La consulta no es pot prohibir, però Espanya és Turquia
La fiscalia del TSJC veu marge per "discutir raonadament" l'encaix de la consulta dins la Constitució, però el fiscal general de l’estat ja l’ha desautoritzat
La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) veu marge per "discutir raonadament" l'encaix de la consulta dins la Constitució. "Amb la regulació legal apuntada i la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC) es pot discutir raonablement l'encaix constitucional de la consulta-referèndum previst per al dia 9 de novembre", assegura la fiscalia en un escrit, al qual han tingut accés Catalunya Ràdio i el diari Ara, enviat al jutge per recomanar l'arxivament de la querella del sindicat 'Manos Limpias' contra el president Mas per sedició, conspiració i prevaricació. No obstant això, la fiscalia alerta que la "discussió jurídica" s'hauria de situar en seu constitucional, al TC.
La fiscalia del TSJC desautoritzada per la fiscalia general de l’estatLa fiscalia del TSJC nega que es pugui considerar prevaricació la decisió política del president Artur Mas de convocar una consulta i deixa clar que les declaracions de Mas al Parlament estan protegides per l'article 57 de l'Estatut i el 71 de la Constitució espanyola, que garanteix que els parlamentaris es puguin expressar en plena llibertat. Però des de Madrid ja han desautoritzat les paraules de la fiscalia del TSJC. Espanya no reconeix la democràcia, la seva democràcia és més turca que holandesa.
El Conseller Vila creu encara que l’escrit de la fiscalia obra la porta al canvi
En declaracions a Catalunya Ràdio el conseller Santi Vila ha declarat que la posició de la fiscalia catalana obre la porta a que Madrid autoritzi la consulta, una esperança que sembla més fruit del desig desesperat d’una tercera via que no pas de la realitat. Madrid i els grans partits espanyols ho tenen decidit, i el no a la democràcia és més clar que mai.
Malgrat tot la fiscalia de TSJC ho deixa tot en mans del TC més conservador de la història
L'escrit raona també que la diferència entre referèndum i consulta "no és clara" i que és l'alt tribunal qui ho hauria de decidir. Segons el fiscal, tant Generalitat com govern espanyol tindrien competències per fer una consulta com la que han plantejat els partits que la promouen (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP). "Amb les dades conegudes i publicades, sembla que la voluntat política passa primer per la celebració d'un referèndum via delegació central i, en el seu defecte, per una consulta via la llei actual o la que està en tràmit al Parlament", assegura el text, que avala també la legalitat del Consell Assessor per a la Transició Nacional ja que no representa cap despesa per a l'erari públic.
Notícies relacionades
- El govern espanyol amenaça el Consell Escolar de Catalunya 21.03.2014.
- Súmate respon als exabruptes de Joaquin Leguina 21.03.2014.
- Mas avisa que Catalunya farà el seu camí malgrat el rebuig del Congrés 20.03.2014.
- La CUP: " els atacs a l’ANC són un símptoma clar de la feblesa de l'Estat" 20.03.2014.