directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 20 de setembre de 2018 16:47 h

El Palau Robert recorda la figura d’Aureli Capmany, fundador de la revista infantil ‘En Patufet’

Escriptor i folklorista, enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement

ACN Barcelona.-El Palau Robert reivindica amb una exposició el llegat de l’escriptor, folklorista Aureli Capmany (1968-1954). Amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, l’equipament de la Generalitat recorda la figura de Capmany i ho fa fixant-se, entre altres, en el personatge popular català Patufet, que va donar nom a la publicació infantil ‘En Patufet’ (1904) fundada i dirigida pel promotor cultural. L’exposició, que es pot visitar a partir de divendres i fins el 20 de gener, mostra també la seva faceta de divulgador cultural, amb projectes com el ‘Cançoner popular’ (1901-1903), l’interès per la difusió de rondalles, contes romanços o la seva fascinació per la dansa, que el va dur a fundar el grup estable ‘Esbart de Dansaires’ l’any 1907.

‘Patufet, on ets? Aureli Capmany 1868 – 1954’ és el nom de l’exposició dedicada al folklorista Aureli Capmany a la sala 4 del Palau Robert. ‘En Patufet’ (1904-1938 i 1968-1973), primera publicació infantil en català, va esdevenir una revista de referència per a molts nens i nenes de principi de segle, i és per això que l’exposició li reserva un lloc central. La comissària de l’exposició i també de l’Any Capmany és Montserrat Garrich, tampoc ha oblidat la tasca de Capmany a favor de la cultura catalana, que el va portar a publicar sobre les rondalles, les cançons, les danses populars i altres temes, com la col·lecció titulada ‘Cançoner popular’ que conté més de 100 cançons populars il·lustrades pels millors dibuixants de l’època. També cal destacar el ‘Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes’ (1951). La mostra repassa la biografia de Capmany. Pare de la novel·lista i assagista Maria Aurèlia Capmany, el folklorista va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català (1891) i de l’Esbart Català de Dansaires (1907), i va dirigir l’Esbart Català (1909). Va treballar a l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona, que conserva documentació seva. De formació autodidacta, va portar a terme una tasca pedagògica important donant eines als mestres i professors per al reconeixement de l’ús de la cançó, la dansa, el teatre, la rondalla i la llegenda com a elements imprescindibles per al desenvolupament de la persona i per enfortir i singularitzar la personalitat de Catalunya. Pel que fa a ‘En Patufet’, primera publicació infantil en català, va esdevenir una revista de referència per a molts nens i nenes de principi de segle. La idea d’editar una publicació infantil va sorgir en una reunió al Foment Autonomista Català l’any 1903. Es va plantejar amb la idea d’entretenir tot formant i educant. Capmany en va ser l’editor, director, redactor, gestor i administrador. La publicació era de petit format i amb una periodicitat setmanal. Alguns números monogràfics inclouen textos d’altres escriptors com Joan Maragall, Apel·les Mestres, Jaume Collell, Lluís Llansà, entre d’altres.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.