directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 14:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla i Mas s'emplacen a una cimera anticrisi amb tots els partits, sindicats i patronals

CiU demana al PSC que si cal es desmarqui del PSOE a Madrid per seguir l''estratègia catalana'

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El ple monogràfic al Parlament de Catalunya sobre la crisi econòmica ha servit perquè el president de la Generalitat, José Montilla, i cap de l'oposició, Artur Mas, hagin acordat convocar una cimera les properes setmanes amb partits polítics i agents socials per arribar a un pacte anticrisi a la catalana. La proposta és de Montilla i consisteix en convidar l'oposició a la taula de diàleg que ja existeix amb sindicats i patronals en el marc de l'Acord Estratègic. Tot i així, en el debat els dos líders no han acostat posicions en les mesures concretes per sortir de la crisi i s'han enfrontat sobre l'augment de l'IVA i la reforma laboral. Mas ha advertit que no donarà un xec en blanc al Govern, ha lamentat la manca d'autocrítica de Montilla i ha reptat el PSC a seguir una 'estratègia catalana' a Madrid.
José Montilla
Comparteix
   


Etiquetes
Montilla ha concretat el seu oferiment de mà estesa a l'oposició amb una cimera anticrisi amb la participació dels partits polítics i dels agents socials. És l'oferta concreta de Montilla després que en els últims dies CiU hagi estat protagonista al Congrés dels Diputats impulsant un pacte anticrisi a nivell estatal. Mas ha acceptat la invitació de participar en aquesta cimera -'hi serem amb esperit constructiu', ha dit-, tot i que també ha advertit que la federació nacionalista no està disposada a donar un xec en blanc al Govern.

Però per Mas no n'hi ha prou amb un cimera, ha proposat a Montilla 'anar molt més enllà' i l'ha reptat a afegir-se a una 'estratègia catalana a Madrid' on el PSC es desmarqui si cal del PSOE. 'Això no li demano jo, també li demanen consellers del seu Govern' ha deixat anar Mas en referència a les veus del PSC, com el conseller d'Educació, Ernest Maragall, que reclamen un grup propi a Madrid. El president Montilla ha defensat al llarg de la seva intervenció inicial que Catalunya ha de liderar a través d'un pacte la sortida de la crisi de l'estat espanyol i en resposta directa al repte de Mas s'ha limitat a dir que 'el PSC també estarà' a Madrid.

L'acord per a la cimera, però, ha estat l'única concreció que ha sortit del debat. Ni Montilla ni Mas han acostat posicions en mesures concretes de cara a la possibilitat d'arribar a un pacte català anticrisi. Mas ha insistit en rebutjar la pujada de l'IVA que preveu el govern espanyol, un debat que Montilla ha qualificat de tema tàctic. L'altre àmbit en què els dos líders han discrepat ha estat la reforma laboral. En aquest cas, Montilla ha retret al president de CiU que pretengui un abaratiment de l'acomiadament, assegurant que el problema no és la sortida del mercat de treball sinó l'entrada.

Segons fonts de la Presidència, la intenció és convocar la cimera en els pròxims dies, al llarg del mes de març, i no deixar-ho per més endavant. Asseguren que el Govern està obert a parlar de tot tipus de mesures i reformes econòmiques, no només les que són competència de la Generalitat sinó també aquelles que s'han d'acabar pactant a Madrid. De tota manera, recorden que a la taula de les negociacions també hi seran presents els agents socials i, per tant, també s'haurà d'arribar a un acord amb sindicats i patronals. En aquesta línia, apunten que els sindicats no estan d'acord amb rebutjar l'increment de l'IVA previst pel govern espanyol.

Des de les files de CiU no confien en què la cimera serveixi per arribar a acords de rellevància i posen en dubte que el Govern es mulli amb temes espinosos que son competència del govern espanyol com ara l'augment de l'IVA, la reforma laboral i la reforma de les pensions. D'una banda perquè el PSC hauria de plantar cara al PSOE al Congrés i de l'altre perquè en alguns casos creuen que no hi ha una posició comuna dins del tripartit.

Pel que fa als socis de Govern, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha demanat compromís als partits per portar 'fins al final' un eventual pacte català anticrisi. En aquest sentit ha recordat a CiU i PSC que en el passat s'han comès errors ja que s'han arribat a acords a Catalunya i després a Madrid cadascú ha anat a la seva.

Mentrestant, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha posat en dubte que CiU accepti un pacte anticrisi a Catalunya que no comporti 'una retallada de drets' que, segons ha denunciat, la federació nacionalista defensa a nivell espanyol amb les seves polítiques al Congrés dels Diputats. 'Em fa l'efecte que no estan disposats a canviar la direcció de les mesures que aproven a Madrid a canvi de tenir un pacte a Catalunya', ha assegurat.

Com CiU, el PPC també s'ha mostrat obert a participar a la cimera plantejada per Montilla, però ha avisat que ha de servir 'per anar més enllà i tenir propostes que serveixin per rectificar la política econòmica del Govern'. Millo, però, ha titllat el pacte anticrisi proposat pel president com una 'cortina de fum' perquè pugui governar els mesos que resten fins al final de legislatura. Des del grup mixt, Albert Rivera ha condicionat la seva participació a la cimera per un pacte català a que Montilla hi sumi les entitats financeres per obrir l'aixeta del crèdit.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
25 de febrer de 2010, 12.02 h

Al tripartit només li han calgut 24 hores per fer palesa la seua impostura. Avui han votat en contra de debatre si calia una llei de morositat per obligar a les administracions a pagar en un termini raonable.

No volen cooperació, volen inpunitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pere fletxa Torroella
25 de febrer de 2010, 11.24 h

Les opinions d'un mitja ultraconservador com Catalunya oberta són tant objectives i imparcials com les del mateix suposat "Ex votant d'ERC" o hauriem de dir "típic votant de CiU".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
25 de febrer de 2010, 10.09 h

No cal afegir-hi res més:

http://www.catalunyaoberta.cat/index.php/continguts/view/opinio/3856


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
David fletxa Barcelona
25 de febrer de 2010, 06.00 h

Concert econòmic i Dret a Decdir. Pacte de transició cap a l´estat europeu amb capital a Barcelona ja! Catalunya estat lliure de la Unió Europea si! VOTA SI


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.