directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 02:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

20N doble fletxa

Arrenca la campanya electoral del 20N amb la vista posada a la negociació del pacte fiscal amb el nou govern d'Espanya

CiU i PSC es disputaran la victòria a Catalunya · ERC batallarà per mantenir els 3 diputats actuals

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

A 17 dies de viure les desenes eleccions espanyoles d'ençà de la recuperació de la democràcia la campanya electoral comença amb una disputa entre el PSC i CiU. Socialistes i nacionalistes es juguen aquest 20N la continuïtat o el trencament de 10 victòries consecutives dels socialistes a Catalunya en uns comicis a les corts espanyoles mentre que el PPC arriba reforçat al 20N i amb l'objectiu d'ajudar Rajoy a aconseguir una àmplia victòria. Mentrestant, la batalla d'ERC està centrada en aturar la pèrdua de vots de les darreres eleccions celebrades tant al Parlament com als ajuntaments i aconseguir mantenir els 3 diputats del 2008. Catalunya escull aquests comicis 47 dels 350 diputats que conformen el Congrés.

Comparteix
   


Etiquetes
El PSC sempre ha guanyat a Catalunya en totes les eleccions generals, també durant els 23 anys sense interrupció dels governs de Jordi Pujol. Una tendència que el pròxim 20N es pot mantenir o bé trencar. Però, al llarg de la història, la diferència entre els dos grans partits de Catalunya ha anat variant. La distància més àmplia ha estat de 15 diputats i la mínima, només d'un.
 
La victòria més contundent del PSC respecte CiU es va registrar en les passades eleccions del 2008 amb una diferència de 15 diputats i de gairebé un milió de vots, concretament 910.486 paperetes. El PSC va obtenir 25 representants amb 1.689.911 vots i la federació nacionalista es va quedar amb 10 escons a la cambra baixa i 779.425 vots. Un resultat històric del PSC només igualat en nombre de diputats pels comicis del 1982, quan Felipe González va aconseguir una àmplia majoria absoluta. Però la situació dels socialistes catalans respecte a les últimes generals ha canviat molt, en l'últim any el PSC ha perdut el Govern de la Generalitat i l'alcaldia de Barcelona.
 
La diferència més ajustada entre els dos partits es va registrar el 1993, quan el PSC només va obtenir un diputat més que CiU, que en va aconseguir 17. En aquestes eleccions, 112.055 vots van separar el partit socialista de la federació nacionalista. En les passades generals, CiU va obtenir un dels seus pitjors resultats i només va poder repetir els 10 escons que ja tenia l'any 2004. Una xifra allunyada dels 18 regidors que va aconseguir el 1989 i el 1986. Una de les incògnites del 20-N és saber si l'embranzida de la federació nacionalista en les últimes eleccions al Parlament i a les municipals pot fer capgirar per primera vegada a la història l'hegemonia socialista en les generals.
 
El PP aspira als 12 diputats de l'any 2000, les eleccions que van donar la majoria absoluta a José Maria Aznar. Els populars catalans compten amb el valor afegit de totes les enquestes que situen a Mariano Rajoy com a president del govern espanyol amb una àmplia majoria, fins i tot, més gran que la d'Aznar. 
 
El partit d'Alícia Sánchez- Camacho afronta les generals amb una situació molt diferent a la de fa 4 anys, quan es va quedar en tercera posició amb 8 diputats i 610.473 vots, a 2 escons de diferència respecte CiU. Arriba al 20-N amb l'empenta de les últimes eleccions al Parlament que l'han situat com a tercera força a la cambra catalana i de les últimes municipals que li han donat el govern d'alcaldies com la de Badalona i Castelldefels.
 
Les expectatives d'ERC estan molt lluny dels 8 diputats que va aconseguir el 2004 i que, per primera vegada, els va donar un grup propi a la cambra baixa. Els republicans tenen com a objectiu aturar la sagnia de vots que han perdut en els últims comicis i mantenir els 3 diputats del 2008, quan van obtenir 291.532 vots.
 
ICV-EUiA, que en l'última legislatura al Congrés a compartit grup parlamentari amb ERC, és l'únic partit d'esquerres a Catalunya que s'ha mantingut en les últimes eleccions municipals i al Parlament. Els ecosocialistes es van quedar fa 4 anys amb un diputat i 183.338 vots. El seu millor resultat en unes generals es va registrar el 1993 quan van obtenir tres representants al Congrés. 
 
Barcelona
 
La demarcació de Barcelona és on s'escullen la majoria dels escons, 31 dels 47 que representen Catalunya al Congrés dels Diputats. Per tant, el resultat a la capital catalana i a l'àrea metropolitana és clau. Des de les primeres eleccions generals des de la recuperació de la democràcia, l'any 1977, Barcelona és l'única demarcació on els socialistes catalans sempre han guanyat en nombre d'escons i CiU s'ha situat en les deu eleccions generals com a segona força més votada.
 
Girona
 
La demarcació de Girona afronta les eleccions del 20-N amb la incògnita de saber si deixarà de ser l'únic territori de l'Estat que no té diputat del PP. De fet, els populars catalans només han aconseguit representació a Girona una vegada, en les generals del 2000. En les últimes generals del 2008, el PSC va aconseguir 3 diputats, enfront dels 2 de CiU i del diputat d'ERC.
 
Tarragona 
 
En les últimes generals de fa 4 anys, el PSC va obtenir 2 diputats a la demarcació de Lleida, CiU en va aconseguir un i el PPC un altre. En canvi, ICV-EUiA no ha tingut mai representació en aquesta demarcació i ERC només ha obtingut un diputat amb els històrics resultats del 2004. Històricament CiU ha mantingut dos diputats a la demarcació, entre 1986 i 2004.
 
Lleida 
 
A la demarcació de Lleida, CiU i PPC aspirem a trencar l'hegemonia del PSC. En les últimes generals del 2008 els socialistes catalans va guanyar amb molta diferència i va aconseguir 4 diputats, deixant CiU i el PPC amb un escó cadascun i ERC sense representant al Congrés.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
Joan fletxa Palamós
4 de novembre de 2011, 16.15 h

#18 - Felicitats.!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Josep Ma. fletxa Terrassa
4 de novembre de 2011, 13.27 h

I quan el PP, que guanyarà per majoria absoluta, enviï a prendre pel cul als de CiU i la seva proposta de "pacte fiscal" o "Concer econòmic", activi la fi de la immerssió lingüistica a Catalnya i reactivi el trasvàs de l''Ebre cap a Llevant per afavorir les CC.AA. PePeres, què faràn les formacions que han muntat la campanya política amb aquest cavall perdedor? Quin full de ruta alternatiu tenen? Quina és la alternativa que proposaràn?
Perque, la negativa radical del PP ja la sabem TO... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Alex fletxa Tortosa
4 de novembre de 2011, 12.37 h

Comença la lluita per saber si Espanya serà intervinguda i sortirà de l'euro amb majoria absoluta o simple del PP.

http://vaderiure.blogspot.com/2011/11/re-inventem-nos.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Carles fletxa Cardona
4 de novembre de 2011, 11.49 h

#17 Si apoderar-te del vot en blanc o abstensió creus que farà obrir els ulls als polítics estàs molt equivocat. Encara recordo quan en majoria del PP en una votació la resta de partits van marxar sense votar per escenificar el seu desacord i va sortir el portaveu del PP dient que havia estat un èxit perquè s'havia aprovat amb el 100% de vots a favor. Irònic o no és el què pensaran del teu vot nul, per tant jo votaré perquè l'independentisme tingui veu a Madrid, jo ERC-RCAT-CatSi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Joan fletxa Palamós
4 de novembre de 2011, 11.31 h

#11 - Anem a votar o no , estem ( de moment) perduts igual. Jo crec que com més abstenció hi hagi o vot estelat, les dues coses s'ajuntaran al plec de moviments ciutadans que estan surgint arreu i que n'estic segur augmentaran a mesura que els franquistes del PP ens vagin putejant encara més. Ha de rebentat tot democràtcament d'una punyetera vegada. Tenim en general una colla de cagats botiflers i traidors anomenats polítics que només els interesa el poltronisme i benefici propi. Crec que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Pasbort fletxa Vila-real
4 de novembre de 2011, 11.05 h

MAXACARE, MAXACARE....perquè és una VERITAT com una casa, Els espanyolistes ( que CRIDEN que son INDEPENDENTISTES....Mentida?) sels veu massa que sols pensen en madrid....) VOTARAN PARTITS!! i els INDEPENDENTISTES VOTAREM SIIIIIIIIITOTS INDEPENDENTISTES o VOTS NULS a veure perqué un en una papereta NO POT CRIDAR Y TREURE LA RABIA DEL DAMUNT SI SAP QUE EL SEU VOT SERA INDEPENDENTISTA VULGUIN O NO VULGUEN....MENTIDES NO.....SI VOLS ESPANYA VOTA AL TEU PARTIT DELS AMORS,-- SI AQUESTS AMORS SON ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Pasbort fletxa Vila-real
4 de novembre de 2011, 10.31 h

madrid..madrid..madrid........NO ENS NEGARAS QUE ELS CATALANS ENS AGRADA MOLT TENIR ELS TERRORISTES DINS DE CASA.....aquesta simpatia ens l´han posada a cops de MARTELL a dins del cevell.-----
EN TEMPS FRANQUISTA.- Per TV va sortir un davant d´una barraca d´uns 3 metres dient, (yo votaré SI a franco!!), ens anuncien que aquests junt amb els altres també seran majoria absoluta!! AIXIS ES VEIESSIN TOTS PLEGATS A ANAR A BUSCAR EL MINJAR A LES ESCOMBRERIES!!!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
mario fletxa bcn
4 de novembre de 2011, 10.18 h

Demanar que es voti amb l'estelada o no es voti també és una gran mentida, però hi ha persones que no hi veuen més enllà del nas i no pensen amb el propi raonament, es deixen dur de la maneta i ensorren una mica més el País , el nostre , el que volem lliure i que ningú sabrà que l'estelada és una proposta sinó que es donarà com a vot nul i prou i no ho sabrà ningú i si es sabés els españols es farien un tip de riure perquè no serveix de res i ens tindrien agafats pel collons, c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Emprenyada fletxa Girona
4 de novembre de 2011, 10.05 h

#12 Apa qui la dirà més grossa , el Si, no te la raó absoluta, el senyor Tena també està dins de aquesta política que segons tu està corcada, només sap dir portades no continguts .


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12 Assumpta Tallaferro
4 de novembre de 2011, 09.47 h

Jo votaré amb l'estalada dintre el sobre, ja n'estic tipa de tants enganys, l'ÚNICA SOLUCIÓ A LA CRISI I A TOT ÉS LA INDEPENDÈNCIA I QUI NO HO VULGUI VEURE O ÉS UN QUE VIU DE LA POLÍTICA CORCADA D'AVUI O ÉS UN TRAÏDOR A CATALUNYA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.