directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU i ERC acorden posar fil a l'agulla a la definició del concert econòmic

La federació nacionalista votarà la moció dels republicans per crear una comissió que ho estudiï · El PSC només hi donarà suport si inclou la defensa del finançament actual

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els sis diputats que falten a CiU per arribar a la majoria absoluta l'obligaran a practicar la geometria parlamentària. Si bé la federació nacionalista va pactar la investidura i la composició de la mesa amb PSC i PP, els moviments dels darrers dies denoten que la parella de ball preferida per a la proposta estrella de la legislatura, el concert econòmic, serà ERC. CiU ja ha anunciat que aquest dimecres votarà a favor de la moció dels republicans per crear la constitució d'una 'comissió amb base parlamentària' que posi fil a l'agulla i comenci a treballar en la proposta de pacte fiscal que, un cop passades les eleccions espanyoles, la Generalitat haurà d'anar a negociar amb l'Estat espanyol. El text dels republicans reclama que Catalunya pugui 'recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els nostres impostos i equiparar els ingressos als del concert econòmic' i reclama actualitzar i publicar periòdicament les balances fiscals. CiU ha anunciat que hi donarà suport sense cap esmena.

Comparteix
   


Etiquetes
Concert econòmic i balances fiscals
La moció d'ERC, que tirarà endavant en el ple d'aquesta setmana, també reclama actualitzar les balances fiscals d'acord amb la voluntat expressada a la Comissió Mixta de Valoracions de 2 de desembre de 2004 i donar continuïtat als treballs i al mètode del Grup de treball per l'actualització de la balança fiscal de Catalunya de gener de 2005 i de juliol de 2008. Així mateix, reclama al govern espanyol la regulació per llei de la publicació i actualització periòdica de les balances fiscals entre l'administració de l'Estat espanyol i les comunitats autònomes donant continuïtat a les publicades el juliol de 2008 pel Ministeri d'Economia i Hisenda espanyol.

CiU creu que el text té voluntat d'un gran acord
Turull ha assenyalat que el tema del pacte fiscal és un compromís electoral clar i nítid del seu grup parlamentari i que en van parlar molt. Així mateix, Turull ha recalcat que 'comparteixen el text i creuen que més d'un grup s'hi pot sumar a part d'ERC i de CiU'. Segons Turull, la moció està redactada amb uns termes per aconseguir un gran acord. Així mateix, ha advertit que si s'acceptés una esmena que desnaturalitzés el punt primer CiU s'ho repensaria.

Simó vol que el Govern negociï a Madrid amb el suport del Parlament i, si és possible, del poble català
Segons la portaveu parlamentària d'ERC, aquesta és una moció que treballa per tal de fer 'una altra proposta de sistema de finançament' que el Govern pugui negociar a Madrid amb el suport del Parlament i 'si es possible amb el suport del poble català'. En aquest sentit des d'ERC es considera que aquest és 'el principi d'un full de ruta per tal d'anar plegats a defensar una qüestió que, ara sí, és transversal i té el suport d'una majoria amplia de la població de Catalunya'.

Fonts d'ERC apunten que el partit vol que la comissió d'estudi estigui formada per representants del Govern, diputats i membres de la societat civil. Però tanmateix, estan disposats a negociar una fórmula diferent que permeti arribar a un acord.

El PSC reclama que es defensi l''actual pacte fiscal o pacte de finançament'
La portaveu del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha explicat que el seu grup 'només donarà suport' a la proposta d'ERC si s'inclou la 'necessitat de defensar l'actual pacte fiscal o pacte de finançament, acordat el 2009', i si, a més s'explicita l'exigència 'del compliment íntegre fins al final de la seva vigència, cosa que suposa desplegament del títol 6 de l'Estatut'. En referència a les esmenes que presentarà el PSC, Simó ha declarat que poden 'distreure' del principal acord que s'ha d'extreure al ple de dimecres. que, al seu parer, és el compromís en el treball conjunt per tal de 'veure els topalls d'un nou acord finançament basat en el concert econòmic' i la publicació de les balances fiscals per part del govern espanyol.

El PP no vol que les balances fiscals siguin instrument de picabaralla
El PP de Catalunya ha manifestat que presentaria esmenes a la moció d'ERC. Per una banda, el portaveu del PPC, Enric Millo, ha dit que el seu partit no és contrari a que es publiquin les balances fiscals, però rebutja que serveixin com a instrument de picabaralla política ni que s'hagi de fer una llei per regular les balances fiscals. Així mateix, ha assegurat que ara no és el moment de fer un nou model de finançament

ICV vol incloure-hi la recuperació de les retallades de l'Estatut
Per la seva part, Dolors Camats, portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, ha explicat que el seu grup està preparant una esmena a la proposta per deixar clar que 'el plantejament d'un nou model fiscal es queda curt' per la comissió que proposa ERC. I és que els ecosocialistes creuen que aquesta comissió 'no s'ha de quedar només en els temes de fiscalitat sinó que ha d'agafar tots els temes que es van veure afectats per la sentència del Tribunal Constitucional'. En aquest sentit, ICV assegura que el seu grup 'no està en contra de que puguem avançar i discutir sobre un model fiscal que vagi més enllà', però destaca que 'el deure que tenim és superar la sentència del TC'. Així, la seva esmena 'afecta sobretot a la idea de l'abast de la comissió', on volen incloure les modificacions de les lleis, els temes d'àmbit lingüístic, o els problemes amb els canvis que se'n deriven de la sentència del TC.

Ciutadans en contra de culpar a un dèficit fiscal inexistent
Per la seva part, Ciutadans votarà en contra de la moció perquè 'no és més que un intent de CiU de tornar a donar els culpes a una suposat i mal anomenat dèficit fiscal'. El diputat de Ciutadans Albert Rivera ha afirmat que l'executiu hauria de parar en 'la seva obsessió d'anar més enllà per aconseguir més competències ja que el que es necessita són més recursos'. Ha recordat que Ciutadans és contrari a que 'hi hagi privilegis fiscals tant a Catalunya com al País Basc' i que 'creuen en la LOFCA i ens els paràmetres de reajustament'. En aquest context, el líder de C's ha avisat que 'només donaran suport a CiU per fer que les inversions de l'Estat espanyol compromeses es compleixin en el marc multilateral de la LOFCA i en marc autonòmic o federal del sistema de finançament'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Arnau MIR de TOST fletxa Poblejoliu d'Àger
9 de març de 2011, 12.33 h

ULL VIU, senyor Puigcercós, els de Ciu mai ha estat gent de fiar. A la mínima que poden, van a Espanya a trair qualsevol acord pres pel Parlament de la nació catalana. Per a ells, l'únic important es la seva cartera i la "poltrona". En MAS i en DURAN en son uns autèntics mestres .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
UN que MA ha votat NI VOTARA als UNIONIESTES AMB ESPANYA fletxa CORRUPTES i TRAIDORS DE CONVERGÈNCIA i UNIÓ.
9 de març de 2011, 12.27 h

endavant ERC..!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
9 de març de 2011, 10.44 h

En la defensa dels interessos de Catalunya, cal reconeixre que CiU te la generositat politica i el fairplay que mai ha tingut ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
asdasdsa fletxa sadasdasd
9 de març de 2011, 10.19 h

#2 Francesc, això que dius és una bestiesa.
Si tu vens de Alemanya (per dir alguna cosa) i t'integres a Catalunya i t'arribes a sentir català, no tens perquè deixar-te de sentir alemany. Et sentiràs alemany i català, una cosa no treu l'altra, són dos països diferents amb els que t'identifiques. El mateix passa amb algú que ve d'Espanya o que a casa seva la cultura és l'espanyola, però que es sent català com el que més, són dos països diferents amb els que s'identifica (aquesta ú... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Dani fletxa Cerdanyola
9 de març de 2011, 10.14 h

Que no us venguin la moto, que aquests tenen molta làbia i massa traça a l'hora de camuflar d'independentisme el seu regionalime privilegiat. No confieu en CyU, perquè ja sabem el peu que calça, i tampoc amb ERC, ara que faran qualsevol cosa per aconseguir la poltrona que se'ls va negar...

La independència és del poble i l'aconsegueix el poble, no els polítics. No volem ésser uns pidolaires, els catalans volem ser els amos de casa nostra sense haver de pactar amb cap foraster.

Salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Dani fletxa Cerdanyola
9 de març de 2011, 10.14 h

Que no us venguin la moto, que aquests tenen molta làbia i massa traça a l'hora de camuflar d'independentisme el seu regionalime privilegiat. No confieu en CyU, perquè ja sabem el peu que calça, i tampoc amb ERC, ara que faran qualsevol cosa per aconseguir la poltrona que se'ls va negar...

La independència és del poble i l'aconsegueix el poble, no els polítics. No volem ésser uns pidolaires, els catalans volem ser els amos de casa nostra sense haver de pactar amb cap foraster.

Salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Dani fletxa Cerdanyola
9 de març de 2011, 10.14 h

Que no us venguin la moto, que aquests tenen molta làbia i massa traça a l'hora de camuflar d'independentisme el seu regionalime privilegiat. No confieu en CyU, perquè ja sabem el peu que calça, i tampoc amb ERC, ara que faran qualsevol cosa per aconseguir la poltrona que se'ls va negar...

La independència és del poble i l'aconsegueix el poble, no els polítics. No volem ésser uns pidolaires, els catalans volem ser els amos de casa nostra sense haver de pactar amb cap foraster.

Salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Dani fletxa Cerdanyola
9 de març de 2011, 10.14 h

Que no us venguin la moto, que aquests tenen molta làbia i massa traça a l'hora de camuflar d'independentisme el seu regionalime privilegiat. No confieu en CyU, perquè ja sabem el peu que calça, i tampoc amb ERC, ara que faran qualsevol cosa per aconseguir la poltrona que se'ls va negar...

La independència és del poble i l'aconsegueix el poble, no els polítics. No volem ésser uns pidolaires, els catalans volem ser els amos de casa nostra sense haver de pactar amb cap foraster.

Salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Dani fletxa Cerdanyola
9 de març de 2011, 10.14 h

Que no us venguin la moto, que aquests tenen molta làbia i massa traça a l'hora de camuflar d'independentisme el seu regionalime privilegiat. No confieu en CyU, perquè ja sabem el peu que calça, i tampoc amb ERC, ara que faran qualsevol cosa per aconseguir la poltrona que se'ls va negar...

La independència és del poble i l'aconsegueix el poble, no els polítics. No volem ésser uns pidolaires, els catalans volem ser els amos de casa nostra sense haver de pactar amb cap foraster.

Salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Francesc fletxa Lloret de Mar
9 de març de 2011, 08.28 h

els catalans no ens sentim aspañols perque no ho som.
el que se sent aspañol es que no es catala.
tenir un passaport aspañol es una deshonra
INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.