directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 14:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

O Referèndum o declaració unilateral de independència

El Col•legi d'Advocats de Barcelona sosté que l'autodeterminació és "un dret inalienable" de Catalunya, defensa tant la convocatòria d'un referèndum com la declaració unilateral.

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 23 vots )
carregant Carregant

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona de l'Il•lustres Col•legi d'Advocats de Barcelona sosté que l'autodeterminació de Catalunya és "un dret inalienable" en tractar-se d'"un dret fonamental i universal de tots els pobles", vigent en la legislació internacional. La comissió confirma que l'actual marc de la Constitució espanyola no permet l'autodeterminació de Catalunya però recalca que "en una societat democràtica la llei no és altra cosa que l'expressió de la voluntat popular". En aquest sentit, defensa tant la convocatòria d'un referèndum com la declaració unilateral d'independència. En aquest darrer cas, si el govern espanyol impedís la celebració d'una consulta.

Comparteix
   


Etiquetes
Precedents històrics
 
La Comissió de Defensa de l'ICAB remarca que el dret a l'autodeterminació està reconegut internacionalment i ha donat com a resultat que el nombre d'estats sobirans s'hagi quadruplicat des del 1900 fins ara, i subratlla que 20 d'aquests són resultat de la secessió d'una part del territori, com ara Noruega, Finlàndia, Irlanda, Islàndia, Lituània, Estònia i Letònia, Eslovènia o Montenegro.
 
L'autodeterminació de Catalunya és "un dret inalienable"
 
En un comunicat, el Col•legi d'Advocats desmunta l'argument espanyol que la sobirania popular resideix en la totalitat dels ciutadans de l'estat espanyol recordant que la Carta de les Nacions Unides "atribueix el dret de decidir als pobles, no als estats". En aquest sentit, afirma, "no es pot discutir a la comunitat catalana la concepció de subjecte polític del dret de decidir".
 
La Constitució Espanyola no pot atura la democràcia
 
D'altra banda, constata que la Constitució no permet l'exercici del dret a decidir però posa de manifest que això està en contradicció amb "la voluntat democràticament manifestada d'una comunitat nacional". En aquest context, sosté que "aquesta concepció no pot acceptar el segrest de la voluntat popular en nom d'una legalitat imposada coactivament".
 
Per tot plegat, la comissió considera que "el govern espanyol no tindria cap legitimitat per oposar-se a la decisió del Parlament de Catalunya de donar veu a la ciutadania per tal que, lliurement i majoritària, expressi la seva voluntat -en sentit afirmatiu o negatiu-en relació a la creació d'un estat català sobirà". Si guanyés l'opció independentista, afegeix, "el govern espanyol no tindria cap legitimitat per oposar-se aentrar en un procés de negociació per establir les condicions de la secessió". 
 
O Referèndum o declaració unilateral de independència
 
Si l'Estat impedís la celebració d'una consulta d'autodeterminació o es negués a acceptar el resultat d'una consulta, el Col•legi d'Advocats veu factible la declaració unilateral d'independència proclamada pel Parlament. Si això es produís, diu, "la declaració d'independència tindria efectes immediats per dotar d'existència política el nou estat", ja que aquest "reuniria els criteris mínims de població permament, territori determinat i autoritat política pròpia", trets que defineixen un estat.
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
Ai Senyor! fletxa Barcelona
9 de gener de 2013, 23.39 h

#23 Quina llàstima que en tots aquests anys no hagis aprés a expressar-te en la llengua pròpia d'aquesta "tierra maravillosa", en mig de tants i tants coneixements que dius que tens. Perquè no et preguntes perquè no t'ha fet falta i què ha passat amb aquesta llengüa -que malgrat els teus coneixements no és per tu tant meravellosa- durant els llargs decenis de dictadura, "etc", "etc", "etc". De passada pensa que en aquesta terra a una persona que afirma que té més coneixements que la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Etcètera&tal fletxa Barcelona
9 de gener de 2013, 19.53 h

Por otro lado, la Comisión de defensa de los derechos de las pesonas del Icab no representa a todo el colectivo de abogados de Barcelona. dicha comisión la componen cuatro personas. Sí, he dicho bien: 4 personas, sobre los veintipico mil colegiados existente. Como veréis no se trata de una decisión representativa del Icab, porque esos 4 señores no han pedido su opinión a los miles de colegiados ni tampoco se trata de un órgano elegido democráticamente. El órgano elegido es el presiden... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Etcètera&tal fletxa Barcelona
9 de gener de 2013, 19.39 h

Empiezo a estar harto de tanta demagogia burguesa. Vayamos a los hechos. el comentario nº 3 es de una falta de educación evidente, pero la respuesta del Sr. Pagés denota prepotencia. Yo soy español porque nací en España y vivo en Catalunya porque es una tierra maravillosa donde he decidido afincarme, libremente, desde hace algunos años. Lamentablemente no he nacido en catalunya, lo que no me convierte en un ser chulesco ni ignorante. Probablemente tenga más conocimientos y estudios que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
8 de gener de 2013, 22.03 h

El boix és un arbust. Loco en català es diu boig,boja, bojos o boges. Lo dels boixos nois s'ho va inventar algú que no sabia escriure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Ai Senyor! fletxa Barcelona
8 de gener de 2013, 20.08 h

#19 Et prego que t'informis millor, o que, si fos el cas no perdis el temps diriigit per altres o en connivència amb ells.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
enric fletxa barcelona
8 de gener de 2013, 19.45 h

D'acord; votarem, no pateixis. Però si jo entro a casa teva i et prenc la coberteria, creus que caldria fer una consulta al barri per veure si te l'he de tornar?...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Antonio fletxa Tarrasa
8 de gener de 2013, 19.37 h

Somos democratas? Queremos democracia? Si es que si , la democracia es hacer un referendum y que el PUEBLO CATALAN pueda votar . Una declaración inilateral de independencia es antidemocratica no se deja votar al pueblo. YO QUIERO VOTAR DEMOCRATICAMENTE una declaración unilateral no la reconocere es antidemocratica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
enric fletxa barcelona
8 de gener de 2013, 18.54 h

De fet, la consulta és innecessària tota vegada que Catalunya, els Països Catalans, mai han abdicat de l'Estat propi, és a dir, de la nostra sobirania, democràticament. Hem estat engolits per d'altres estats, per conveniéncies matrimonials, per la guerra o per la repressió. Per tant, amb una declaració del Parlament de Catalunya, ni ha prou per tornar les coses al seu lloc. Perquè coi hem de preguntar si volem tenir el que el poble mai ha manifestat voler deixar de tenir?!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Hèctor Brandão fletxa Països Catalans
8 de gener de 2013, 18.25 h

No hem de demanar res a ningú. Som els Països Catalans! I prou! Nosaltres sols!

I el nostre exèrcit és, ha estat, i sobretot serà, com sempre, el més valent dels europeus. No hem estat mai captaires, i menys de miserables desgraciats ponentins. Tant de bo ens podrissin a llur cau merdós.

Independència per als Països Catalans ara mateix.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
8 de gener de 2013, 17.21 h

Para cambiar las cosas quejarse es importante, pero participar es imprescindible... http://ow.ly/gDwN5 REFERENDUMS, LA WEB !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.