directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 4 de maig de 2024 11:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dilluns, 18 de febrer de 2019 20:20 h

Torra: "Si el preu de defensar l'autodeterminació és la meva llibertat personal, el pagaré"

El president denuncia que els líders independentistes acusats per l'1-O siguin "culpables de ser demòcrates"

ACN Brussel·les.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest dilluns des de Brussel·les el judici de l'1-O i la manca de voluntat de "diàleg real" del govern espanyol. "Si el preu de defensar els nostres drets i l'autodeterminació és la meva llibertat personal, el pagaré", ha assegurat Torra durant la conferència sobre la causa al Suprem i el paper de la Unió Europea. El president del Govern ha assegurat que es jutja als líders independentistes encausats perquè se'ls considera "culpables de ser demòcrates" i ha fet una crida "a tots els europeus que creuen en la democràcia" perquè donin el seu "suport". "Els pròxims mesos són una oportunitat per la comunitat internacional per entendre la cara real de l'Estat", ha afirmat en relació al judici.

"Veure'ls acusats com si fossin criminals és un atac als drets humans i una vergonya per l'Europa del segle XXI", ha dit Torra, remarcant que hi ha "presos polítics i exiliats". "Us demanem que parleu abans que sigui tard per nosaltres, per ells, per Europa", ha afegit dirigint-se a la comunitat europea que creu "en la justícia".Per últim, Torra ha lamentat que ni el govern de Mariano Rajoy ni el de Pedro Sánchez "han volgut un diàleg real ni han escoltat la veu dels catalans" i ha tornat a defensar una mediació internacional "per fer seure el govern espanyol a la taula i tenir una negociació real".Crítiques a TajaniDurant la seva intervenció, el cap de l'executiu també ha criticat el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, pel vet a la conferència. Segons ha assegurat, la decisió de Tajani és "política i ideològica". A més, ha acusat l'italià d'haver dut a terme "una de les accions més antidemocràtiques i antieuropees": "violar el principi de la llibertat d'expressió de dos membres elegits pels catalans per donar el seu punt de vista sobre el judici i la seva evolució"."La UE hauria de ser un bastió de la llibertat i no ens quedarem callats", ha assenyalat Torra instant tots els "demòcrates que treballen a les institucions de la UE que no estiguin en silenci".En la mateixa línia, l'expresident Carles Puigdemont també ha criticat Tajani. "La UE no pot seguir donant suport a actituds demofòbiques", ha dit afirmant que el president de la cambra "ha imposat de facto una llei mordassa a Catalunya". "La meva Europa defensa els drets humans", ha reivindicat.A més, Puigdemont ha admès la seva "sorpresa" per la "passivitat" d'Europa davant del judici. En aquest sentit, ha demanat a tots els eurodiputats que "obrin els ulls i actuïn com a demòcrates", recordant que entre els líders jutjats hi ha dos exmembres de la cambra, Oriol Junqueras i Raül Romeva.Torra i Puigdemont han pronunciat la conferència "Catalunya i el judici sobre el referèndum: un repte per a la UE" en un hotel de la capital belga davant de prop de 300 persones. Entre els assistents hi havia els dos eurodiputats que havien organitzat l'acte original a l'Eurocambra, Ralph Packet i Ivo Vajgl, la consellera de Cultura, Laura Borràs, i una delegació de diputats de Junts per Catalunya, entre ells el vicepresident del Parlament Josep Costa, Albert Batet, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula.També hi han assistit la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig i els eurodiputats Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (PDeCAT) i Ana Miranda (BNG), entre altres. A més, també s'han deixat buits els seients de les primeres files, que eren ocupats per cartells grocs amb les cares dels líders empresonats i els exiliats.A banda, també s'ha pogut veure entre el públic l'exdiputat de CSQP Albano Dante-Fachin i la diputada al Congrés Marta Sibina.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.