Quins són els mètodes d’En Comú Podem que Nuet amenaça amb "escombrar i denunciar"?
L’amiguisme i la parentela com a valors per ser a la llista, la imposició de candidats per part d’una elit i la manca d'un mecanisme de validació democràtica per escollir-los
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, carregava aquest dijous contra els mètodes que BComú Podemos i ICV estan "imposant" en les negociacions per construir una confluència d'esquerres cara les eleccions espanyoles i lamnetava que,si finalment EUiA no se suma a la confluència es presentarà de la mà d'IU i començarà "escombrant i denunciant" els mètodes d’aquestes formacions, que ha qualificat són típics de la "vella política”. Però, quins són aquests mètodes de control del poder i com actuen aquestes formacions?
BComú, oportunisme i imposició de condicionsEl juliol passat ICV i Podemos van pactar exportar la fórmula del que va acabar sent Catalunya Sí que es Pot a les eleccions espanyoles, temptats llavors per l’èxit de BComú a les municipals de Barcelona i per enquestes com la d’El Periódico, que vaticinaven que una confluència d’esquerres podria irrompre amb força al Parlament i empatar amb vots amb Mas. Després del resultat del 27-S, la desfeta d’ICV i el fet que Podemos no passi pel seu millor moment, ha propiciat que BComú fes el pas de concórrer a les eleccions espanyoles, malgrat haver assegurat en múltiples ocasions que només participaria d’un projecte de Ciutat.
Ara bé, l’entrada a la confluència per part de BComú no és gratuïta i Colau vol fer valdre el valor afegit que confereix BComú a En Comú Podem, fet que ha acabat per generar tensions amb els socis actuals i possibles com EUiA i que suren a l’exterior i es plasmen en el conflicte alhora de confeccionar les llistes.
Lluita per controlar la candidatura i l’estratègia electoral
Una de les primeres topades entre les formacions que participen en la confluència va ser determinar el cap de llista de la candidatura. Xavier Domènech, fins ara comissionat d'Estudis Estratègics i Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, va ser impulsat com a cap de llista després que Podemos vetés Adrià Alemany, company de Colau, per liderar la coalició a la demarcació de Barcelona. Amb la figura d’Alemany, Colau s’assegurava un paper determinant en la confecció de la llista i en el control de l'estratègia de campanya. Finalment BComú va poder imposar Domènech, que també garanteix el control de la candidatura a Colau, a canvi de la implicació d'aquesta a la campanya i qui sap si amb foto inclosa a la papereta electoral al costat de Domènech.
Cop de colzes entre els regidors de l’Ajuntament de Barcelona per anar a la llista
La llista per anar a Madrid també ha fet obrir l’ull a altres membres de BComú, d’ICV i Podemos vinculats a l’Ajuntament de Barcelona i que aspiren a un bon lloc sense haver de passar per primàries. Jaume Asens –vell amic íntim d’Ada Colau-; David Cid, coordinador d’ ICV a Barcelona i parella de Janet Sanz, quarta tinenta d'alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i Raimundo Viejo, membre de Podemos i regidor d'Educació i Universitats a l'Ajuntament de Barcelona, tots tres aspiren a un lloc, encara que Colau s’ho mira amb recel pel risc de buidar d’actius l’Ajuntament de Barcelona i perquè calen dones a la llista per complir amb la legalitat.
La necessitat de dones hauria afavorit la presencia sense passar per primàries de la, segurament, número dos de la candidatura, Marta Sibina, activista vinculada a Podemos i Procés Constituent, parella del diputat de CSQP Albano Dante Fachin i editora de la revista de denuncia sanitària, Café amb Llet, ara desactivada per motius evidents. En definitiva, amiguisme, imposició de candidats i manca d'un mecanisme de validació democràtica per escollir els membres d’una candidatura que després vendrà puresa, regeneració democràtica i el retorn de la democràcia a les classes populars.