directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 3 de maig de 2024 11:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 13 de febrer de 2019 13:50 h

El Parlament aprova la compareixença de Cunillera a la CAI per informar sobre les detencions a Girona

Castel (Cs) accepta la sol·licitud de compareixença de Pau Villòria en contra d'un acord de la Mesa del Parlament

ACN Barcelona.-El Parlament ha sol·licitat la compareixença de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per informar sobre les detencions del 16 de gener a Girona. Aquesta compareixença s'ha aprovat a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) amb els vots favorables de JxCat, ERC i comuns, mentre que la CUP no ha assistit a la votació. D'altra banda, també s'ha acceptat la compareixença de Pau Villòria, comissionat de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, encara que en un primer moment s'ha empatat en les votacions i, segons un acord de Mesa del Parlament, en aquests casos s'ha de desempatar tenint en compte els resultats de les últimes eleccions –amb els diputats empresonats i exiliats inclosos–. El president de la mesa de la CAI, Jean Castel (Cs), ha titllat aquest acord "d'irresponsabilitat" i no l'ha aplicat.

Per la seva banda, el diputat de JxCat i vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha fet notar a Castel que proclamar els resultats sense tenir en compte els 135 diputats era contrari als acords de la Mesa del Parlament del 18 de setembre del 2018, ratificats el 16 i el 19 d'octubre. En aquest sentit, ha advertit al diputat de Ciutadans que en acceptar la sol·licitud estaria "desobeint manifestament, incomplint el reglament i desatenent les facultats de la Mesa del Parlament".Al seu torn, Castel ha assegurat que "acata el reglament del Parlament, l'Estatut d'Autonomia i la Constitució Espanyola", i ha qualificat "d'irresponsabilitat" l'acord de la mesa. En aquest context, ha anunciat que dirigirà una carta al president de la cambra, Roger Torrent, on demanarà que adapti la decisió sobre el vot ponderat a "les resolucions dels tribunals". "Que deixi de posar-nos a tots els presidents de les comissions en la tessitura d'haver de cometre il·legalitats", ha retret.D'aquesta manera, Castel ha destacat que ell és el president de la mesa de la comissió i "ha reiterat i ratificat" la decisió de permetre la compareixença. A més, ha emplaçat Costa a demanar empara a la mesa del Parlament si "no està conforme" amb la situació.Per la seva banda, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha agraït a Castel que "acati les resolucions judicials". En aquest sentit, ha assegurat que "els que es distingeixen per no acatar resolucions" –en referència als membres dels partits independentistes- "no poden pretendre que els presidents de les comissions segueixin la seva estela".Sol·licituds de compareixençaA banda de Teresa Cunillera i Pau Villòria, el Parlament també ha aprovat les compareixences a la CAI d'Adam Majó, director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics, i de Ferran Mascarell, delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, tots dos per unanimitat. D'altra banda, s'ha rebutjat la presència de Carles Viver i Pi-Sunyer per informar de l'activitat de l'Institut d'Estudis d'Autogovern, i de la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades per parlar sobre les dades utilitzades per al referèndum de l'1-O.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.