directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 11:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament demana a l'Estat que no ubiqui el cementiri nuclear a Catalunya

El PPC s'ha abstingut i el Grup Mixt hi ha votat en contra

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El tripartit i CiU han unit aquest dijous els seus vots per reclamar al Govern que sol·liciti a l'executiu de l'Estat que 'desestimi de manera definitiva la ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears en qualsevol terme municipal de Catalunya'. Així llavors, ha evitat fer referència explícita al municipi d'Ascó (Ribera d'Ebre), l'únic municipi català que ha entrat a la recta final de la cursa per acollir el cementiri nuclear junt a vuit municipis més d'arreu de l'Estat espanyol. La proposta original era del tripartit, qui ha arribat a un acord amb un text pactat amb CiU. El PPC s'ha abstingut i el Grup Mixt hi ha votat en contra. Tot i l'acord, això no ha impedit alguns retrets. De fet, CiU ha assegurat que la votació ha servit perquè el PSC rectifiqués després que l'11 de març del 2008 votés en contra d'una resolució similar. Un text que en aquell moment es va aprovar amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA.

Comparteix
   


Etiquetes
El text manifesta que el Parlament insta al Govern 'a sol•licitar al govern de l'Estat que, tenint en compte el que disposa el conveni d'Aarhus sobre l'accés a la informació i la participació de la ciutadania en la presa de decisions en els afers ambientals i vista la manca de consens territorial i social, desestimi de manera definitiva la ubicació del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears en qualsevol terme municipal de Catalunya'. Amb l'esmena pactada amb CiU s'ha substituït la referència inicial a rebutjar el cementiri nuclear al terme municipal d'Ascó pel terme més genèric de rebutjar-lo a 'qualsevol terme municipal de Catalunya'.

Així mateix, el Parlament 'dóna suport al Govern per tal de desplegar totes les mesures polítiques, administratives i legals necessàries per fer prevaler la seva decisió'. Aquest punt només s'ha aprovat amb els vots del tripartit i l'abstenció de CiU.

El primer en intervenir ha estat el parlamentari del PSC Jordi Terrades ha iniciat el debat manifestant que 'el magatzem temporal centralitzat és la resposta més adequada a la gestió dels residus radioactius a Catalunya'. En aquest context, ha declarat que per la ubicació d'un cementiri nuclear és necessari el 'consens territorial, social i polític i en aquest cas pel que fa a la seva ubicació a Catalunya avui no existeix'.

Ha planejat sobre el debat la resolució aprovada el 2008 que el PSC hi va votar en contra. La cambra catalana va aprovar una resolució que rebutjava explícitament la instal•lació d'un MTC en territori català. Terrades ha assegurat que més enllà de la votació el seu partit apostava perquè hi hagués acord per tirar endavant el MTC i ha negat que hi hagués cap contradicció amb el vot en contra d'aquell moment i el vot favorable d'ara. En aquest sentit, Francesc Sancho, de CiU, ha remarcat que 'amb aquesta votació es dóna la possibilitat que el PSC s'afegeixi a un acord pres en seu parlamentària rectificant la seva posició inicial'.

Sancho ha recordat que el president de la Generalitat, José Montilla, es va mostrar en contra de la ubicació del cementiri. 'Va tardar uns quants dies', ha assegurat. Així mateix, el parlamentari de CiU ha dit que comprèn als alcaldes de Ribera d'Ebre. 'Si fos el meu municipi faria el mateix que ells fan i ho dic amb contundència', ha assegurat Sancho, qui tot i això ha declarat que 'en el procés de participació i de presa de decisió hi ha una opinió majoritària a tota Catalunya que diu que no volem que s'emplaci aquest magatzem en territori català'. 'Aquesta és la nostra posició i ha estat clara'.

La parlamentària d'ERC Marta Cid ha declarat que el seu partit creu en l'autonomia municipal, però ha afegit que no hi creuen en aquelles decisions que 'tenen com a conseqüència un abast global més enllà del que és el seu propi terme municipal'. 'Per la seva afectació no podem donar suport a aquest procés d'elecció', ha remarcat.

Des d'ICV-EUiA, el parlamentari Daniel Pi ha destacat que només un 17% dels veïns de l'àrea d'Ascó, 93 ajuntaments del voltant d'Ascó i 10 consells comarcals han dit que no al cementiri nuclear. Pi ha assenyalat també que hi ha consens institucional en contra. 'Si l'Ajuntament d'Ascó no hagués presentat la candidatura ens hauríem estalviat molta feina', ha constat, al temps que ha dit que l'Ajuntament d'Ascó 'té color polític'. 'La proposta feta s'ha fet perquè s'hi sumi CiU', ha remarcat.

El PPC veu demagògica la proposta i el Grup Mixt demana 'coherència'

El PPC s'ha abstingut en la votació. El parlamentari dels populars catalans Joan Bertomeu ha afirmat que el tripartit i CiU haurien de retirar la proposta 'que no dóna cap força al Govern més de la que ja té' i el Govern hauria de 'començar a presentar propostes per donar llocs de treball i seguretat a les Terres de l'Ebre'. Ha titllat de 'demagògica' la proposta i ha acusat el tripartit i CiU 'de voler manipular el poble'. Bertomeu ha dit que amb el cementiri nuclear s'està creant una 'alarma social injustificada'.

Per la seva part, el diputat del Grup Mixt José Domingo ha demanat 'coherència' a tots els partits del Parlament. Ha remarcat que 'CiU té el cor partit. El seu alcalde presenta la candidatura, li obren un expedient i a la vegada li donen copets a l'esquena dient-li que l'entenem. Ho entenem però avui votarem en contra'. Mentre, Domingo ha destacat que 'el PSC no es va voler mullar el 2008 i ara venen aquí i es mostren partidaris del gran consens'.

La coordinadora Anticementiri creu que l'Estat actuarà de forma 'feixista' si diu sí a Ascó
El portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear, Josep Lluís Jardí, ha instat l'Estat a acatar el rebuig del Parlament a la instal·lació del Magatzem Temporal de Residus nuclears i desestimar així la candidatura d'Ascó. Per Jardí, si el govern espanyol no escolta el 'consens' polític i social contrari a la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya, incorrerà en 'pràctiques autoritàries' pròpies un 'Estat feixista' i consumaria el 'major frau democràtic' al país. Per la coordinadora, el rebuig del Parlament a la instal·lació de l'MTR a Catalunya és de 'gran transcendència' i un pas 'definitiu', tot i que ha reconegut que la batalla encara 'no està guanyada'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.