directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 17:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Catalunya és menys que Escòcia?

Salmond promet un nou estat escocès independent "més pròsper i just". Catalunya no serà menys

Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El primer ministre escocès, Alex Salmond, i la viceprimera ministra, Nicola Sturgeon, han presentat aquest dimarts a Glasgow el llibre blanc per la independència, la guia del govern sobre com seria un hipotètic nou estat escocès. El document, que finalment té 649 pàgines, inclou un full de ruta sobre el procés entre un 'sí' al referèndum del proper 18 de setembre i la declaració formal de la independència, el 24 de març del 2016. A més, presenta algunes de les polítiques que Salmond aplicaria si fos el primer ministre d'un estat independent, com l'ampliació de les ajudes per fill, la protecció de les pensions, una rebaixa de l'impost de societats o l'augment del salari mínim. 
El primer ministre escocès, Alex Salmond, amb la viceprimera ministra, Nicola Sturgeon
El primer ministre escocès, Alex Salmond, amb la viceprimera ministra, Nicola Sturgeon
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Una "revolució" en política social i treball i pronostica un procés fàcil per continuar a la UE. Catalunya no serà menys

El primer ministre escocès ha destacat en un acte amb 200 periodistes de tot el món que el llibre blanc és "el projecte per a un estat independent més complet que s'ha publicat mai, no només per Escòcia, sinó per qualsevol nació". Segons Salmond, el document és una exposició de com volen els escocesos de l'SNP que sigui un hipotètic estat sobirà. 

"La nostra visió és que una Escòcia independent recuperi el seu lloc com a membre de la família de nacions, però no volem la independència com un objectiu en sí mateix, sinó com un mitjà per canviar Escòcia a millor", ha dit el primer ministre. 

Salmond ha remarcat que el seu projecte suposaria una "revolució en treball i política social a Escòcia" i promouria canvis importants en política d'ajudes a les famílies, les pensions o el tipus d'economia. 

El primer ministre creu que la decisió principal que han de prendre els escocesos és "qui volen" que gestioni el país, si Edimburg o Londres. Salmond ha demanat als ciutadans que es llegeixin el document i que iniciïn un "debat apassionat i positiu" entre avui i el dia del referèndum, el 18 de setembre del 2014. 

Escòcia seguirà a la UE, i Catalunya també

Salmond ha defensat que la Unió Europea no pot tractar a Escòcia com un estat nou que mai n'ha format part. El primer ministre ha proposat que l'adhesió de l'Escòcia independent a la UE es negociï a través d'una esmena als actuals tractats, ja que Escòcia "ha estat membre durant dècades de la Unió Europea", ha dit. En concret, Salmond ha proposat que s'utilitzi l'article 48 com a "base legal" per incorporar l'Escòcia independent a la UE, i no l'article 49, que preveu el procediment convencional d'ampliació de la Unió. 

"L'article 48 és una via legal apropiada per facilitar el procés de transició, permeten que s'esmenin els tractats europeus a través d'un procés de revisió ordinari abans que Escòcia sigui independent, i permetent que sigui un membre en el moment de la declaració d'independència", assegura el llibre blanc. En concret, el document reconeix que li pertoca a la UE i als estats membres dissenyar "els procediments adequats" però que l'opció del govern escocès és que cal fer front al procés des del "principi de la continuïtat". 

"Això significa una transició cap a l'adhesió com a estat independent basada en les obligacions sota els tractats de la UE que actualment s'apliquen a Escòcia com a part del Regne Unit", diu el llibre blanc. Segons el text, que considera la qüestió europea en el capítol 6, Escòcia podria ser una "contribuent neta" a la UE. 

Les oportunitat de la independència. I Catalunya no serà menys

El Llibre blanc, de 649 pàgines, està estructurat en cinc parts ben diferenciades. En la primera, el govern escocès explica les principals raons per a les quals Escòcia hauria ser un estat independent. Així mateix, en el següent apartat es descriuen les principals fortaleses de les finances escoceses i es fa una projecció sobre la situació econòmica d'Escòcia després de declara-se independent. L'executiu de Salmond també estableix les prioritats del seu govern si és escollit a les eleccions de maig de 2016. 

En el tercer punt, la guia sobre una Escòcia independent analitza els principals canvis que necessita el país i les oportunitats que la independència ofereix per poder assolir-los. En el quart apartat s'explica el calendari que se seguiria si els escocesos voten afirmativament a la separació del Regne Unit, la signatura dels acords necessaris per a formalitzar la secessió i la redacció de la futura constitució escocesa. Finalment, la cinquena part dóna resposta a 650 preguntes sobre les oportunitats de la independència. 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#28
28 de novembre de 2013, 12.52 h

NO US RENDIU CATALANS,LLUITA D AMB FORÇA PER LA LLIBERTAT !!!! L'ESPANYOLISME TIRÀNIC ESTÀ DESITJANT QUE DEJEIS DE LLUITAR PELS VOSTRES DRETS PER SOTMETRE-US ENCARA MÉS !!! INDEPENDÈNCIA O MORT !!!! VISQUI LA LLIBERTAT DE TOTS ELS POBLES SOTMESOS PER L'ESTAT ESPAÑOL !!! VISQUIN ELS POBLES BASC,CATALÀ,G AL·LEGO,CANARI,L EONES,ETC !!! VISQUI LA INDEPENDÈNCIA I LA LLUITA CONTRA L'INVASOR ESPAÑOL !!! / / / / / / / / / / / / / / / / / KATALANAK EZ zaitezten garai, D borrokatzen du INDARRAR... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
jaume fletxa Barcelona
27 de novembre de 2013, 14.18 h

EL GOBIERNO DE ESPAÑA (Montoro, García-Margalló, Linde, etc,..) EL ARAGONESES I EL BEJOTA, CADA DÍA MÉS NERVIOSOS.

Lògic. No passa día sense que diguin algo. Per algo será no? Si no cregeuessin que la cosa és SERIOSA, no dirían res i se n'enfoteríen. Doncs sí; saben molt bé que si Catalunya pogués votar guanyaría de lluny la independència. Ho saben de sobres. Es per això (i per la ideología casposa de la España Imperial) que no ho deixen fer; perque saben que España sense ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
27 de novembre de 2013, 11.22 h

Atrapado en Qatar El sindicato internacional de futbolistas viajará al país árabe para liberar a Zahir Belounis, atrapado desde hace un año en el país por una disputa de impagos con su club

Ha escrito una carta a Zidane y Guardiola, embajadores del Mundial 2022


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
TooneTV2013 - Catalonia : More Than Just A Community (Part2) fletxa .............................................
27 de novembre de 2013, 11.07 h

http://www.youtube.com/watch?v=SWR47hYM6uM

Ajudem a internacionalitzar videos en anglès sobre Catalunya com aquest. Que tot el món sàpiga qui som i que volem! Ningú defensa una causa que desconeix! INTERNACIONALITZEM la nostra lluita tant com poguem!

FREEDOM FOR CATALONIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
B.Urleta fletxa Estat espanyuolu = CORRUPCIÓ, INCOMPETÈNCIA, FANFARRONERIA, ACOMPLEXAMENT, PATOSITAT, SEMIANALFABETISME.
27 de novembre de 2013, 09.40 h




ARAGONESITAAAAAA:

mira, mira quanta angoixa que demostren les teves intervencions :

#3 . . . 26 nov. 18h47
#6 . . . . . . . . . 19h03
#16 . . . . . . . . 20h10
#21 . . 27 nov. 08h49

D'això se'n sol dir FUROR (p)UTERÍ mental

HUAH HUUAAH HHUUUAAAHH HHHUUUUAAAAHHH ! ! ! ! ! ! !



Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
J.R.S. fletxa Empordà, CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
27 de novembre de 2013, 09.31 h



Si hagués de qualificar de 1 a 10 aquests temes, a la INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA li atorgaria un 9 i a la permanència a l’Unió europea un 4.

Imaginem que l’estat espanyol, que tan poc pesa a Europa, amb la patositat que el caracteritza aconseguís impedir la nostra incorporació a l’UE. Aleshores responent l’hostilitat amb hostilitat, nosaltres podriem imposar grans taxes a les mercaderies espanyoles en trànsit a Europa. Entre aquestes taxes i els setze mil milions € de l’... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
RIVAS ORTEGA ARAGONESES fletxa OPITALÉ DE YOBREGÁ, EPPAÑIA
27 de novembre de 2013, 09.26 h



#21 Ke sus parese mi sintio del umor , eing? eing? eing? el mas "GRAMDHI" ... ahy ke sel muuuuuuuuuuuuuuuuuu intireginte pa ecribil una cosa asina, , eing? eing? eing?



Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
27 de novembre de 2013, 08.49 h





Mass eres el mas Grandhi.

¿Para cuando un viaje a Venezuela, MaSS de chandal con la estelada y Maduro con el chandal bolivariano?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
27 de novembre de 2013, 06.49 h

#17 Éscòcia era independent i tria unir-se amb Anglaterra voluntàriament,i ara voluntariament ha de decidir si vol seguir així.
Ets inútil fins i tot com a adob orgànic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
27 de novembre de 2013, 06.47 h

#16 Primer hauries d'aprendre a llegir,idiota.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.