censura', organitzada pel col·lectiu d'Artistes de la República de Ponent i amb la taula rodona 'La llibertat d'expressió a l'Espanya Contemporània', en què ha participat el raper Valtònyc per videoconferència des de Brussel·les.

L'obra 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' vol fer visible l'existència de 'presos polítics' a l'estat espanyol, a partir de retrats pixelats de persones que segons l'autor han estat condemnades a causa de la seva ideologia. Entre la vintena d'imatges que integren l'exposició s'hi poden reconèixer Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i els joves d'Altsasu, entre altres. L'obra de Sierra es va fer popular quan la fira d'art Arco de Madrid va retirar-la al febrer per evitar polèmiques, a petició d'Ifema. La instal·lació no es va poder ni visitar perquè la van retirar el dia que s'obria al públic. Arran de l'enrenou, l'empresari lleidatà Tatxo Benet va decidir comprar-la i la va estrenar al Museu de Lleida però també s'ha pogut veure en altres equipaments del país com és el cas del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Al Museu de la Noguera, l'exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' es podrà veure fins al 31 de juliol a la Sala d'Exposicions Temporals del Museu de la Noguera, de dimarts a dissabtes d'11 a 14 h i de 18 a 20 h, i els diumenges de 10 a 14 h. Per complementar aquesta exposició s'han dut a terme dos actes més el mateix dia de la inauguració. Una, la inauguració de la mostra 'Artistes per la República contra la censura', una exposició col·lectiva d'artistes locals sobre la llibertat de creació i contra la censura. Les 23 obres exposades estan a la venda i una part o la totalitat de la recaptació amb la venda de les obres anirà destinada a la caixa de solidaritat. L'altra, una taula moderada per la periodista Magda Gregori, que ha comptat amb la participació del periodista Francesc Canosa, de l'advocat Carlos Aguilar, de l'artista local Rafel Molina i de Valtònyc per videoconferència.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.