directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 06:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla avisa que el projecte espanyol és 'inviable' si no es reconeix la 'realitat nacional' de Catalunya

Miquel Roca que adverteix que l'Estat seria 'la principal víctima' d'una sentència negativa

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, ha advertit aquest dimecres de 'la inviabilitat del projecte espanyol sense una Catalunya que vegi reconeguda la seva realitat nacional i respectada la seva aportació'. Coincidint amb les deliberacions del TC espanyol sobre l'Estatut, Montilla ha advertit que 'allà on alguns veuen exclusivament un text jurídic', els catalans hi veuen 'la seva voluntat', 'un pacte política' i 'la seva llei de lleis'. El president ho ha dit durant la presentació del llibre 'A favor d'Espanya i del catalanisme', on també ha participat l'advocat i exdirigent de CDC Miquel Roca, que ha advertit que 'la principal víctima' d'una sentència negativa seria l'estat espanyol.
josé montilla, miquel roca
José Montilla i Miquel Roca.

Comparteix
   


Etiquetes
Montilla i Roca han coincidit en la presentació del llibre 'A favor d'Espanya i del catalanisme', del diputat del PSC al Congrés espanyol Daniel Fernández i de Joaquim Coll. Montilla ha bromejat que potser la 'prudència' hauria aconsellat declinar la invitació perquè el tema de que tracta el llibre té molt a veure amb l'actual deliberació de l'Estatut, i per això ha dit no voler trencar la seva 'línia de conducta' que passa per no comentar 'especulacions' sobre les vicissituds de les deliberacions del TC espanyol.

Però l'actual debat al Constitucional ha portat Montilla ha recordat tres qüestions: 'allà on alguns veuen exclusivament un text jurídic, Catalunya també hi veu la seva voluntat majoritària reflectida; allà on alguns només veuen una norma, Catalunya també hi veu un pacte polític; i on alguns només veuen una llei més, Catalunya veu també la seva llei de lleis'.

El president de la Generalitat ha destacat 'la voluntat i la capacitat de Catalunya de participar activament en el marc espanyol, sense donar lliçons a ningú, però tant com qualsevol'. Comentant el llibre, Montilla ha destacat la necessitat de 'superar la regressió, que suposa que la relació de Catalunya i l'Estat derivi perillosament en una confrontació estèril entre el neocentralisme espanyola i sectors de l'independentisme radical'.

Montilla ha constatat, però, que amb la voluntat de Catalunya 'no n'hi ha prou' per aconseguir la intervenció catalana en política espanyola, ja que ' això requereix una confiança i lleialtat recíproques, sense les quals l'escepticisme sobre les possibilitats d'una convivència plausible entre Catalunya i Espanya pot esdevenir insuperable'. Montilla ha afegit que 'l'única via per aconseguir aquesta reciprocitat' passa per aconseguir que 'el problema català' passi a ser 'un problema de l'Estat'. 'I això reclama més participació i implicació en política espanyola, tenir un projecte hispànic des de Catalunya', ha afegit.

El president creu que 'possiblement calgui fer entendre la inviabilitat del projecte espanyol sense una Catalunya que vegi reconeguda la seva realitat nacional i respectada la seva aportació'. Montilla creu que 'la millor tradició del catalanisme' és 'el compromès amb la transformació de l'Estat', i que ara als polítics actuals els pertoca 'renovar-la i vigoritzar-la'.

Per la seva banda, l'exdirigent de CDC Miquel Roca, que ha ironitzat que els membres del TC podrien triar el 18 de juliol per emetre sentència, ha avisat que 'si la sentència no és positiva, seria regressiva' i 'els que la dictessin serien protagonistes de la regressió'. De fet, ha afegit que 'algun progressista que hi ha per allà estic segur que això el domina tant que ni sospita si mirar de defensar plenament la constitucionalitat de l'Estatut, sinó hauria de plegar, que tampoc estaria malament'.

Dirigint-se a Montilla i Fernández, Roca ha demanat: 'no cediu, no contemplem des de Catalunya cap mena de possibilitat que el tribunal no declari la plena constitucionalitat de l'Estatut. No els regalo ni el dret a la sospita ni al dubte, l'Estatut és plena constitucional i estem convençuts que si han de dictar una sentència declararan la seva constitucionalitat'. Roca espera que no 'gosin' fer una sentència que no vagi en una altra direcció, quan 'en la seva aplicació pràctica' en quatre anys 'no ha generat problemes'.

Roca ha advertit que la 'principal víctima' d'una sentència que pogués ser adversa és l'estat espanyol, ja que demostraria 'la seva incapacitat d'assumir la força de la seva diversitat'. De fet, ha recordat que l'estat espanyol 'no ha conegut etapes de convivència, progrés i estabilitat, que no vagi amb una Catalunya que exerceixi el seu autogovern'.

L'exdirigent de CDC espera que el llibre es pugui llegir a la resta de l'Estat, per fer veure que 'això de la regressió l'Estat sempre ho paga caríssim, perquè els agrada iniciar el procés però no saben com acabar-la, i normalment acaba malament'. A més, creu que a l'Estat 'empipa' que hi hagi a Catalunya 'un president de la Generalitat socialista, i no nascut a Catalunya, la defensi, que no ho poden pair, crec que arriben a tenir més mania que a altres'. Montilla li ha respost amb un 'ja ho pots ben dir'.

Roca ha demanat buscar una 'transversalitat' en el catalanisme quan hi ha 'problemes que ho mereixen', en lloc d'un 'excés de partidisme que pot fer molt de mal'. A més, interpel•lat per un assistent a la presentació del llibre, ha rebutjat imitar el model basc: 'canvio tots els règims fiscals pel valor de la convivència', ha deixat clar.

Per la seva banda, un dels autors del llibre, el diputat socialista a Madrid Daniel Fernández, ha dit que si la sentència de l'Estatut és positiva, donarà la raó als qui van donar suport al text, mentre que, si és negativa, 'enfortirà al PP'. Per això, ha avisat que la sentència 'no serà el final de la Lliga de Campions', però que 'es decidirà si es juga a casa, o en camp contrari'.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
15 d'abril de 2010, 14.01 h

-ha fet broma dient que. No 'ha bromejat que'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Quim. fletxa PPCC.
15 d'abril de 2010, 11.03 h

#3
Ernest, Manel, Montse. Ex-llepant tens més disfresses que el mortadelo, que se´t veu el llautó d´una hora lluny. De veritat no et canses de fer el tontet tot el dia?...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 77
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim. fletxa PPCC.
15 d'abril de 2010, 11.00 h

No fa gaire temps aquest gran botifler defensava enferrissadament la constitució espanyola i no ens enganyem, això és l´ideari general de Ciu, el continuisme constitucionalista espanyol i també és el seu marc de referència el demes és de cara a la galeria. Colla d´hipòcrites!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 74
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ernest fletxa Barcelona
15 d'abril de 2010, 09.11 h

#2 Puigcercós, Saura i Quim són igual de botiflers pq volen Montilla de president.


Valora aquest comentari:   votar positiu 67   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim. fletxa PPCC.
15 d'abril de 2010, 08.15 h

No fa gaire temps aquest gran botifler defensava enferrissadament la constitució espanyola i no ens enganyem, això és l´ideari general de Ciu, el continuisme constitucionalista espanyol i també és el seu marc de referència el demes és de cara a la galeria. Colla d´hipòcrites!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 57
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Julià fletxa Barcelona
15 d'abril de 2010, 07.26 h

Roca i Montilla vénen a ser el mateix. De fet el Roca va estar a punt de fer-se del PSC, però s'ho va repartir amb el Serra: tu aquí i a jo allí. Per sort en Pujol el va mantenir a ratlla, tot i la vergonya de l'operació reformista. Aquest sí que volia ser ministre a Madrid. I el Monty a defensar l'estatutet i el que sigui per mantenir-se amb opcions de repetir. Fàstic de gent que viu a catalunya. I no són pocs eh.


Valora aquest comentari:   votar positiu 55   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.