directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 19:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 19 de setembre de 2018 20:34 h

Els 28 es reuneixen a Salzburg amb la immigració com a repte principal

Tusk demana als líders europeus acabar amb el "joc de la culpabilitat" i centrar-se en "allò que funciona"

ACN Brussel·les.-Els caps d'estat i de govern dels estats de la UE tornen a posar damunt la taula el debat migratori aquest dimecres. Reunits a Salzburg, Àustria, els 28 abordaran durant un sopar informal el repte de la immigració per primer cop des de l'estiu. En un missatge inicial de la cimera, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha demanat als líders acabar amb culpar-se els uns als altres i centrar-se en "allò que funciona" a l'hora de buscar-hi solucions. "Aquesta nit demanaré aturar el joc de la culpabilitat", ha dit el polonès, que ha valorat que tot i la retòrica "agressiva" les coses s'estan movent en la direcció "correcta".

Per la seva banda, Espanya proposarà la creació d'un model europeu "solidari" de gestió dels fluxos migratoris. En un comunicat, Moncloa ha avançat que el president espanyol Pedro Sánchez compartirà la "necessitat d'intensificar la cooperació amb els països d'origen i trànsit, així com d'enfortir la relació entre la UE i Àfrica".En la mateixa línia, i com ja va suggerir en la carta d'invitació als 28, Tusk ha confirmat que els demanarà "suport" per intensificar la cooperació amb els països del nord d'Àfrica així com per celebrar una cimera entre la UE i la Lliga Àrab a Egipte al febrer de l'any vinent."Hem de centrar-nos en el que funciona i només seguir endavant amb això. Ja no podem dividir-nos en aquells que volen resoldre el problema dels fluxos migratoris il·legals, i aquells que volen usar-lo per obtenir beneficis polítics", ha reblat.Segons Tusk, la direcció "correcta" té a veure amb el fet que la UE s'ha centrat en els últims mesos en el control de fronteres externes i la cooperació amb tercers països. Aquest fet, ha destacat, ha permès reduir el nombre de migrants en situació irregular de gairebé 2 milions el 2015 a menys de 100.000 aquest any. En la cimera a finals de juny a Brussel·les, els líders europeus no van ser capaços d'arribar a cap compromís que tingués un ampli consens sobre què ha de fer la UE davant del repte migratori i van acabar la trobada amb un pacte migratori de mínims consistent en el repartiment voluntari dels immigrants rescatats al mar, enviant-los a "centres controlats".BrexitUn altre repte que s'abordarà a Salzburg serà el Brexit, que es farà efectiu a finals de març de l'any vinent. Sobre aquest tema, Tusk ha advertit que caldrà tornar a treballar i revisar les propostes del Regne Unit en la qüestió irlandesa -com evitar una frontera 'dura' entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord (territori britànic)- o el marc per a la cooperació econòmica.A més, el polonès ha recordat que les negociacions són a contrarellotge i que cal utilitzar cada dia que quedi abans de la sortida de la UE per "parlar-ne". En aquest sentit, ha explciat que en la reunió entre els 27 proposarà convocar una cimera addicional a meitats de novembre sobre Brexit.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.