directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 4 de maig de 2024 09:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tardà no va injuriar amb el crit de 'mori el Borbó'

La Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat la causa

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La fiscal en cap de la Fiscalia Superior de Catalunya, Teresa Compte, ha arxivat la causa contra el diputat d'ERC Joan Tardà que suposadament hauria comès un delicte d'injúries contra el Tribunal Constitucional espanyol (TC) i un altre contra la monarquia pel crit 'mori el Borbó'. El diputat va participar en un acte de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) el 6 de desembre passat a Barcelona on va dir que el TC era un òrgan 'corrupte' i va cridar 'visca la República. Morí el Borbó'. La Fiscalia considera que aquestes manifestacions formen part de la llibertat d'expressió del diputat i en cap cas volien 'escalfar els ànims dels concurrents per cometre un magnicidi'.
joan tardà
Comparteix
   

El sindicat 'Manos Limpias' va denunciar el cas davant de la Fiscalia General de l'Estat espanyol, i la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, ha decidit arxivar ara la denúncia perquè no veu cap delicte en les declaracions del diputat republicà, 'al marge de les formes més o menys encertades en el llenguatge utilitzat'.

L'escrit de la Fiscalia fa una cronologia sobre l'acte de les JERC on Tardà va fer el seu discurs, així com les rectificacions que va fer els dies posteriors indicant que les paraules s'havien 'descontextualitzat'. També posa la reacció del president del Congrés dels Diputats, José Bono, on donava per tancada la polèmica després de parlar amb el dirigent republicà.

La Fiscalia indica que no existeix cap delicte d'injúries contra el Tribunal Constitucional espanyol per les paraules de Tardà qualificant-lo d''òrgan' corrupte. En aquest sentit, es donen per bones les explicacions posteriors del diputat sobre que, des de Catalunya, es considera aquest tribunal 'deslegitimat' per retallar l'Estatut aprovat 'pel poble'. La fiscal indica que la llibertat d'expressió empara les idees que 'xoquen o inquieten' i no només 'les ben acollides'.

En la seva argumentació, la Fiscalia Superior de Catalunya també considera en l'expressió 'mori el Borbó' que no hi ha voluntat d'injuriar la monarquia ni de promoure un magnicidi. La fiscal indica que les exclamacions s'emmarquen en un discurs general 'd'autoafirmació a través de la desqualificació de diverses institucions' que té 'un grau de visceralitat, per fortuna, inusual en un diputat', però no 'criminalitzable'. Tardà va argumentar que el crit feia referència a la Guerra de Successió i els fets del 1714, i s'havia d'interpretar com a una critica a la institució 'no dirigida a cap persona física'.

La fiscal destaca que la Constitució no prohibeix ni el qüestionament de la monarquia parlamentària ni la seva reforma per les vies legítimes. A més no troba voluntat d'injuriar la monarquia ni de promoure un magnicidi en les declaracions de Tardà.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Santi fletxa Barcelona
27 d'agost de 2016, 15.50 h

#18
Pues es el tipico ciudadano de Cataluña, el 80% de la població de Cataluña son españoles o catalanes de origen español (datos de la generalirat), lo que pasa es que hay mucho renegado con complejo de inferioridad como tû, como el Rufian o com el Jordi Sánchez, por ejemplo.

Y la diada es una fiesta inventada por los d nacionslistas, para los nacionalistas.

Te has enterado renegado acomplejado.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 de febrer de 2009, 11.52 h

Company Tardà: Per a mi tens tot el meu suport, tant si ho vas dir en sentit metafòric, com no. Et diré més, Els sociates, dels qual tu en certa manera en formes part, com els peperos, el borbó de marres i el tribunal d'ordre públic, són persones i ens NON GRATES


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.