La delegada del Govern a Berlin encara no ha dimitit?
Alerta que la reacció del govern alemany “no serà tan bona amb una consulta no pactada” qui ho ha dit això? Duran o el govern alemany?. Malgrat la delegada, Alemanya respectarà la democràcia
La delegada de la Generalitat a Berlín, Mar Ortega seguint el discurs de la por de Duran i Lleida alerta que la reacció del govern alemany "no serà tan bona" si Catalunya no pacta la consulta amb l'Estat. "Si això va 'in crescendo', no hi ha tant de pacte amb l'Estat espanyol i cada vegada és més unilateral la reacció no serà tan bona", adverteix Ortega, en una entrevista a l'ACN. Sorprèn l’actitud de la delegada del govern català i més en uns moments que el president Mas té més clar que mai que tindrem consulta sí o sí. Ortega avisa que "entenien la reivindicació del pacte fiscal, però no el procés" cap a l'Estat propi. "Des de l'octubre passat notem certa hostilitat, no ens entenen", "L'escenari no me'l vull ni imaginar, seria terrible i espero que no hi haguem d'arribar", avisa, Mar Ortega, mentre lamenta les "interferències" de la diplomàcia espanyola.
Comparteix
TweetEtiquetes
Ortega és al capdavant de la delegació del Govern a Berlín des del gener del 2012, quan va rellevar Martí Estruch a proposta d'Unió. "Fem pedagogia" i "intentem curtcircuitar" el discurs "de la por" que els arriba "des de les ambaixades espanyoles i el ministeri d'Exteriors", denuncia.
Falta d’ambició, la delegada no es planteja arribar a la cancellera Merkel
"No pretenem arribar a la cancellera Merkel, però sí mantenim contactes amb secretaris d'Estat, els demanem audiència per explicar-los amb arguments no només econòmics sinó també identitaris que és un procés que ve de baix a dalt i és completament legal", assegura.
Què no serà legal el procés referendari?
Per què posa dubte sobre si el procés serà legal o no, que no serà democràtic. Però ella insisteix amb un discurs derrotista, "no és fàcil que ens entenguin", diu Ortega que assegura que el govern alemany demana a la Generalitat que almenys s'asseguri que el procés és "democràtic"mentre ella augura que "la seva reacció serà més o menys favorable" en funció de si la consulta s'acorda amb Madrid, com ha fet Escòcia amb el Regne Unit.
No coneix els processos d’emancipació nacional dels darrers anys
"No s'ha donat mai a Europa un cas així, d'un país que tingui una relació tan virulenta amb el seu Estat central, l'escenari no me'l vull ni imaginar, seria terrible i espero que no hi haguem d'arribar", alerta Ortega, en declaracions a l'ACN.
A la delegació del Govern a Berlín hi treballen dues persones (incloent-hi la mateixa Ortega i a més d'un becari), mentre que l'ambaixada espanyola a la capital alemanya disposa d'un equip de 112 persones. Ortega ha rebutjat la proposta del ministeri espanyol d'Afers Exteriors d'integrar-se i formar part de l'ambaixada espanyola. "La relació és bona, cordial, ens respectem, però no ens ajuden", a diferència del que passa amb la resta de comunitats, revela Ortega.
La delegada agraeix l'ajuda del Diplocat, "una molt bona eina per fer pedagogia i difondre el missatge i els argumentaris importants de Presidència o Economia". Nascuda el 1980, Ortega és llicenciada en Dret i està especialitzada en Relacions Internacionals i Comerç Exterior. Ha estat directora del Programa Hands of Light de l'ONG Streets of India i ha treballat al Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, en la presidència espanyola del Consell Europeu, i al Parlament Europeu.