directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'OCDE aprova la Generalitat en el deute públic acumulat

No avala el concert econòmic per Catalunya · Nega que el deute autonòmic posi en risc la solvència de l'Estat

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) considera 'relativament escàs' el pes del deute públic de Catalunya i de la resta d'autonomies de l'Estat 'en comparació amb la seva responsabilitat de despesa' i competències. En declaracions a l'ACN, el seu economista principal per a Espanya, Andrés Fuentes, assegura que les retallades del govern d'Artur Mas 'van en la bona direcció' i nega que el dèficit de les comunitats posi en risc la solvència de l'Estat. El Banc d'Espanya ha denunciat aquest juny que el deute autonòmic ha superat aquest 2011 el seu màxim històric, enfilant-se fins el 17,2% del PIB (més de 34.300 milions d'euros) a Catalunya.
ocde
Comparteix
   


Etiquetes
L'OCDE celebra que algunes comunitats 's'estan implicant' i prenent 'mesures importants' per 'retallar despeses' i 'millorar la seva situació pressupostària'. 'No ens sembla que s'hagi de témer per la solvència de les finances públiques a l'Estat', defensa Fuentes, tot i que la Comissió Europea i algunes agències de ràting han advertit Zapatero que si no posa a ratlla les autonomies incomplirà la reducció del dèficit promesa (6% del PIB aquest 2011, 4,4% el 2012 i 3% el 2013). La reducció del 10% del pressupost de la Generalitat en un sol any 'demostra que les comunitats estan sent actives' i 'progressant' per sanejar els seus comptes, explica Fuentes.

'En comparació amb la responsabilitat de despesa que tenen les comunitats autònomes, el pes del seu deute públic és relativament escàs, la major part és a nivell estatal', constata l'OCDE. El Banc d'Espanya xifra en l'11,4% del PIB el deute autonòmic espanyol (121.400 milions d'euros en total): Catalunya és la comunitat més endeutada (34.300 milions), tot i que proporcionalment el País Valencià la supera, amb el 17,4% del PIB. Fuentes recorda que les comunitats 'tenen la responsabilitat' de pagar serveis públics essencials com 'la sanitat o l'educació' i per això troba 'relativament escàs' aquest 11,4% de deute. 'Això s'explica perquè la descentralització de la despesa', la transferència de competències a les autonomies, 'és força recent i les comunitats no han tingut temps d'acumular deute', assegura l'analista. 

'Per coherència social', Fuentes rebutja el concert econòmic i qualsevol altre pacte fiscal entre Catalunya i Espanya que no sigui un sistema de finançament comú 'que cobreixi tot l'Estat'. 'Això ajuda a compartir riscos, quan una crisi toca particularment una regió més que una altre, un règim de finançament comú, inclusiu per a totes les comunitats distribueix millor els riscos', defensa l'economista de l'OCDE. També la Comissió Europea va reconèixer aquest juny que Catalunya ha fet ja 'una retallada de proporcions inèdites' i un 'esforç enorme'. L'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, havia renyat les autonomies pel seu dèficit, exigint també Zapatero que les colli imposant-les per llei un sostre de despesa, però el seu portaveu, Amadeu Altafaj, va matisar que la Generalitat ha fet els deures i que són la resta de comunitats les que han de donar-se per al·ludides. 'Totes les autonomies tenen la mateixa obligació de complir els objectius pactats, però els esforços estan sent diferents', va admetre la CE. Altafaj va voler tranquil·litzar 'l'executiu català' admetent que reduir el 10% el pressupost en un sol any 'és una retallada de proporcions inèdites, un esforç enorme que evidentment es valora des de Brussel·les'.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
mario fletxa bcn
5 de juliol de 2011, 10.11 h

El govierno español que s'ho faci mirar més que s'ha endeutat ell ningú fent destralades per tot españa i llençant els diners de tots sobretot de Catalunya. No se'n, diu res d'aquesta disbauxa?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Voltaire fletxa Rias Baixas
4 de juliol de 2011, 17.13 h

Els vertaders perills són l'AVE i L'INSTITUTO CERVANTES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.