directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 22 de febrer de 2019 18:07 h

Govern i COCARMI acorden impulsar un pla de xoc per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

Treball i Afers Socials destinarà 42,5 MEUR per a la pujada del SMI als centres especials de treball i 14,5 pensant en l'empresa ordinària

ACN Barcelona.-El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) han signat un acord per impulsar un pla de xoc per facilitar la inserció laboral de les persones amb discapacitat i\/o problemes de salut mental. El Departament destinarà 57 milions d'euros (MEUR) amb l'objectiu de millorar les polítiques públiques d'ocupació d'aquest col·lectiu: 42,5 MEUR per als centres especials de treball (CET) per a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) i 14,5 MEUR per a la inserció laboral en l'empresa ordinària, 5 dels quals per al manteniment de llocs de treball amb especials dificultats. El Govern i el COCARMI també reclamen a l'Estat que adeqüi el finançament que destina en aquest àmbit.

El COCARMI és la plataforma representativa de les més de 550.000 persones amb discapacitat de Catalunya. Agrupa 10 federacions i organitzacions que representen gairebé 700 entitats arreu del territori que treballen per garantir els drets de les persones amb discapacitat i les seves famílies.El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha afirmat que amb l'acord volen "donar un pas endavant en les polítiques públiques d'ocupació destinades a les persones amb discapacitat" i ha reconegut que "tot i els avenços que s'han fet, encara perduren limitacions en el cas de les persones amb discapacitat, especialment de participació en el mercat de treball ordinari". El conseller ha exigit a l'Estat que "destini en la propera Conferència Sectorial 120 MEUR per suportar, com a mínim, el 50% del SMI per a tots els centres especials de treball". El president del COCARMI, Antonio Guillén, ha afirmat que "el dret al treball de les persones amb discapacitat ha de preocupar totes les administracions" i ha assenyalat que l'acord és fruit del "diàleg social" i que permet "recuperar nivells d'inversió per afavorir la inserció laboral a l'empresa ordinària equivalents als anys previs a les retallades". "Sóc conscient que les retallades pressupostàries de la darrera dècada han tingut greus conseqüències per a les condicions de vida de les persones amb discapacitat i han sotmès el dret al treball a la disponibilitat pressupostària", ha lamentat el conseller, que vol avançar en la implementació conjunta d'un model laboral que "garanteixi la singularitat de Catalunya en aquesta qüestió". Guillén també s'ha referit a aquest model i ha assenyalat que s'ha de basar en "els principis i mandats de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat". L'acord signat aquest divendres també inclou desenvolupar un pla de la inspecció de treball per al compliment de la reserva del 2% dels llocs en aquelles empreses que no estiguin acollides a mesures alternatives; elaborar un pla per a la formació específica i un altre per fomentar l'obtenció de certificats de professionalitat; recuperar la partida per inversions i per reconversió, sobretot per aquelles inversions que signifiquin crear més llocs de treball en un marc d'innovació i cooperació d'entitats socials titulars de CETs i suport a plans de viabilitat en casos d'emergència o greu risc de pèrdua de llocs de treball.També, sol·licitar el traspàs de competències amb relació a la normativa per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat i\/o problemes de salut mental a la Generalitat o, com a mínim, la constitució d'una comissió bilateral Estat-Generalitat per posar les bases d'un acord que garanteixi la singularitat del model català. A més, crear una comissió bilateral COCARMI - Departament de Treball per controlar i avaluar les polítiques públiques d'ocupació destinades a les persones amb discapacitat.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.