directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Bages doble fletxa Divendres, 10 d'agost de 2018 18:43 h

Jordi Cuixart, nou president de la Federació Llull

Amb l'elecció del president d'Òmnium es vol "denunciar" el seu empresonament"

ACN Sant Joan de Vilatorrada.-Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Obra Cultural Balear (OCB) i Òmnium Cultural han nomenat aquest divendres Jordi Cuixart com a president de la Federació Llull, que pren el relleu de Joan Francesc Mira. Segons un comunicat de les tres entitats, amb aquesta elecció "volen denunciar l'empresonament del president d'una entitat cultural; un cas únic dins la Unió Europea". La ratificació del nomenament de Cuixart com a president de la Federació Llull s'ha fet a les portes del centre penitenciari de Lledoners, on el president d'Òmium està empresonat de manera preventiva. Des de la presó, Cuixart ha refermat la voluntat de "seguir treballant per la llengua i la cultura catalanes". "Cap presó escapçarà el compromís compartit de les tres entitats amb la cultura com a principal instrument de cohesió social i la normalització de les relacions històriques dels Països Catalans", ha assegurat.

El president i la tresorera d'Acció Cultural del País Valencià, Joan Francesc Mira i Anna Oliver; el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis; i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, han ratificat el nomenament de Cuixart a les portes de la presó de Lledoners, des d'on també han exigit la llibertat dels presos polítics i exiliats, i la fi de la repressió política contra drets i llibertats fonamentals.Les tres entitats han detallat que les principals línies d'actuació de la federació pel curs 2018-2019 són la projecció de la llengua catalana, garantir la reciprocitat de les emissions de les diferents televisions públiques (À punt, IB3 i TV3), defensar els drets i les llibertats democràtiques i denunciar el judici polític contra el sobiranisme. A més, han informat que seguiran coordinant diferents iniciatives conjuntes com ara la Flama del Canigó o els Focs de Sant Joan, l'extensió dels sopars Estellés o bé dels premis literaris escolars Sambori i Pissiganya, on participen més de 130.000 escolars.Joan Francesc Mira (ACPV) ha assegurat que amb l'elecció de Cuixart "complim un deure democràtic, moral i de solidaritat ideològica i institucional, perquè participem dels valors universals de la justícia i la llibertat". Per la seva banda, Josep de Luis (OCB) ha dit que intentaran que "aquesta situació, que no és normal, afecti el menys possible a la defensa de la lluita per la llengua i cultura pròpies i compartides". Finalment, Marcel Mauri de los Ríos ha celebrat el suport a Jordi Cuixart i la unitat de les tres enitats germanes.La Federació Llull aglutina Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Obra Cultural Balear (OCB) i Òmnium Cultural. El nomenament de Cuixart s'ha fet en paral·lel a la renovació de la Junta Directiva de la Federació Llull. Joan Francesc Mira (ACPV) ha estat nomenat vicepresident de la federació i Josep de Luis Ferrer (OCB) secretari-tresorer. Per la seva banda, Toni Gisbert i Ferran Suay, Blanca de Llobet i Roser Sebastià i Miquel Àngel Grimalt i Antoni Llabrés ocuparan les diferents vocalies de la direcció de la federació.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.