directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 14:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Bages doble fletxa Dimarts, 19 de febrer de 2019 20:00 h

L’obra ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ guanya el 19è Premi Amat-Piniella d’Òmnium Cultural al Bages

L’escriptor Joan-Lluís Lluís s’emporta els 2.000 euros del reconeixement

ACN Manresa.-L’obra ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ (Proa, 2018), de l’escriptor Joan-Lluís Lluís, ha guanyat el 19è Premi Joaquim Amat-Piniella, que impulsa Òmnium Cultural al Bages-Moianès i que per tretzè any consecutiu es concedeix a una obra ja publicada. L’escriptor de Perpinyà s’ha endut els 2.000 euros del premi. El jurat ha destacat que ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ és un relat ucrònic que demostra, no només un amor condicional per la llengua, sinó també una gran capacitat “fabuladora” de l’autor.

‘Jo soc aquell que va matar Franco’ planteja la història d’un filòleg solsoní que fuig de la guerra, un heroi humil que, després d’haver patit un suposat bombardeig franquista sobre el camp d’Argelers, decideix matar franquistes i s’incorpora al maquis. ‘Què hauria passat si Franco hagués declarat la guerra als aliats i hagués atacat la Catalunya Nord?’. La novel·la de Lluís especula sobre aquesta possibilitat i acaba fent una ucronia que té a veure amb l’actualitat del país. El jurat estava format per Genís Sinca, Toni Mata, Llorenç Capdevila, Montserrat Caus i Jordi Estrada. La resta d’obres finalistes amb qui ha competit la guanyadora són ‘Retorn’, de Carles Casajuana; ‘Els anys de la serp’, de Joan Rendé; i ‘El camí de les Aigües’, de Carme Martí. El premi l’organitzen Òmnium Bages-Moianès i l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de la Biblioteca del Casino, el Gremi de Llibreters, l’Associació Misteriorsa Llum i l’Associació Memòria i Història de Manresa. L’acte, obert a tothom i emmarcat dins de la Festa de la Llum que se celebra aquests dies a Manresa, ha tingut lloc a l’Auditori de la Plana de l’Om.Joan-Lluís Lluís ha publicat una quinzena de títols des que es va donar a conèixer el 1993, entre els quals hi ha ‘Els ulls de sorra’ (1993), ‘El dia de l’ós’ (2004) Premi Creixells, ‘Aiguafang’ (2008) Premi de la Crítica Serra d’Or, ‘Xocolata desfeta’ (2010), ‘El Navegant’ (2016) Premi de la Crítica Serra d’Or. Amb ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ va guanyar el Premi Sant Jordi de l’any 2018.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.