directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Duran ara es decanta per l'abstenció a la la llei de successió a la corona

ERC, ICV-EUiA i la CUP demanen a CiU que voti en contra de la llei quan arribi a les Corts. En una piulada, Duran assegura que després de llegir la premsa d'avui opta per l'abstenció

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

(ACN).- Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, ha dit aquest dimarts des de Roma "No es tracta de decidir qui ha de ser el proper Rei, si no simplement que el rei Juan Carlos pugui abdicar de la seva corona", i ha afirmat que el sentit final del vot de CiU serà decidit pel grup parlamentari un cop analitzada la qüestió. ERC, ICV-EUiA i la CUP han fet una crida a la federació de CiU perquè voti en contra de la llei orgànica que regula l'abdicació del rei Joan Carles i la successió a la corona quan arribi a les corts espanyoles. Els tres grups creuen que les formacions que volen votar sobre Catalunya "no poden tancar els ulls" a una votació sobre la successió al cap de l'estat. I és més, han fet extensiva la petició a tots els grups catalans, inclosos els socialistes. 

Comparteix
   


Etiquetes
ERC, La monarquia és anacrònica

ERC no contempla cap altra opció que oposar-se a la llei de successió del cap d'Estat. El diputat Pere Aragonès ha qualificat "d'anacrònica" una institució com la monarquia, que determina la seva continuïtat per "línia sanguínia" i no pas democràtica. Per això, a ERC li agradaria que tots els partits catalans, i també els espanyols, s'oposessin a la llei orgànica que ha aprovat el govern de l'Estat.

Una tercera via basada en el maquillatge d’una institució antidemocràtica i anacrònica?

Aragonès ha recordat, però, que l'acord entre les forces polítiques catalanes se circumscriu a la consulta del 9-N. En aquest sentit, ha confrontat la legitimitat democràtica d'un procés que dóna la veu al poble amb una llei pactada ràpidament pels dos grans partits espanyols. "Si davant d'una proposta democràtica de construir un nou estat -si així ho vol la ciutadania- algú es pensa que l'alternativa és una tercera via basada en el maquillatge a una institució antidemocràtica i anacrònica com la monarquia, és que no ha entès res de res", ha afirmat.

ICV.EUiA, una presa de pèl

Per a ICV-EUiA, que la llei orgànica es limiti a un article únic que diu que la successió és automàtica suposa una "presa de pèl" per als ciutadans. La portaveu parlamentària ecosocialista, Dolors Camats, ha criticat la rapidesa amb què la Casa Reial, PP i PSOE han acordat l'entronització de Felip VI i ha denunciat que s'ha "segrestat" el debat parlamentari sobre el tema. "La millor manera de garantir la legitimitat del cap d'estat és un debat seriós", ha opinat. Els ecosocialistes reclamen un referèndum per decidir si els espanyols prefereixen la continuïtat de la monarquia o la constitució d'una república.

La contradicció de CiU

ICV-EUiA votarà en contra de la llei orgànica de successió i insta la resta de partits a fer el mateix, quan d'aquí a pocs dies es voti al Congrés dels Diputats i al Senat. Camats s'ha referit especialment a CiU. "Una força que a Catalunya legítimament reivindica que la solució al conflicte català és que la gent voti i decideixi no pot tancar els ulls i dir que en el cas de la successió del cap de l'estat la solució no és també votar i que la gent decideixi", ha opinat. L'elecció no és, segons Camats, entre monarquia i república sinó entre "monarquia i democràcia"
 
La CUP, deixar caure d'una vegada per totes el suport al bipartidisme

Per la seva banda, la CUP, sense grup a Madrid, ha instat la federació a "deixar caure d'una vegada per totes el suport al bipartidisme, que no donin suport al règim de la transició, a l'estat espanyol, a la Constitució del 1978, i al règim que ens ha dut a la crisi social, nacional i democràtica", ha assegurat el portaveu parlamentari de l'esquerra independentista, Quim Arrufat. "No entendríem en absolut que seguís legitimant el bipartidisme, l'ordre constitucional i la monarquia espanyola, l'any de la consulta", ha etzibat.

"relegitimació del règim per dalt"

Per la CUP la successió a mans de Felip de Borbó és una "relegitimació del règim per dalt" i de forma "antidemocràtica". No ho accepten i per això demanen donar "la paraula a la gent" en un referèndum sobre l'estructura de l'estat. Arrufat ha mostrat solidaritat als ciutadans espanyols que defensen la república i ha demanat "persistència" a la classe política catalana en la convocatòria de la consulta malgrat els "cants de sirena" que augura.

CiU deixa la decisió en mans del grup de Madrid

CiU no ha comparegut a la roda de premsa del Parlament pel retard de les compareixences tot i que tant el portaveu del Govern , Francesc Homs, com Jordi Turull han dit que la decisió està en mans del grup de Madrid. El líder d'Unió i líder del grup parlamentari a les Corts, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que no veu "cap sentit" a votar en contra de la llei que regula l'abdicació del Rei.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
ESPARTANA fletxa Barcelona
5 de juny de 2014, 15.28 h

#23 Tens tota la raó DURAN em fas fastig!!!! I C.I.U. tenint-lo a ell i a sobre deixant a les sev es mans la decisió PENA. Pensava que o havien entés tot i veig que no!!! VISCA E.R.C.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Dr. Benway fletxa Terrassa
5 de juny de 2014, 15.20 h

Me la repampimfla totalment si a espanya hi ha una monarquia o una república. Amb els catalans es comporten exactament igual.I d'aqui a poc aquest tema serà d'afers exteriors. Us recordeu de les retallades que va patir l'estatut del 32? Exactament igual que el del 2006. Realment el millor es allunyar-se d'ells. Realment a espanya monarquia o república son les dues cares de la mateixa moneda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Núria fletxa Calafell
5 de juny de 2014, 09.53 h

ADÉU DURAN. Ja n'hi ha prou Sr. Duran!!!! Ja li hem vist prou el llautó, vosté és un llast per CDC, espero que s'adonin i li barrin el pas.
Pel que fa al poble crec que no cal sotmetre-ho a consulta, el crit majoritari li demana que marxi a casa seva i deixi pas a aquells que creuen més en Catalunya, que en els seus interessos particulars.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
4 de juny de 2014, 22.22 h

DURAN I LLEIDA , Que aprengui del Rei .. es hora de MARXAR ELS VELLS I deixar pas els Joves ... En politica tambe a de ser aixis per millorar les coses i animar a la gent baixi a votar en cares noves .


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
4 de juny de 2014, 21.50 h

Catalans i Catalanes ...L´ABSTENCIO DE C.I.U. aqui es com donar suport a LA MONARQUIA tindrien que dir NO AL NOU REI Tindra Collons una vegada ala seva vida als de C.I.U. PIT I COLLONS Coratge cosa no tindran mai els de C.I.U. En canvi E.R.C. Dira NO i lo mes segur no aniran a la investidura del nou Rei ques mas de lo mismo Per que ningu diu quel REI JUAN CARLOS es un esposo infiel pone los cuernos asu esposa LA REINA Per que no diuen la veritat EL... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
ecm fletxa Sant Cugat
4 de juny de 2014, 20.56 h

Em sembla mol bé que Ciu s'abstingui, estic encantada que el President no hi vagi. M'importa molt poc si Espanya té o no REI. Es problema dels espanyols, a mi només m'importa Catalunya i serà una República.
Perque penseu encara com a espanyols?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
4 de juny de 2014, 19.44 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Andrea fletxa Tarragona
4 de juny de 2014, 18.47 h

DURAN i MAS , han decidit abstenir-se, està clar que qui mane és Duran............VISCA ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Andrea fletxa Tarragona
4 de juny de 2014, 18.18 h

#11 et dono la raó en tot, si el SR. Mas no és treu a Duran de sobre,no fara res de bo , i tenim molta pressa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
fideli fletxa rdnes
4 de juny de 2014, 17.35 h

Duran, que t'ha donat el tf. de la Corina?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.