directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 16:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Wert compara la situació del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme

El ministre ha reiterat que el fet que el castellà sigui vehicular a Catalunya no constitueix cap mesura de segregació del català. "És tot el contrari", ha assegurat.

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Madrid (ACN).- El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha afirmat aquest dimecres que la situació del castellà a l'educació a Catalunya, on considera que està limitat a ser considerat com qualsevol llengua estrangera és comparable a la situació del català "en altres èpoques" en al·lusió al franquisme. Així ho ha apuntat fora l'hemicicle -en una conversa amb la premsa- durant la sessió de control del Congrés i després que el diputat de CiU Martí Barberà l'hagi acusat de provar de "desestabilitzar" el sistema educatiu català utilitzant "coartades" per "dividir la societat catalana".

Comparteix
   


Etiquetes
És l'última intervenció del ministre després que el Ministeri d'Educació hagi impugnat el procés de matriculació a les escoles catalanes perquè el formular no incloïa una casella on els pares podien expressar la seva voluntat de rebre l'educació amb el castellà en llengua vehicular, i després també de la sentència del Suprem que avala el 25% com a percentatge en què les escoles catalanes han d'impartir matèries en castellà.
 
Dins l'hemicicle, Wert, ha afirmat que les raons del recurs són "les mateixes" que han portat el Tribunal Suprem a dictar que "la inactivitat i omissió de deures per part de la Generalitat feien necessari" ordenar que una assignatura més a part de la de llengua castellana s'impartís en castellà. Segons el ministre, "el fet que el català sigui llengua vehicular fonamental a l'ensenyament ha de fer-se compatible amb la no exclusió del castellà com a llengua vehicular".
 
Ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de Martí Barberà (CiU), que l'ha acusat de dur a terme accions per "desestabilitzar" el model educatiu a Catalunya i la immersió, i ha recordat que aquest model precisament es va posar en marxa per corregir "una situació de desigualtat" respecte al castellà. Barberà ha recordat que segons les dades de les proves del mateix ministeri, el castellà "no té cap problema" a Catalunya i gaudeix "de millor salut que el català".
 
El diputat de CiU ha afirmat que el govern espanyol utilitza les sentències com a "coartades" gràcies a la seva majoria absoluta per "dividir la societat catalana". Segons Barberà l'objectiu del govern espanyol és imposar a Catalunya el sistema basc, que consta de tres models lingüístics diferents".
 
"Perquè tan menyspreu al català? Perquè aquesta persecució malaltissa al nostre model de cohesió social?" ha preguntat Barberà, que li ha recordat que l'ampli consens a l'entorn de la llengua i de la immersió "és indestructible". "Si una dictadura repressiva no va poder amb la nostra llengua, creu que vostè podrà? ha etzibat Barberà.
 
En la seva resposta, Wert ha reiterat que el fet que el castellà sigui vehicular a Catalunya no constitueix cap mesura de segregació del català. "És tot el contrari", ha assegurat el ministre.
 
En conversa amb els periodistes als passadissos del Congrés, després del debat, Wert ha afirmat que, "avui" la situació del castellà al sistema educatiu de Catalunya és comparable a la situació del català a altres èpoques, en referència al franquisme.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
18 de maig de 2015, 11.15 h




RESISTENCIA ANTIESPAÑOLA


COMUNICADO
--------------------------


Ante el inicio de la campaña electoral para elegir a los representantes de trece parlamentos autonómicos, dos ciudades autónomas y de miles de municipios en todo el denominado Estado español, nos dirigimos desde nuestra organización resistencial a la opinión pública para analizar la situación que debe afrontarse en estos comicios y la forma en que deberían llevarse a cabo unas políticas que restauraran los derecho... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Ramon Jaume fletxa Barcelona
14 de maig de 2015, 23.39 h

La culpa de totes les ximpleries del Wert i companyia la tenim nosaltres per no haver trencat amb Escanya i declarat ja la independència


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
hhlhñhads fletxa asdasdfa
14 de maig de 2015, 19.27 h

Si els tribunals ordenen una intromissió vehicular del castellà en la llengua de l'escola, també serà lògic que ho facin en altres aspectes de la societat com les televisions. Totes les televisions que transmeten a Catalunya haurien de tenir un percentatge similar en llengua Catalana. Encara que siguin televisions de la resta de l'estat. Només els canals agafats per satèl.lit podrien escapar a aquesta norma. Igualment passa amb els productes industrials i el seu etiquetatge. Si comprem u... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
14 de maig de 2015, 13.44 h

La Immersió Língüística ha estat un èxit que ha aconseguit una cohesió social que no es dóna en d'altres comunitats. El que diu en wert no són estirabots de persona estúpida, són comentaris d'una persona malvada amb una gran intencionalitat política encaminada a intentar trencar la cohesió social a Catalunya i propiciar una divisió social semblant a la que hi ha en el País Basc. Però no ens despistem, Rajoy no el destitueix, ergo és la política que propicia el govern espanyol... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
14 de maig de 2015, 08.04 h

#8 Quitate la salchicha de la boca (y del culo) cuando hablas, palurdo!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
13 de maig de 2015, 21.05 h

Mas, a Wert: "No admetem que els botxins de Catalunya ara es presentin com a víctimes"

El president Artur Mas ha carregat aquest vespre des de Vic contra el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, per haver comparat la situació del castellà a Catalunya amb la del català durant la dictadura franquista. "No estem disposats a què els que han estat botxins del nostre país ara es presentin com a víctimes", ha apuntat Mas, que ha titllat Wert de "ministre d'Incultura".


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
13 de maig de 2015, 19.14 h





L'Aragoneses, Cleto pels amics,


quan beu Anís el Mono perd el nord


a ell, que ja estant sobri té tants tics,


un xic d'anís el fa delirar fort





Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
PODEMOS és una estafa fletxa Ciudadanos i Podemos són els nous PP-PSOE dissenyats per la casta de l'IBEX35.Són les marques blanques del sistema per si "s'enfonsen" els originals del PP-PSOE.Promocionats per La6,Cuatro,Tele5 i A3 perquè tot segueixi atado y bien atado.
13 de maig de 2015, 19.10 h

Carolina Bescansa de PODEMOS és filla d'una rica familia gallega fundadora de "LABORATORIOS BESCANSA", amics íntims de Manuel Fraga i dels Reis d'Espanya.
http://www.abc.es/local-galicia/20150321/abci-carolina-bescansa-dinastia-gallega-201503201936.html

L'oncle de Carolina Bescansa de PODEMOS és el fundador de "TELEVES" multinacional amb 750 treballadors i una facturació de 192 milions d'euros.
http://es.wikipedia.org/wiki/Telev%C3%A9s

Pablo Bustinduy del Consejo Ciudadano de PODEMOS és ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
13 de maig de 2015, 19.04 h



#8 Además tu tener que saber que estar equivocado. No ser HUEVOS lo que a ti se te hinchar, lo que a ti se te hinchar ser ALMORRANAS.

Huevos no derramar sangre y pus en calzoncillos como pasarte a ti. Almorranas sí derramar sangre y pus en calzoncillos como pasarte a ti.

Tu no comer tanta CHALCHICHA AMORCILLADA ni tanto CHORIZO AMOJAMADO y tuyas almorranas desinchar en pocas semanas y dejar de sangrar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
13 de maig de 2015, 19.00 h



#8 Aragoneses, yo saber que gente de tu pais, gente que mandar en tu tribu ser FASCISTAS es decir NAZIS y yo saber que ser NAZIS los que se foyar al putón de tu mamá.

Tu no haber de decir NAZI a hombres que uno poder ser tu padre, porque haberse foyado a tu mamá antes de tu nacer.

Tu tener que RESPETAR tu PAPÁ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.