directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 22:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El diari 'La Vanguardia', indocumentat o mal intencionat?

El diari del Grup Godó torna a la càrrega lligant els cognoms dels diputats amb la representativitat política, ara al Congrés

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Quim Sangrà @QuimSangra – Lligar cognoms i representativitat política, com insisteix 'La Vanguardia' des de fa setmanes, i ara amb un nou article sobre els cognoms dels diputats al Congrés, és un exercici d'etnicisme absolutament anacrònic i irracional i una manipulació intolerable de la ciència onomàstica en benefici d'un determinat discurs nacionalista. Aquestes elucubracions de 'La Vanguardia' no responen a cap criteri científic, ni sociològic, ni demogràfic, ni onomàstic. Ni tan sols matemàtic, doncs fins i tot la lògica emprada és errònia. Veiem les raons.


Comparteix
   


Etiquetes

Una òptica supremacista que pretén homogeneïtzar els cognoms de tot l'Estat

En un territori com el de l'Estat espanyol on hi podem comptar fins a cinc corpus de cognoms diferents: l'astur/castellà, el gallec, el basc, l'aragonès i el català (a banda, d'altres sobrevinguts o amb un abast territorial més reduït, com l'occità) pretendre que la representativitat de cadascuna de les províncies o comunitats s'equipari a la mitjana estatal és pretendre que es compleixin els números del corpus dominant i hiperrepetitiu, que és l'asturcastellà. Això no respon a cap lògica científica ni demogràfica i simplement es justifica des d'una òptica supremacista que pretengui homogeneïtzar els cognoms de tot l'Estat i, sobretot, atorgar carta de "bon representant" a aquell que té cognoms astur/castellans i "mal representant" la resta, en una lògica perversa absolutament fora de tota lògica demogràfica i històrica.

El rigor brilla per la seva absència

Dit això, però, si cal fer una consideració tècnica a les valoracions que fa 'La Vanguardia', hauríem de començar per recordar al Carles Castro, autor de l’article d’aquest dilluns al diari del Grup Godó, que en matemàtiques i en qualsevol ciència -l'onomàstica també- s'han de comparar magnituds equiparables i no el primer que ens passi pel cap en cada moment o el que més ens convingui.

Els diputats al Congrés espanyol no són representants "eteris" de l'Estat, sinó que representen totes i cadascuna de les províncies, ni més ni menys. Per tant a l'hora de valorar la pretesa representativitat dels diputats, aquesta representativitat hauria de respondre a la seva realitat provincial i no a una suposada "mitjana estatal".

L’exemple de Girona i Lleida

El llistat dels 25 primers cognoms a que es refereix Carles Castro és fruit del mix estatal on predomina l'element hiperrepetitiu asturcastellà (que arriba al 60 i al 65% dels habitants en alguns territoris com Astúries, per exemple). Però si fem aquesta mateixa llista de 25 cognoms de províncies que tenen altres sistemes de cognoms, ja no surt el mateix resultat.

A tot arreu hi apareixen els cognoms hiperrepetitius asturcastellans, perquè el seu nivell de repetitivitat és tan alt que superen els altres en nombre absolut però això no significa que siguin predominants com ho són a Astúries, ni molt menys. A Girona, per exemple, hi apareixen Vila, Serra, Soler, Puig, Ferrer, Bosch i Font, a més dels 18 cognoms més repetits asturcastellans. Aquests 18 cognoms només representen el 12,7% de la població. Per tant, l'estrany seria que els representants portessin massivament (el 40% de mitjana demana Castro!) un d'aquests 18 cognoms, doncs el 87,3% de la població de Girona no els porta, simplement. Tots els càlculs són sobre primer cognom.
 
La comparació a Lleida seria similar, però allà, els 17 cognoms asturcastellans més repetits es queden just en el 10% de la població, per tant, el més normal és que els diputats portin qualsevol dels altres cognoms que representen el 90% de la població. Això és real, això són matemàtiques i aquí comparem coses comparables. I passa el mateix a Osca, per exemple, província que inclou corpus aragonès i català i els 16 cognoms hiperrepetitius entre els 25 primers es queden en el 10% de la població. O Guipúscoa, amb corpus basc, els hiperrepetitius castellans es queden en un 13%. En tots aquests territoris entre el 80 i el 90% de la pobalció no porta cap d'aquests cognoms, per tant està clara la "normalitat" d'aquests territoris, per molt que, degut a la baixa variabilitat dels cognoms castellans, acumulin més repeticions que els cognoms autòctons molt més variables.
 
A partir d'aquí, si apliquem la lògica de probabilitats, cada cop que a Lleida triem una persona té el 90% de possibilitats de no portar cap cognom hiperrepetitiu. Si triem els 4 diputats que aporta Lleida la probabilitat ens diu que segurament cap portarà cognoms hiperrepetitius i el Sr. Castro s'entesta en que en surti el 40%. Ho sento, és una cosa que es diu realitat. Per cert, si creu que faig trampa amb Girona i Lleida, el mateix càlcul a Barcelona, no arriba al 20%, més del 80% dels electors de la província segueixen sense portar cap d'aquests cognoms.
 
A 'La Vanguardia' li desquadra la “seva” aritmètica de cognoms a l’Estat espanyol

És cert que dins d'aquestes províncies les persones amb cognoms d'arrel catalana tendeixen (compte, tendeixen, ho deixo clar) a acostar-se a postures més catalanistes i els que s'acosten a postures menys catalanistes tendeixen a tenir cognoms d'arrel no catalana (ostres, la sopa d'all!), però en tots casos representen per igual la població d'aquestes províncies. En canvi, Castro insinua que qui no porta els cognoms asturcastellans ("lo castellano, lo normal", us sona?) no representa correctament la població que l'ha votat, perquè li desquadra la "seva" aritmètica de cognoms a l'Estat espanyol.

Decència ètica i científica
 
I dit tot això, que pensi el Sr. Castro que la seva insinuació de que els grups polítics "nacionalistes" no representen correctament la població que els ha votat, pensi que exactament el mateix raonament tècnic es podria aplicar als grups nacionalistes espanyols a Catalunya, exactament amb la mateixa lògica i els mateixos arguments i números, però a l'inrevés. Però, no seré jo qui atiï aquests arguments, simplement per decència ètica i científica.

Cal recordar també que en el Grup mixt no hi són els "nacionalistes" com afirma el diari, caldrà que revisi la informació de que disposa, perquè el PNB, DiL i ERC tenen grups propis (potser ja no li sortien els números?) i en el Grup Mixt hi pot comptar grups tan nacionalistes com IU, Foro i UPN entre d'altres.

 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
BEJOTA fletxa bcn
4 de maig de 2016, 19.45 h

B. AIXÓ DE GENERLITZAR AMB "ELS CATALANS" , NO ÉS CORRECTE. DE TOTES MANERES ,N'HI HAN D'ALTRES MITJANS PERÒ ,AIXÓ SÍ ,SUBVENCIONATS FINS LES CELLES PER ADOCTRINAR YA ,ÉS CLAR.

NO PROBLEM

(A "LA VANGUARDIA TAMBÉ HI ÉS LA BELÉN ESTEBAN (PERDÓ, RAHOLA)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
BEJOTA fletxa bcn
8 de març de 2016, 19.53 h

La propietaria de Infojobs o Fotocasa traslada su sede
de Barcelona a Madrid
Schibsted Classified Media Spain, filial de la compañía noruega
Schibsted, es el mayor grupo de anuncios clasificados de España. - Seguir leyendo: http://www.libremerca

N.B. DEU SER PER LA MANCA DE SUBVENCIONS,OI?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Pepito fletxa Igualada
8 de març de 2016, 16.00 h

Perquè Don Javier no mou un accent i queda de "Godo" i no Godó i així queda, com qui diu, dels fundadors d'España?
El sexe dels àngels és un tema de més actualitat. També podrien mirar les atalles mitjanes i decidir que un que sigui més alt de la mitjana no pot representar als espanyols. I el color del cabell? Pot una rossa o un ros representar Espanya?
Ara han tocat fons i ja excaven!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Jaume fletxa Barcelona
8 de març de 2016, 14.50 h

ELS DOS INDOCUMENTATS: EL COMTE DE COLLTORT I EL CAROL

No perdeu el temps amb aquests dos ases. Un, el Comte de CollTort, és un venut al més ranci españolismo, al igual que feren els seus avantpassats. L'altra, el Marito Carol, és un indivíduu superflu, trivial, que sap molt de res i res de tot i que, a sobre, té mala llet. De fet, és un paio que encara ha d'anar a escola i aprendre a parlar i escriure.

NO PERDEU MÉS EL TEMPS EN AQUEST PARELL DE PAIOS. SÓN DOS INDOCUMENTATS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Jaume fletxa Barcelona
8 de març de 2016, 14.42 h

CATALUNYA PUJA COM L'ESCUMA; ESPAÑA DE REBAIXES

El burro del BJ i l'ase del Aragoneses (alies Oriolet Bankión Iberión i amic d'Antoni Villarroel cap allà el 1714) no fan més que repetir el mantra dels trasllats d'empreses de BCN a Madrid (MDN des d'ara). Aquests dos són com els pobrets alumnes de les escoles islàmiques i jueves que no fan més que repetir mantres alhora que van moven el cos endavant i endarrera com veritables zombies. Pobrets..

Mireu nois. Catalunya puja com l'escuma: ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
MFX fletxa Girona
8 de març de 2016, 14.38 h

És cert, no cal comprar aquest diari. Primera perquè és un diari castellanista; i segona, a la línia regular d'autocars que agafo cada dia quan plego de la feina, el regalen: n'hi ha un piló de 15 o 20 exemplars. No cal dir que no l'agafo mai perquè és una merda de diari i em fa fàstic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Alexandre fletxa l'Hospitalet
8 de març de 2016, 13.31 h

No cal comprar La Vanguardia. A mes amb l'actual director, Marius Carol, la cosa ha empitjorat. Aquest senyor no sap ni parlar be el català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa ADIOS MASS ADIOS . VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
8 de març de 2016, 13.10 h

"demoledora plantofada" DEL "pruses" SOBRE LA ECONOMIA ESPAÑOLA


España coloca 5.570 millones en letras y cobra aún más a los inversores

El Tesoro Público ha colocado este martes 5.571 millones de euros en letras a seis y doce meses, ligeramente por encima del máximo previsto, y ha ahondado en los tipos de interés negativos ofrecidos en las últimas subastas de deuda a corto plazo. En concreto, ha colocado 875 millones en letras a seis meses de los 2.293 millones solicitados (un ratio ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
MANOLÓN fletxa Hospi, España
8 de març de 2016, 13.07 h

Y este puto foro o pamfleto de mierda se atreve a tildar a los demás de MALINTENCIONADOS???. Vamos hombre, no me hagáis reís redomados y estúpidos caraduras, ilusionistas de mierda !!!

Por favor !!!. Hay que tener la cara muy dura o simplemente ser un anormal estrellado para afirmar esto de alguien desde esta mierda de pamfleto, que precisamente es a lo que se dedica a hablar malintencinadamente por desconocimiento y síndrome de enfermedad mental de no tener los pies en el suelo y por mal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Tumama Memama fletxa Caspanhistang
8 de març de 2016, 12.28 h





#10 NEGUITO KERE SABEL SI E BERDÁ KE KUANDO TU CAGARRONESES CANTAL CARALSOL, OJETE CULO SE TE HASE . . . PESICOLAAAAA ? ? ? ? ! ! ! ! !




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.