directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 28 d'abril de 2024 12:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 16 de novembre de 2018 16:56 h

Comença l'Espai de Diàleg al Palau de la Generalitat que reuneix el Govern, JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP

El conclave per facilitar la comunicació per assolir acords sobre els "grans temes de país" se celebra amb les absències de Cs, PPC i CUP

ACN Barcelona.-L'Espai de Diàleg ha començat aquest divendres a les 16:15 hores al Palau de la Generalitat. El president del Govern, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; la portaveu i consellera de Presidència, Elsa Artadi; i la titular de Justícia, Ester Capella, encapçalen la reunió en nom de l'executiu, que hi havia convocat tots els grups parlamentaris. Tot i això, només hi han assistit els representants de JxCat, ERC -les formacions que donen suport al Govern-, PSC-Units -qui havia proposat la taula de diàleg- i CatECP. Així, ha tingut les absències, ja anunciades, de Cs, PPC i la CUP. El conclave té l'objectiu de facilitar la comunicació per assolir acords sobre els "grans temes de país".

Torra obrirà el torn de paraula, segons han explicat fonts governamentals, on exposarà què espera de la cimera. El president obrirà la porta perquè es facin més reunions d'aquest tipus. Torra també farà propostes concretes sobre el diàleg i el futur de Catalunya, sense presentar cap document, amb especial esment a la situació d'"excepcionalitat" que viu el país, amb "presos polítics i exiliats". Després els grups tindran l'oportunitat de dir la seva.Referèndum i ConstitucióCatECP proposarà a la cimera que s'arribi a un "gran acord" entre els actors polítics i socials a Catalunya per celebrar un referèndum. Una iniciativa lligada al mateix moment a una reforma constitucional que converteixi Espanya en un estat plurinacional, que reconegui el dret a decidir i s'hi comparteixin sobiranies, segons el document que han fet públic abans de la reunió.Al seu torn, el PSC-Units hi proposarà reformar la Constitució i votar un Estatut "que millori i ampli l'autogovern". Els socialistes plantejaran la doble votació que exclou la independència per garantir la "convivència" al país, "desbloquejar" les institucions, refer "consensos" i "prioritzar el desenvolupament econòmic" i les polítiques socials. Iceta ha dit que es donaria per satisfet si l'Espai de Diàleg serveix per seguir parlant.Per part de JxCat hi assisteixen el portaveu del grup, Albert Batet, i la portaveu adjunta, Gemma Geis. Per part d'ERC hi ha el president, Sergi Sabrià, i la portaveu, Anna Caula. En nom del PSC-Units hi ha acudit el president del grup, Miquel Iceta, i el diputat Ramon Espadaler. Finalment, per CatECP hi ha la presidenta de la formació, Jéssica Albiach, i la portaveu, Susanna Segovia.Un cop finalitzi la reunió, els representants dels grups parlamentaris compareixeran davant dels mitjans de comunicació des de la Sala Clavé del Palau. Posteriorment ho farà Artadi.La CUP va anunciar que no assistiria a la cimera perquè creuen que "es vol tancar des de dalt un diàleg que hauria de ser des de baix". Al seu torn, el PPC va explicar que no acudiria a la reunió amb Torra per parlar de temes "psicodèlics" com l'autodeterminació.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.