directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 28 d'abril de 2024 14:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dissabte, 27 d'octubre de 2018 23:18 h

Els Premis Octubre reconeixen la "lluita cívica" de presos i exiliats i denuncien els "tribunals venjatius" espanyols

Els líders independentistes agraeixen el suport a través d'una carta que han portat amics i familiars: "Ningú ens prendrà el somni"

ACN València.-L'organització dels Premis Octubre ha atorgat el Premi a l'Actuació Cívica als setze líders independentistes que són a la presó i a l'exili. El fundador de l'editorial 3i4, organitzadora dels premis, Eliseu Climent, posa en valor la seva "lluita cívica" i critica que els "tribunals venjatius" espanyols els hagin "penalitzat sense cap raó". A través d'una carta escrita des de les presons i les ciutats de Ginebra, Edimburg i Brussel·les, i que han portat els seus amics i familiars, presos i exiliats han agraït el suport: "La nostra presó i el nostre exili són la manera cruel que tenen de mostrar el seu menyspreu i el seu insult al somni", recita la carta. "Ningú ens prendrà el somni i l'aspiració de fer la República Catalana", asseguren.

El fundador de 3i4, Eliseu Climent, ha assegurat que el reconeixement a presos i exiliats es deu al seu "compromís d'obeir el mandat democràtic del poble de Catalunya, per la seva radicalitat democràtica, per l'exemple que han donat a Europa i al món, havent expandit un missatge de llibertat arreu".La presidenta de l'Associació Catalana pels Drets Civils i dona del conseller Josep Rull, Meritxell Lluís, ha estat l'encarregada de llegir la resposta que han enviat els líders independentistes, on han agraït totes les persones que els donen suport reclamant "una justícia independent amb criteris jurídics sense ànim d'escarment".En aquest sentit, presos i exiliats asseguren a través de la seva carta que la justícia espanyola ha "traspassat barroerament tots els límits de la decència institucional exigibles en una societat democràtica" i lamenta que hi hagi que tingui com a "únic propòsit" trencar la convivència a Catalunya enfront una causa "cívica i pacífica".Pel que fa als premis, els encarregats de recollir-los han estat la cunyada d'Oriol Junqueras, el fill de Carme Forcadell, la dona de Jordi Turull, la germana de Jordi Cuixart, la dona de Jordi Sànchez, la dona de Raül Romeva, la dona de Joaquim Forn, la germana de Toni Comín, la filla de Lluís Puig, el germà de Carme Ponsatí, el company de Meritxell Serret, la dona de Josep Rull i la dona de Carles Puigdemont.En nom de Marta Rovira, el premi l'ha recollit l'actual consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Esther Capella. En nom d'Anna Gabriel, el premi l'ha recollit el pare del desaparegut Guillem Agulló, i en nom de Dolors Bassa l'encàrrec ha recaigut sobre el músic i exdiputat de Junts pel Sí, Lluís Llach.També han participat en l'acte els màxims responsables de les conselleries de Cultura de Balears, Fanny Tur; la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, i la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs. En el seu discurs, la consellera Borràs ha advertit l'estat espanyol que malgrat fa un any pensés que els catalans "volíem l'impossible", encara avui "el desig no ha mort". El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que també ha estat convidat, lamenta que a Catalunya hi hagi "presos polítics i exiliats per defensar una llibertat d'expressió que està en risc". Torrent també ha aprofitat l'acte a València per fer una crida a "establir relacions molt més potents" entre Catalunya, el País Valencià i les Illes.L'acte d'homenatge als presos i exiliats, que ha servit per posar punt i final a la gala dels Premis Octubre, l'ha tancat el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que ha retret el govern de Pedro Sánchez la seva "equidistància amb la injustícia". Morera assegura que la justícia espanyola ha inventat una realitat paral·lela: "No hi ha dret amb l'acarnissament que pateixen els presos polítics", ha exclamat.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.