directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 16:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

“Joan Sales. L’home incòmode, la veritat fa nosa” veurà la llum

El documental que fa visible la memòria incòmoda del nostre país ha aconseguit completar el seu finançament a través de Verkami

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El projecte es presenta com  “un documental sobre un dels testimonis més veritables de la història de Catalunya: Joan Sales. La seva vida, obra, i tasca literària són una visió encara molt desconeguda, incòmoda, que fa nosa, de la Guerra Civil, del franquisme, de la cultura, de la literatura, en definitiva, de Catalunya”. "Joan Sales. Els promotors del documental expliquen que la trajectòria professional i personal de Sales és complexa, polièdrica i té moltes cares, i que el documental retrata “aquesta vocació permanentment polifònica amb l’explicació de la seva vida i obra a través d’altres persones de diferents generacions i repartides pel país. Elles ens explicaran, als diferents espais geogràfics de la vida i l’obra de Sales, què suposa per a ells, per al país, l’obra de l’autor”.
 



Comparteix
   

TVC, col·laboració institucional i 170 mecenes de micromecenatge fan possible el documental
 
El 19 de novembre de 2012 es celebra el centenari del naixement de l’escriptor Joan Sales (1912-1983). Però no és fins fa pocs anys que la seva obra i vida s’ha anat coneixent. Una de les raons fonamentals és que estem davant d’un dels personatges més incòmodes, complexos, polièdrics, desconeguts de la cultura catalana. Té moltes cares: soldat, escriptor, editor, patriota... la seva obra ofereix una visió complexa, veritable i desconeguda de la Guerra Civil que ell va viure de primera mà com a oficial de l’Escola de Guerra de la Generalitat. La visió, l’obra de Sales condemna el dogmatisme i les ideologies i fa surar les complexitat d’una Guerra que s’ha explicat, exclusivament, des de els relats hegemònics i del maniqueisme de bons i dolents. El seu és un testimoniatge únic, seré, veritable.
 
Incerta Glòria, una de les grans obres europees del segle XX
 
Així, tornat de l’exili mexicà, el 1948, no pot publicar Les cartes a Màrius Torres (no veuran la llum fins 1976), monumental relació epistolar amb el poeta lleidatà Màrius Torres i crònica cristal·lina i punyent del conflicte, per això farà ficció de la realitat i escriurà la novel·la Incerta glòria (1956) que es va passar tota la vida reescrivint (se s’han fet múltiples edicions) i que és el testimoni, amb veus polifòniques que cerquen la veritat sobre el conflicte, del desastre de tota una generació i de la gran tragèdia de Catalunya. Fins a dia d’avui aquestes dos obres han estat, en bona part, ignorades, apartades, o menystingudes, a pesar que crítics de tot el món consideren la novel·la com una obra mestra i una de les grans obres europees del segle XX, i que compten amb la fidelitat i lluminositat de molts lectors al descobrir-les i rellegir-les.
 
Sales és el gran editor català durant el franquisme.
 
Com s’explica en el projecte, a partir de 1955 amb el segell El club dels novel·listes, però especialment el 1959 amb la creació de l’editorial Club Editor, serà el descobridor i editor de Mercè Rodoreda, Llorenç Vilallonga, Blai Bonet; Aurora Bertrana, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Espinàs, Joaquim Amat-Piniella i traduirà al català els principals escriptors estrangers, tant clàssic, com de l’època: Dostoievski, Lampedusa, J.D. Salinger, P.Boulle. La seva aposta per fer novel·les llegibles, per un públic ampli i amb un català oral (s’ha d’escriure com es parla bé, deia) no agradava a una part del món literari, però la seva aposta ha deixat un sac de les millors obres de la literatura catalana del segle XX.
Sens dubte, l’obra, la vida d’en Joan Sales ha anat influenciant, amb comptagotes, generacions de catalans des de el franquisme fins avui. Persones que han conegut una altra visió del país, de la cultura, de la llengua que Sales ha anant combinat amb la seva vida i obra per oferir, com si fos un cub rubik, totes les cares, tots els colors, tots els quadrets del rostre més proper, però invisible, de la Catalunya del segle XX i que arriba fins ara.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Jordi fletxa CATALUNYA
26 de juny de 2013, 00.09 h

#3 Sembla que no et canses de quedar com un idiota,mort de gana.
# 1554.- M. Bandello. Novelle I: "Valenza, gentile e nobilissima, che in tutta Catalogna non és piu lasciva e amorosa città."
# 1566.- Martí de Viciana. Crònica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia: "En Orihuela e su tierra siempre se ha guardado la lengua catalana; porque en la conquista se pobló más de catalanes que de otras naciones."
# 1604.- J. Pujades. Dietari: "Y los valentians diuen que ara ells són los vert... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
B.Urleta fletxa ((*(( P.P.C.C. ))*))
25 de juny de 2013, 23.12 h



Aquest torrefaves de l'Aragoneses, no aguanta gaire bé el vi barat, sembla ser. És clar: es vol fer el mascle, ell que no ho és gaire, i... ja la tenim organitzada...

Quin espectacle més VERGONYÓS que donen aquests FRANQUISTES.



Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
25 de juny de 2013, 23.09 h



#6 ...Poke aunke no lu supiais, cuando estuví en lacademis aprendí ...hics ... lo IMPONTANTE ke é ke eccriban una i otra bé ...hics .... mis insurtos !!!! asina bimo a ganal la ...hics ...burra ...digo la birra, digo...hics ...guirra ...hics ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
25 de juny de 2013, 22.58 h






Que pena me dabais y que asco me dais

Qué pena me dabais, casi casi casi tanta pena como ver al puton verbenero de mi mujer mamándole la polla al vecino semienano del piso de abajo.

Qué asco me dais. Me dais casi casi casi tanto asco como el dia en que papá eyaculó sobre mi cara después de la mamada.

Así os veo yo, catalanes.






Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
25 de juny de 2013, 22.48 h

#4

Eso es lo bueno de mi nick, que digais lo que digais, escribis UNA Y OTRA vez lo imbeciles que sois y escribis GERONA.


QUE PENA ME DABAN Y QUE ASCO ME DAN


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
M.Artell fletxa ((*(( P.P.C.C. ))*))
25 de juny de 2013, 17.23 h




#3 Tu que vols saber d'en Joan Sales, fanfarronet, escòria escorialera?? Has llegit la "Incerta glòria" ? Saps que quan estava a l'exili a Mèxic (després de passar per l'exili a França i a la Repùblica Dominicana) va escriure i editar un llibre intitolat "LA NACIONALITAT CATALANA" ?

Tu ets un pòbre IGNORANT, com sou tots els analfabets que defenseu TESIS FRANQUISTES ja superades per la història, però com que no coneixeu la VERGONYA, no us importa fer el RIDÍCUL PATÓS un dia sí... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
25 de juny de 2013, 17.16 h



Bueno ... la berdá es que no se si reconosió o no reconosió la esistenzia de españa, pero al terser cliente de mi mamá hoy , el que a benido a las 9h35, me a dicho que si, que lo reconosió, y ete ombre sabe mucho, porque trabaja limpiando los báteres de la Cheneralitá.

Eso de Carlos I y de Filipe II lo e sacado de la ensiclopedia del ijo de mi besina, que estudió hasta los 12 años allà en epoca franquista.




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
25 de juny de 2013, 17.07 h

Gran hombre, al menos de los pocos que reconocio la existencia de España desde hace 500 años y no esa mentira inventada por los separatistas de los 300 años, como si Carlos I y Felipe II no fueran ya reyes de toda España y en aquella epoca la region catalana NO perteneciese ya a España como todo el antiguo reino de Aragon.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 20
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
CATALONIA: New European State fletxa de nosaltres depèn
25 de juny de 2013, 14.52 h

http://www.youtube.com/watch?v=WNJM4xuTtLQ

Hem de fer tot el possible per explicar el nostre cas al món i guanyar-nos la complicitat de l'opinió pública internacional.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
jordibcn fletxa Barcelona
25 de juny de 2013, 12.25 h

El van fer ahir al 33.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.