directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 11:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 19 de setembre de 2018 19:15 h

Aragonès avisa l'Estat que no "bescanviarà" el dret a l'autodeterminació per una reforma del model de finançament

El vicepresident del Govern recorda que el referèndum és la "sortida" al conflicte polític

ACN Barcelona.-El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimecres que l'Estat "s'equivoca" si creu que la Generalitat "bescanviarà" l'aposta per l'exercici del dret a l'autodeterminació per "unes dècimes més d'IRPF" o un "canvi en el càlcul del fons de suficiència". En aquest sentit, durant un dinar organitzat per la Cambra Barcelona, ha recordat que hi ha un model vigent que "no es compleix" i que per això n'exigiran el seu compliment a la Comissió Mixta i en altres grups de treball amb l'Estat on hi assistiran tècnics de la conselleria. Una vegada més Aragonès ha reivindicat el dret a l'autodeterminació com una sortida pel conflicte polític i ha concretat que generaran aliances per aconseguir-ho al mateix temps que no renunciaran a "cap espai de govern" i de "responsabilitat".

Durant el dinar a la Casa Llotja de Mar, Aragonès s'ha referit a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals, Estat-Generalitat, i ha explicat que el Govern exigirà un compromís de pagament dels deutes pendents de l'Estat. "Plantejarem la necessitat que es posi sobre la taula un calendari de pagament dels 7.607 milions d’euros pendents de l’Estat", ha apuntat. El també conseller d'Economia ha citat, per exemple, els 759 MEUR d'incompliments d'inversions vinculades a la disposició addicional tercera de l'Estatut o als 583 MEUR de finançament dels Mossos d'Esquadra del període 2010-2017. "Reclamarem fins l'últim euro per poder-lo destinar a polítiques públiques", ha etzibat. Un pla de governança "de mirada llarga"El conseller d'Economia ha celebrat que l'ocupació a Catalunya hagi "crescut" però ha lamentat que encara sigui massa temporal i a temps parcial. Amb tot, s'ha mostrat confiat en el fet que l'atur sigui inferior al 10% l'any 2019. "L'economia catalana té el patró de creixement més equilibrat que abans de la crisi", ha subratllat.Aragonès ha presentat un projecte de governança "de mirada llarga", objectius "ambiciosos" amb una visió "europea" i "republicana". "Només amb un Estat independent tindrem eines per desenvolupar polítiques d'inspiració republicana", ha avisat. "Amb el compromís que sigui a l'abast de forma pacífica, democràtica i amb el màxim consens possible", ha afegit.El pla de governança hauria de tenir per objectius, segons el conseller, la cohesió social, els drets i oportunitats per a tothom, la prosperitat econòmica "sostenible" i "responsable", la integració de la innovació productiva i la transformació de l'economia actual cap a un model de salaris i retribucions "elevades".Segons Aragonès, aquest pla de governança hauria de girar al voltant del vèrtex de l'"educació", el "treball" i la "prosperitat". També ha destacat propostes concretes que el Govern vol implementar, com és el cas de la recuperació de l'educació dels 0 a 3 anys per part de la Generalitat, l'aposta per la FP Dual vinculada als centres integrals i reglats i una política per afavorir la cultura del risc. En cas darrer cas, Aragonès ha parlat de la transformació de l'Institut Català de Finances cap a una banca pública d'inversió. Tot plegat per fomentar la cultura emprenedora.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.