directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 3 de maig de 2024 19:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Diumenge, 24 de febrer de 2019 06:00 h

Jordi Cabré: "'Digues un desig' és una crida a que la gent es busqui i es trobi a si mateixa vencent la seva part fosca"

L'escriptor publica la novel·la que va rebre el 59è Premi Sant Jordi

ACN Barcelona.-L'escriptor Jordi Cabré (Barcelona, 1974) va rebre el 59è Premi Sant Jordi de novel·la per 'Digues un desig' (Enciclopèdia Catalana \/ Òmnium), un llibre que, com defensa el seu autor, és una crida a que "la gent es busqui i es trobi a ella mateixa vencent els obstacles i la part fosca que no vol reconèixer". En una entrevista a l'ACN, Cabré explica que volia retratar una "lluita de relats", per una banda el d'un escriptor reconegut que veu que algú ha publicat una autobiografia sobre ell i, per altra banda, el relat de dins del llibre que explica fets "inconvenients". L'escriptor volia demostrar, amb 'Digues un desig', que al final no és important quin dels dos relats és el vertader, sinó quin té més força.

A la novel·la, un escriptor famós entra en una llibreria i descobreix que el títol més venut del dia de Sant Jordi és la seva pròpia autobiografia. Un títol que ell no ha escrit i que conté grans mentides sobre la seva vida que el perjudiquen, i l'obligaran a fer una "espècie de gimcana". El protagonista de la novel·la s'enfronta amb el seu propi subconscient. "Ens mirem al mirall i a vegades pensem que ens coneixem i hi ha coses que ronden dins del nostre cervell que són més intuïtives, irracionals, primitives i dels traumes que no reconeixem i aquest monstre diu molt de nosaltres". Això respon a la idea de la novel·la que la veritat "és el de menys. No m'importa tant si aquest senyor és elegant, però m'interessa que ha volgut semblar-ho". Segons Cabré, la veritat és molt important però la millor manera d'aproximar-se a la veritat és a través de relats ben fets. "Diu molt més un retrat impressionista de Gauguin de Bora Bora que no pas una fotografia de Bora Bora per molt ben feta que estigui", defensa. Ho argumenta convençut que un quadre explica coses que una fotografia no pot explicar. "La veritat al final és una cosa molt vulgar". Cabré ha creat un escriptor famós que ha portat una vida tranquil·la i avorrida i que li hauria agradat ser un personatge de novel·la. "Quan ho desitges molt, les coses que desitges de veritat s'acaben transformant en realitat i aleshores has d'assumir les conseqüències". "Quan proclames la independència de Catalunya estàs fent un pas immens perquè sigui real, pel simple fet de dir-ho o desitjar-ho. Quan dius a la teva parella que ja no l'estimes, per molt que encara segueixin sent parella allò ha començat a acabar-se". Cabré creu que és molt important què imagina, desitja i pronuncia una persona, i ho és tant com la realitat mateixa. Per això, defensa que "la ficció supera la realitat. Quan tu tens una idea a mesura que va agafant forma i la vas repetint acaba transformant la realitat".El llibre 'Digues un desig', explica Cabré, és "una crida a que la gent es busqui i es trobi a ella mateixa vencent els obstacles i la part fosca que no vol reconèixer. Si no vas al bosc prohibit i no l'explores, mai acabaràs sent tu mateix", adverteix. A la novel·la també hi juga un paper important Cadaqués i Salvador Dalí, així com la Sagrada Família que, segons el llibre, l'any 2026 estarà acabada.59è Premi Sant JordiCabré va guanyar el 59è Premi Sant Jordi amb la novel·la. Com ja va dir al recollir el guardó, es tracta de la tercera publicació que arriba com a finalista del premi Sant Jordi, i celebra que finalment hagi arribat a ser reconeguda perquè, confessa, que aquesta és la "millor que ha fet. És el cas en el que era més just de tots els possibles dels que jo pogués guanyar".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.