directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 01:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El concert econòmic és generalitzable a qualsevol comunitat autònoma

Un informe dels serveis jurídics del Govern Basc del 2005 pren màxima actualitat en establir que no existeix cap impediment legal per generalitzar el model de concert econòmic a tot l’estat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

L'informe anomenat  'El marco jurídico de la hacienda estatal y vasca derivado del nuevo concierto económico', signat per José Antonio Arratibel Arrondo. Letrado. Eusko Jaurlaritza/Gobierno Vasco, i realitzat a l’any 2005, analitza el concert econòmic basc i arriba a algunes conclusions prou contundents. En referència a la generalització del concert a tot l’estat (apartat III.3. D) l’informe diu: 'des del punt de vista jurídic seria possible generalitzar l’extensió del regim de concert a totes les hisendes autònomes'. 

Comparteix
   


Etiquetes
Segons aquest, el problema recau en que el model de concert beneficia les CCAA més desenvolupades i perjudica inicialment les més relativament pobres. Però, a la vegada, el model generalitzat permetria crear un veritable fons de compensació interterritorial que tindria un marcat caràcter financer i que es destinaria a corregir els desequilibris territorials existents.

Pel que fa a la solidaritat territorial, destaca la manca d’un model explícit de solidaritat entre el règim foral i el general. Ho defineix amb una sola frase: 'Absència d’un sistema èxplicit de solidaritat entre els territoris històrics d’Euskadi i Navarra i la resta de CCAA'. Cosa que no vol dir que no es podria establir i deixar la porta oberta.

Sobre la fortalesa del model foral respecte de les normes estatals, l’informe és contundent. Les normatives del règim general de la LOFCA no són aplicables en cap cas a les hisendes forals. El model de concert substitueix la hisenda estatal, qualsevol mesura del govern estatal que perjudiqui les hisendes forals ha de ser compensada. Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe que reforça cada cop més el model.

Segons les mateixes lleis del concert basc i navarrès, cada cinc anys es revisen les xifres. I cada cinc anys el model acaba beneficiant les hisendes basques i navarreses. Les dades econòmiques són espectaculars.

Dades econòmiques de darrera hora permeten concloure que concert econòmic és igual a menys crisi. L’únic territori de l’Estat amb superàvit sobre el PIB durant el tercer trimestre ha estat el País Basc, amb un positiu 0,60% del PIB i 411MEUR. I el segueix Navarra amb un imperceptible dèficit. Pel contrari, Catalunya té un negatiu -1,34% del PIB i 2.740MEUR.

La realitat del model de concert econòmic  és definitiu, i demostra  l’error de bona part de les forces polítiques catalanes en la renunciar al model de concert econòmic durant els anys de la transició, cosa que ens ha portat a la critica situació actual.

Partint d’aquell error històric ara caldria fer un esforç per part de les forces politiques del catalanisme per exigir d’una vegada per totes un model definitiu. I aquest sense cap mena de dubte és el concert econòmic.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
mario fletxa bcn
10 de gener de 2012, 11.05 h

Doncs bé, que espera el govern dels millors, sempre ploriquejant a tothom i demanant ajut a qui sigui per fer-se la foto de que fa quelcom.
El pacte fiscal no és res, ja ho diu ERC cal anar cap el Concert econòmic, si no és així no cal lluitar per res més, només per la independència, amb IL·LUSIÓ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Carles fletxa Vilanova
9 de gener de 2012, 20.01 h

El Concert era el que havien d'haver aconseguit les forces del catalanisme de fa quaranta anys, fa quaranta anys. Ara ja es tard. Pel concert i per aquestes forces. Noves alternatives i noves forces. La maxima prioritat per Catalunya ara mateix es iniciar un proces de secessio i declarar la independencia en uns pocs anys, la resta es perdre dignitat, diners, recursos, pais i futur.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Miquel fletxa Girona
9 de gener de 2012, 13.27 h

El gran engany de la transició, mentre els bascos sempre a la seva


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.