El dret dels territoris secessionistes a quedar-se dins la UE
L'Eurocambra publicarà en unes setmanes un informe sobre l'encaix a la UE de casos com el d’Escòcia o Catalunya, segons 'The Herald'. Existeix el precedent de la reunificació alamana.
L'Eurocambra publicarà "en unes setmanes" el seu propi argumentari legal sobre com s'hauria d'encaixar una Escòcia independent dins de la Unió Europea, segons publica aquest divendres el diari 'The Herald'. El president del comitè d'Afers Constitucionals, l'italià Carlo Casini, ha demanat als serveis jurídics del parlament que facin un informe sobre el tema. El text estaria disponible abans de l'última reunió del comitè, a finals del mes vinent, publica el rotatiu escocès. El mes d'agost, els socialistes a l'Eurocambra van vetar al comitè d'Afers Constitucionals la redacció d'un informe sobre les conseqüències de la independència que havia proposat l'eurodiputat laborista David Martin.
Cal tenir informes sobre casos com el d’Escòcia o CatalunyaCitat a 'The Herald', Martin assegura que el text dels serveis jurídics de l'Eurocambra podria estar disponible "en dues setmanes". Segons l'eurodiputat escocès, contrari a la independència, l'opció del govern d'Alex Salmond, que passa per negociar l'adhesió des de dins a través de l'article 48 dels tractats -i no el 49, que és el que s'utilitza per l'entrada d'estats de fora de la Unió- és”. Des del Partit Nacional Escocès (SNP) però, l'eurodiputat Alyn Smith assegura al diari que la publicació del Parlament serà només "una opinió entre moltes".
No és pot negar la democràcia de les urnes
El mes d'agost, el Parlament Europeu va impedir a David Martin fer un informe sobre "les conseqüències de la secessió d'un territori d'un estat membre per a la seva pertinença a la UE". Segons va poder saber llavors l'ACN, el president de l'Eurocambra, Martin Schulz, i el cap de les files socialistes, l'austríac Hannes Swoboda, van negar a Martin l'opció a estudiar el cas de Catalunya i Escòcia.
L'opció plantejada ara i que publica 'The Herald' seria la d'un informe elaborat pels serveis jurídics del parlament, i no el tradicional 'report' que fan els eurodiputats, i que es vota després en comitè i al plenari. Per Martin, en qualsevol cas, es tractaria d'una "opinió autoritzada".