directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 02:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La presidenta del TSJC qüestiona el pacte tripartit-CiU sobre la reforma del TC espanyol

'Les modificacions legals, quan les sentències estan en tràmit, normalment no s'apliquen amb efecte retroactiu', afirma Maria Eugènia Alegret

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, ha qüestionat avui els tres partits que integren el Govern i CiU pel pacte a què ahir van arribar per demanar la reforma del Tribunal Constitucional espanyol (TC) i mirar d'aturar la sentència contra l'Estatut. Alegret els ha avisat que és una 'anormalitat' jurídica que la reforma de la llei del TC tingui efectes retroactius i ha assenyalat que quan hi ha una sentència en tràmit –en aquest cas, la de l'Estatut- 'la llei no s'aplica amb efecte retroactiu tret que el text ho indiqui expressament'.
Maria Eugènia Alegret, TSJC
Comparteix
   


Etiquetes
Ahir, Govern i CiU van tancar un acord per a la reforma del TC, en un intent a contrarrellotge per intentar frenar la sentència. El pacte estableix que la reforma s'apliqui tant bon punt es publiqui al BOE. L'advertència de la presidenta del TSJC arriba tot just poques hores després que el tripartit i CiU hagin tancat un acord per promoure la reforma de la llei del TC. Entre els punts forts que recull la proposta es troba el fet que els magistrats només es pronunciïn sobre la constitucionalitat dels articles recorreguts, però no puguin emetre sentències interpretatives.

'Les modificacions legals, quan les sentències estan en tràmit, normalment no s'apliquen amb efecte retroactiu tret que la llei ho digui expressament', ha ressaltat la presidenta del TSJC, que ha afegit que 'és molt infreqüent' que les normatives recullin aquest punt, perquè 'la mateixa Constitució' deixa clar que les lleis s'han d'aplicar a partir del moment en què reben llum verda.

'Seria una excepcionalitat; normalment, la gent fa la seva activitat en funció de la normativa que té vigent en aquell moment', ha declarat la presidenta. Per això, ha titllat d''anormalitat' jurídica preveure normatives –com la que es vol impulsar per a la reforma de la llei del TC- que tinguin caràcter retroactiu.

'Jo només expresso el que dirien els juristes en una situació com aquesta, ni més ni menys', ha concretat. També ha conclòs que, entre els casos 'puntuals' en què es permeten aplicar les normatives mirant cap a fets passats, es troben els processos penals. 'Les lleis penals, sempre que són favorables a l'acusat, s'apliquen amb caràcter retroactiu; però això no és el normal'.

Un pacte a contrarrellotge
El pacte tripartit-CiU també recull que hi hagi una majoria reforçada entre els membres de l'alt Tribunal (és a dir, un mínim de vuit) per pronunciar-se sobre els diferents dictàmens i limita a un màxim de sis mesos l'emissió d'una sentència. Si passat aquest temps no hi ha resolució, es dóna per vàlida la llei recorreguda.

A banda, l'acord també incorpora punts per impedir que els magistrats amb el mandat caducat es mantinguin en el càrrec sis mesos després que aquest s'hagi exhaurit. Per últim, la proposta –que es portarà conjuntament al Senat- demana que la reforma de la llei del TC entri en vigor tant just després que es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

L'acord entre el Govern i CiU intenta frenar a contrarrellotge la sentència contra l'Estatut, que porta més de tres anys pendent. Precisament, aquest mateix dimecres el TC ha convocat un nou ple per debatre l'esborrany de la sentència elaborat pel magistrat conservador Guillermo Jiménez, després que ara fa un mes la darrera ponència es rebutgés.

La presidenta del TSJC, que aquest matí ha celebrat la Sala de Govern a Girona, no ha volgut entrar en el terreny polític a l'hora de valorar l'acord entre el Govern i CiU. Sí que ho ha fet, però, en l'àmbit jurídic. Alegret ha advertit als partits catalans que tinguin en compte que, rarament, les lleis s'apliquen amb caràcter retroactiu quan hi ha una sentència en tràmit entremig.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
l'altre fletxa brasalona
19 de maig de 2010, 11.21 h

Quí és aquest #2 jomateix que s'atreveix a repartir carnets de català?. Tal com es pica deu ser de la branca espanyola del PSC-antes muerta que sencilla.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
A.M.G. fletxa Tossa de Mar
19 de maig de 2010, 10.05 h

Estaria millor que aquesta lletrada que ocupa el lloc de més alt prestigi en la nostra judicatura expliqués als catalans ignorants perquè no s'aplica l'article 152.2 de la Constitució espanyola, que diu: "2. Una vez sancionados y promulgados los respectivos Estatutos, solamente podrán ser modificados mediante los procedimientos en ellos establecidos y con referéndum entre los electores inscritos en los censos correspondientes".

Em cal insistir, el frau democràtic del règim borbònic esp... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
19 de maig de 2010, 01.19 h

Piquen ferro fred, i el pitjor és que ho saben. esperpèntic.

Treballar per coordinar les forces independentistes, sis plau, i no voler fer-nos perdre més el temps.




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Marcel fletxa Barcelona
18 de maig de 2010, 20.00 h

L'Estatutet és mort. Els autonomistes han perdut la partida. No cal continuar fer-li la respiració assistida. Necessitem un Estat propi per lluitar contra la crisi. Per història i per dignitat. Vegeu: perabonspatricis.blogspot.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
18 de maig de 2010, 18.59 h

he escrit #3, però es evident que em referia al comentari #2


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
18 de maig de 2010, 18.53 h

#3 jomateix, pica, eh, que les veritats siguin tant evidents, que uns poden reformar el TC quan els hi plau (PP i PSOE ho faran després de la sentencia de l'Estatut, amb altres deliberacions en marxa, el TC n'està ple de sentències a l'espera) i altres no.
Imagino que no ho veus perque deus ser un d'aquests milers de catedràtics de dret constitucional que surten com bolets i escriuen comentaris als mitjans digitals defensant a capa i espasa la "legalitat vigent" (imposada per un tribunal on ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
18 de maig de 2010, 18.03 h

#2 Seria interessant saber quants, inclosos tu i jo, dels que pontifiquem en aquesta pàgina web hi han estudiat a la facultat de dret. o a alguna facultat, fixat que dic "estudiat", no "passat" :-)

ara bé tanint en compte, mal que ens pesi, que estem a espanya, i estarem fins el dia que assolim la independència, l'única llei que ens hem d'aprendre és la: "llei de l'embut" que encara que suposo que ja us debeu imaginar de que va és aquesta:

http://ec.grec.net/lexicx.jsp?GECART=0049687
... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
18 de maig de 2010, 17.39 h

44, es possible que tinguis el carnet de bon català, però em sembla que no vas passar per la facultat de dret.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
44 fletxa 5
18 de maig de 2010, 15.28 h

Sempre hi ha una sentència en tràmit a un tribunal com el TC, sigui la de l'Estatut o una altra, n'hi ha per donar i vendre. El que passa és que hi ha categories, segons l'status nacional, la lleialtata nacional, no és el mateix que la reforma la plantegi el PPSOE que els partits catalans. Si ho fa el PPSOE qualsevol moment és bo, però pels demés la llei es estricta i en forma d'embut. Lletrada Alegret, atreveixi's a contradir-me i el temps la posarà en evidència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.