directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 12:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 10 d'agost de 2018 15:11 h

Salut qualifica d'"excepcional" el nombre de persones mortes per cop de calor i no descarta que es confirmin nous casos

La cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Emergències assenyala que les onze víctimes presentaven "factors de risc, o per malaltia o per activitat extra"

ACN Barcelona.-El Departament de Salut qualifica de "situació excepcional" el nombre de persones mortes per un cop de calor en els darrers dies i no descarta que se n'acabin confirmant nous casos. "Les xifres de persones mortes i de persones que han ingressat als hospitals, no les havíem tingut des de fa molt de temps", ha afirmat la cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències de Salut Pública, Ana Martínez. El nombre de víctimes mortals per cop de calor s'ha elevat a onze després que el Departament de Salut hagi confirmat aquest divendres cinc nous casos. Martínez ha assenyalat que totes les víctimes tenien "factors de risc, o per malaltia o per activitat extra".

Martínez ha assenyalat que han fet una crida a tots als hospitals de Catalunya perquè els enviïn informació sobre les atencions a persones que puguin estar relacionades amb la calor i ha afirmat que, per les dades que els estan arribant, és "previsible" que el nombre de víctimes mortals augmenti. L'Agència de Salut Pública de Catalunya té previst donar més dades dels efectes de l'onada de calor la setmana que ve, una vegada completi l'anàlisi exhaustiva que està realitzant. La cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències ha defensat que el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) "funciona prou bé", però que hi ha situacions que "no es poden controlar", com "factors personals". "Hi ha persones que estan al carrer, que fan esport o que hi treballen, i és molt difícil controlar-ho tot per molt que tinguem plans de prevenció", ha afirmat. "Igualment de tot traiem lliçons per aplicar mesures", ha afegit. Aquest pla d'actuació es va crear el 2004 després de l'alta mortalitat l'any abans a Europa, també a Catalunya, per les altes temperatures. Martínez ha explicat que es traca d'un pla coordinat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, multidisciplinari i amb molts organismes implicats, cadascun "amb plans interns, a banda del global". Tot i que l'onada de calor ja ha passat, Martínez ha recomanat hidratar-se molt quan les temperatures són altes i preocupar-se perquè les persones grans, que de vegades poden no tenir set, també estiguin ben hidratades. A més, cal disminuir les feines i les activitats a l'aire lliure per evitar les hores de més calor. També ha recomanat a les persones que han de passar moltes hores al carrer, com persones sensellar, estar-se unes hores en un centre comercial o en algun altre establiment per reduir la temperatura corporal abans de tornar a sortir i evitar així una estada molt prolongada a l'exterior. Quan una persona pateix un cop de calor, el cos no és capaç de controlar la temperatura i es pot produir una disfunció orgànica que acabi provocant la mort.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.