directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El PSC veta la placa commemorativa de les columnes Puig i Cadafalch

Els impulsors de la recuperació volien dedicar-les 'als patriotes catalans de tots els temps' · El PSC censura aquesta proposta i finalment hi haurà un text que només parla de 'justícia històrica'

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Les quatre columnes de Puig i Cadafalch ja coronen la muntanya de Montjuïc, però la restitució d'aquest monument catalanista destruït per Primo de Rivera anirà envoltada de polèmica fins el mateix dia de la inauguració. Segons ha pogut saber directe!cat, l'Ajuntament de Barcelona ha vetat la inscripció de la placa commemorativa que proposaven els impulsors de la recuperació, que havia de dur el lema 'Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps'. La vessant patriòtica, nacional i reivindicativa de la placa no hauria agradat als socialistes barcelonins, que finalment han imposat una inscripció alternativa, 'Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya'. Tot i la polèmica, la inauguració del monument de Puig i Cadafalch tindrà lloc el proper diumenge 27 de febrer, en una festa cívica que comptarà amb la presència de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president de la Generalitat, Artur Mas.
Després de nombrosos retards en les obres -el procés de restitució va començar ara fa vuit anys i mig- les columnes de Puig i Cadafalch formen part del paisatge de Montjuïc des del passat 7 de desembre, dia que van retirar-se les bastides i va donar-se la construcció per finalitzada. A més, la data per la inauguració formal del monument patriòtic també s'ha endarrerit diverses vegades, i s'havia parlat de finals de desembre o del 12 de febrer abans de fixar el diumenge 27 de febrer com a data definitiva.

Segons ha pogut saber directe!cat, les pressions de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals han permès que l'Ajuntament de Barcelona traslladés la inauguració d'un dia feiner a una jornada festiva, el diumenge 27 de febrer a les dotze del migdia, i s'està organitzant un programa d'actes que comptarà amb la presència de la banda municipal i amb l'actuació de colles castelleres que aixecaran construccions al voltant de les columnes. Els organitzadors de l'acte també han fet extensives les invitacions a tots els 947 municipis del Principat, en considerar que no es tracta d'un monument barceloní sinó que representa tot Catalunya.

Trencat el consens de la placa commemorativa

Durant aquest vuit anys i mig de restitució de les columnes, els impulsors del procés han treballat sempre amb el lema 'Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps', un frase que és vista amb bons ulls pels grups de CiU i ERC a l'Ajuntament de Barcelona, però a darrera hora el grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, i en concret el 4t tinent d'alcalde i responsable d'urbanisme i infraestructures, Ramon García-Bragado, ha forçat un lema alternatiu que només defensen els socialistes, 'Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya'.

Segons han explicat les entitats promotores a directe!cat, Bragado els ha promès que la placa ja està feta i rotulada amb el lema del consistori, però es podria 'refer'. Els responsables de la restitució es plantegen ara dues alternatives: promoure una votació al ple de l'Ajuntament per tal de decidir quin dels dos textos hauria d'anar a la placa, o bé acceptar que el lema inicial s'inclogui com un complement a la placa confeccionada per l'Ajuntament. Sigui com sigui, les reunions amb l'Ajuntament els han fet entendre que la part que no agrada als socialistes és la que fa referència als 'patriotes catalans de tots els temps', un lema que per les entitats promotores és innegociable.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
INDEPENDÈNCIA fletxa Catalunya
10 de febrer de 2011, 20.38 h

Que els hi facin una placa als botiflerassos que signen des de "l´Estartit", però que treballen a la seu de CiU a BCN.
El seu amo Madí s´ha retirat del devant, però encara els pagaran fins les municipals per atacar i dividir l´independentisme a major glòria de CiU i Espanya. No tenen prou amb el Laporta & cia, si que tenen por d´ERC que han de recòrrer a gentussa com aquests paios.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
10 de febrer de 2011, 17.17 h

No són socialista (abans em tallo un dit), del PP, encara molt menys, i de corrupCiu, abans me'n tallaria dos de dits. Dic això per a evitar mals entesos i perquè se m'acut preguntar en clara referència al lema que inicialment es volia posar a la placa, si en samaranch es pot considerar un patriota català. I com que també es refereix a tots els temps, llavors d'aquí uns anys, l'Alicia Sanchez Camacho també serà una patriota catalana, en Rivera de Ciutadans també, i per descomptat aqu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
10 de febrer de 2011, 16.45 h

#3 Si, i els P$OEcialistes es possaran la mar de contents de veure que poden sumar i fer un altre tripartit amb les seues palanguanes.

Au vinga!...que ja ens afaitem!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
davids fletxa catalunya
10 de febrer de 2011, 16.39 h

però qui collns ús penseu que hi ha dins el psc?????
són com el pp ni més ni menys i crec que ho han demostrat moltes vegades
quina notícia au vinga


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
10 de febrer de 2011, 13.17 h

Si fos dedicada als patriotes espanyols estarien més que contents i pot ser que posessin alguna espelma.
Panda de botiflers !!, quant tinguem un nou ajuntament ho canviarem i llestos, a menys que ja hagin pactat amb el Trias, bés a saber.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
El sucre del noi fletxa ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA
10 de febrer de 2011, 13.09 h

Cal que els ciutadans i ciutadanes de Barcelona i CATALUNYA, vetin per a sempre mes al PSC i als seus regidors., unint i concentrant el vot cap a formacions independentistes com ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Carles fletxa Barcelona
10 de febrer de 2011, 11.32 h

Els antipatriotes catalans del PSC i alhora patriotes espanyols, no volen sentir ni a parlar de "patriotes catalans". La mostra d'això o tenim en molts noms de carrers de Barcelona que porten noms de personatges que han anat en de contra Catalunya i els seus habitants com per exemple el Carrer Ferran. O també han mantingut noms de carrers posats a l'època franquista i encara no han retornat el nom original perquè feia referència a algun personatge català, com per exemple el carre Poeta Ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
10 de febrer de 2011, 08.30 h

Ja manca poc pel 22-M i si tenim la sort de que els barcelonins es desperten i fan impossible el tripartit P$OEcialista, les coses es podrán fer d'un altre manera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.