directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 02:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

A més de 700.000 catalans els agradaria formar part d'una colla castellera

Segons un estudi de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Més de 700.000, el 12,2% de la població catalana, afirmen que els agradaria formar part d'una colla castellera, segons es desprèn d'un estudi encarregat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya amb el suport de la Conselleria de Cultura sobre el coneixement, l'experiència i la percepció d'aquest sector. Les xifres de l'estudi mostren el bon moment del món casteller a Catalunya, amb un alt percentatge de persones a les quals les agradaria formar part, han presenciat una actuació en directe o que la consideren una activitat segura i divertida. L'estudi revela un potencial de creixement d'unes 57.000 persones.
castell cultura catalana
Un castell

Comparteix
   


Etiquetes
El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, ha celebrat aquest potencial de creixement i ha destacat "la gran capacitat transformadora dels castellers, que actuen com un agent de dinamització i cohesió social". Per a Fontdevila, permeten "superar la visió essencialista i estancada que a vegades es té de la cultura popular" i ha remarcat el compromís de la Generalitat, qui ha creat un Premi Nacional de Cultura en la categoria de Cultura Popular.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Andreu Gassó, ha explicat que es treballarà des del sector per incorporar aquest potencial de gent i ha remarcat que "tot i que els resultats són bons, ens podem superar més". De l'estudi es desprèn un ampli coneixement del món dels castellers a Catalunya, ja que un 98% sap què són els castells, un 79% coneix què és l'enxaneta i el 55,4% dels entrevistats sap el nom d'alguna colla castellera.

Així mateix, l'estudi reflecteix que està molt ben valorat per la població catalana, ja que un 93,6% valora la seva activitat com "positiva o molt positiva" i percep que crea "bon ambient, potència la cultura i té una gran capacitat integradora".

En el que es refereix a la percepció de seguretat, els enquestats perceben que fer castells és una activitat "menys perillosa" que conduir una motocicleta o practicar submarinisme, i les compara a esquiar o anar en bicicleta de muntanya. El nombre de castells que cauen va en descens els últims anys, passant d'un 5,3% el 2000 a un 3,3% el 2006. La generalització de l'adopció del casc per les enxanetes ha contribuït a disminuir el risc d'accidents.

Per al vicepresident de la Coordinadora de Colles Castelleres, Miquel Botella, el risc dels castells és "controlable i assumible" i assenyala que la sensació de risc "és com en els avions, és superior que el perill real".

L'estudi també mostra que set de cada 10 catalans ha vist castells en directe i Barcelona, Vilafranca del Penedès, Tarragona, Valls i Terrassa són les poblacions que més espectadors han tingut. Un 83% dels enquestats ha vist castells per televisió i només un 28,4% ha llegit notícies a la premsa.

L'informe 'Els castells: coneixement, experiència i percepció a Catalunya', al capdavant del qual estaven l'economista Enric Vilar i el sociòleg Marc Dargallo, està basat en 2.945 entrevistes telefòniques.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Agnès fletxa Barcelona
6 de juliol de 2007, 08.21 h

Laia em sembla molt bé el teu comentari, hi estic plenament d'acord. Però voldria demanar-te que, per demanar el que demanes, no tiris a terra el petit granet de sorra que entre totes hem aconseguit. Els castells es coneixen a Catalunya i fora de Catalunya i això és bo. Ara toca posar fil a l'agulla i anar estirant d'aquest fil per tal de promoure les sardanes, els gegants, els esbarts, els boixets i tota la resta de la nostra cultura. Perquè això, al cap i a la fi, és el que forma un pob... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
5 de juliol de 2007, 11.52 h

Penso que si es fomentés i es donés tanta difusió a les sardanes i els esbarts, per exemple, com es fa amb els castells, hi hauria 700.000 catalans més que voldrien formar-ne part... I no estic parlant de coses ràncies: estic parlant de cultura, tradició i memòria. Sabeu que els millors coreògrafs d'aquest país ho han estat dels esbarts? Sabeu que el promotor dels ballets populars es va dir Cinto Verdaguer? Sabeu que marginant la dansa popular ens esteu arrencant les arrels? No ho sabeu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.