directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 13:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Els universitaris veuen l'increment de les taxes de la universitat com una 'forta barrera d'accés'

Critiquen 'l'afany recaptatori' del Govern i recorden la incompatibilitat de treballar i estudiar amb la implantació del Pla de Bolonya

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els universitaris han criticat aquest dimecres 'l'afany recaptatori' del Govern, després que aquest hagi proposat pujar un 7,6% les taxes per crèdit. En un comunicat, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc) ha alertat que augmentar la càrrega econòmica dels estudiants i les seves famílies crearà una 'forta barrera d'accés' als estudis superiors, especialment per aquells amb menys recursos. Per això, el sindicat ha demanat que es congeli el preu per crèdit i les taxes universitàries fins que passi la crisi econòmica i les famílies recuperin el seu nivell de renda. D'altra banda, han titllat 'd'insuficient' el nou sistema de beques que la Generalitat ha anunciat que crearà.
classe uab alumnes superior ensenyament
Comparteix
   


Etiquetes
El Sepc ha reflexionat que fins ara els estudiants disposaven de tres vies per sufragar les despeses de la matrícula: el que cobraven els que treballaven i estudiaven, les beques públiques i les rendes familiars. Ha afegit però que aquesta situació ha canviat ja que des de la implantació del Pla de Bolonya els estudiants no poden compatibilitzar feina i estudis, les beques tenen una cobertura 'irrisòria' i la capacitat econòmica de les famílies es la que rep la càrrega de l'augment de les tarifes.

Sobre la proposta de beques per mèrit acadèmic, el sindicat també ha considerat que normalment són els estudiants amb millors rendes els que obtenen millors resultats i per tant, els més necessitats, quedarien fora d'aquestes ajudes.

Els estudiants també demanen que es 'flexibilitzin' els augments per als alumnes que repeteixen per tercera o quarta vegada una assignatura ja que hi ha 'asimetries' entres les diferents universitats.

Per tot plegat, critiquen que aquestes mesures avancen cap a un 'model social liberal' com el dels Estats Units i la Gran Bretanya que aposta per l'eficiència 'però sense gaire equitat'.

El Sepc ha reclamat, a més de que es congelin els preus per crèdit i les taxes universitàries, que s'arribi a la mitjana europea de despesa en universitats i en recerca, i que es flexibilitzi el règim de matrícula per adequar-lo a les necessitats de cada estudiant eliminant el llindar de crèdits mínim per curs.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.