directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 19:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Guanyem credibilitat mentre Espanya la perd

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El viatge del president Puigdemont al Regne Unit, entre d’altres contactes, va incloure una intervenció davant d’un dels “think tank” més importants del món: contra el desànim d’aquells que potser voldríem realitats més tangibles, hi ha la determinació que continuen transmetent les seves paraules. Ens expliquem amb claredat mentre ells han d’abocar, com reconeixia divendres la vicepresidenta espanyola, quantitats ingents de recursos (que tu i jo paguem) a fer entendre al món l’impossible: que el marc legal espanyol impedeix que exercim la democràcia. I ho tenen francament difícil.


Comparteix
   


Etiquetes

ESPANYOL. Diumenge, Kiko Casilla, el porter madridista nascut a Alcover va demanar permís al responsable de comunicació del club per respondre una pregunta en català a la zona mixta del Bernabeu. La resposta, mítica: “no, no, en espanyol”. M’encanta quan apliquen aquesta denominació a milions de perifèrics, d’Astúries a Aragó, de Galícia als Països Catalans, que ens empeny fora, ens expulsa del mapa. L’anècdota retrata els nostres dos països: l’actitud del porter, demanant permís per existir, la de generacions i generacions de catalans submisos, acotats davant la força de la torrentada unitarista; la del club, assimilant aquell Estat de matriu castellana amb una sola llengua, la que ha acabat per fer inviable el Regne d’Espanya. Les excuses posteriors del jugador amoïnat, per fer veure que és normal prohibir a algú expressar-se en la seva llengua, francament increïbles.

IMPOSSIBLE. La televisió pública catalana dedicava la nit de diumenge a retratar el motiu de fons de la repetició de les eleccions. Allò que pot portar a una tercera convocatòria pel Nadal, si el repartiment de forces no és prou favorable a un govern de dretes. L’atac d’ira dels QWERTY va ressonar des de la Ciutadella, amb les habituals sortides de to del germà llop. En realitat, el “30 minuts” no feia sinó retratar l’engany dels Comuns, que ha sabut connectar amb l’autoengany que mig milió d’independentistes ja es van fer el 20-D. A parer seu, un 48% dels votants catalans no tenen prou força per impulsar la desconnexió en divuit mesos però, en canvi, els 5 milions de vots de Podemos a Espanya (un 20% dels 25 milions de votants espanyols) sí que en tenen prou per a imposar un referèndum per al qual cal fer prèviament una reforma constitucional.

NOSA. “El Español”, el diari digital de Pedro J. Ramírez, publicava aquesta setmana una peça delirant per a donar compte del resultat d’un estudi de la Fundación CYD Conocimiento y Desarrollo (mitjançant l’anàlisi de 66 universitats públiques, privades i no presencials, a partir d’una trentena d’indicadors de rendiment) de que les tres universitats peninsulars amb millors resultats són catalanes. Feta la constatació, però, l’element central de l’article consistia a “denunciar” la imposició del català al món universitari. És a dir, com lloar els resultats d’una política i transferir-li els elements negatius. Tot plegat mentre, tothom que hagi trepitjat algun dels nostres campus, sap que a la universitat catalana, fora de les carreres d’humanitats, la nostra llengua acostuma a ser marginal. És molt cansat haver de contestar cada dia a gent a la qual la veritat l’importa simplement un rave i que només veu en tot ocasions de propaganda.

OBEIR. La intervenció pública de Neus Lluveras, presidenta de l’AMI, en contra de la insubmissió als mandats de l’Audiència Nacional costa d’entendre. De fet (a més de deixar de banda el posicionament de molts independentistes partidaris d’anar al xoc), ens fa renunciar a la nostra arma principal, potser la més eficient, que no és altra que l’obertura massiva de micro-ruptures amb l’Estat que posin de relleu la seva incapacitat per imposar la sobirania espanyola al nostre país. Contra el destructor espanyol nosaltres hi hem de posar a l’aigua milers de barquetes, indestructibles, de tant petites. Tot seguint el criteri de la presidenta de l’AMI, l’estol es queda a port i renuncia a obrir mig miler de combats. S’amaga, a més, una realitat que cal compartir: només serem independents quan estiguem disposats a assumir-ne els costos, que n’hi haurà, encara que siguin (que ho són) infinitament menors que els de la dependència.

RECOMPOSICIÓ. Les enquestes apunten a un reajustament dels espais polítics a Catalunya. En el bloc independentista, Esquerra sembla guanyar centralitat a costa de CDC i la CUP: en aquestes condicions, serà molt difícil una repetició de Junts pel Sí d’aquí divuit mesos. Una repetició que, a més, seria contradictòria, d’acord amb el suposat caire constituent que caldria donar als comicis que vindran d’aquí poc més d’un any. Alhora, però, sembla tornar el tradicional vot dual a Catalunya, aplegat en aquell mateix espai ample de centre-esquerra sobiranista pels Comuns en les eleccions espanyoles i (en part) municipals. Finalment, en la banda del gairebé 40% d’electors dependentistes, després de la concentració a Ciudadanos (beneficiat del caire plebiscitari del 27-S) sembla obrir-se un cert reflux en benefici dels partits del bipartidisme tradicional. Difícil art, el de conformar majories. Un escaquer molt complicat on caldrà jugar amb molta habilitat.

TRINXAR. Quan se l’hagin carregat del tot la trobaran molt a faltar. Hi ha qui ha decidit convertir cada passa, cada moviment de la Junta Electoral de l’ANC en un “casus belli”. Com a conseqüència, gairebé cada dia d’aquesta setmana ha calgut carregar contra els responsables de l’entitat, tot exigint-los responsabilitats. Demanem confiança als catalans escèptics amb el procés d’independència, però cada dia demostrem que no la tenim en la nostra pròpia gent. Cal denunciar la intervenció partidària de l’assemblea i, per aconseguir-ho, si és precís, es procedeix a trinxar, sense matisos, la seva imatge pública. Abstruses lluites de noms i equips de les quals la immensa majoria del país, tret dels més introduïts, no entén ni un borrall, en comptes de planificar i explicar el procés constituent en què hauríem de ser-hi. Molt, molt malament. Que passi tot plegat el més aviat possible i que les ferides no siguin incurables.
 
Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.
Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.

 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
LLUIS fletxa bcn
27 de juny de 2016, 16.49 h

Según una encuesta de José Bou
Empresarios de Cataluña: ?La desconexión es inviable?
Hasta el 87% de ellos se plantearía trasladar su negocio fuera de Cataluña si el Govern continúa con suproceso de separación del resto de España

N.B. COLLA DE XIMPLES !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
15 de maig de 2016, 22.51 h


#7 Gràcies per l'esclariment. Cal dir que "el seu" és una expressió ambigua que tant es pot aplicar als uns com als altres. De totes maneres, després de posar el meu comentari he anat a la web que recomenaves i he entès que era aixó.

Sí, és cert, hem d'anar tots a votar i votar PARTITS INDEPENDENTISTES de debò.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
15 de maig de 2016, 21.36 h

#6 Em refereixo al sistem espanyol, ara repeteixen eleccions després de 4 mesos de bloqueig perquè s'ha negat a pactar amb els partits catalans ERC i CDC que ficaven com a exigència la celebració d'un referèndum d'independència. És a dir que el bloqueig del sistema polític espanyol és en part degut a la força de tan sols 17 diputats independentistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
15 de maig de 2016, 18.21 h


#5 A què en dius tu el "seu sistema"? al sistema de madrid, és a dir de l'estat espanyol, o al sistema dels diputats independentistes?

Cas de que et referissis als indepes, seria com dir que quan menys soldats hi hagi a una batalla, menys els faran entrar en crisi . Es fa molt difícil de creure, no et sembla?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
15 de maig de 2016, 17.46 h

http://jonohofaria.flog.cat/reflexi%C3%B3-sobre-eleccions-20377

Quants més diputats independentistes hi hagi a Madrid més fàcil serà bloquejar el seu sistema i fer-lo entrar en crisi si els partits polítics espanyols es neguen a negociar la independència o el referèndum com ha passat aquests últims 4 mesos. Cosa que desprestigia Espanya de cara al món i mina la seva autoestima fent entrar en ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS, DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ. fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA MENTRE ESPANYA S'ENFONSARÀ EN LA CORRUPCIÓ I LA INCOMPETÈNCIA. || || ★ || ||
15 de maig de 2016, 09.17 h






Per una vegada, senyors redactors de Directe! crec que discrepo totalment dels vostres enunciats.



Dubto molt que el caspós estat espanyol "perdi credibilitat al món"



PER PERDRE ALGUNA COSA, ÉS CONDICIÓ ESTRICTAMENT NECESSÀRIA HABER-LA TINGUT ABANS DE PERDRE-LA, I L'ESTAT ESPANYOL FA UNS QUANTS ANYS QUE JA NO TÉ EN ABSOLUT CAP CREDIBILITAT .



De totes maneres, la meva discrepància és democràtica i respectuosa devers altres opinions no coincidents amb la meva.



Rebeu l'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
15 de maig de 2016, 09.02 h

Guanyem credibilitat mentre Espanya EN perd. No "la perd"


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
15 de maig de 2016, 08.29 h

#1

El Congrés USA i l'Alt Dictamen del TIJ

En la compareixença al congrés, Williams va assegurar que si Catalunya proclamava la independència cercaria ‘el reconeixement internacional d’acord amb la voluntat del seu poble i no pas d’acord amb les disposicions de la constitució espanyola’. Invocà tot seguit la sentència de la Cort Internacional sobre Kossove i recordà que no hi havia cap precepte de la llei internacional que pogués prohibir una declaració unilateral d’indep... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
15 de maig de 2016, 08.15 h

EL CONGRÉS USA ACLAREIX EN UN INFORME QUE ACOMPLIRAN AQUEST DICTAMEN EN CAS DE INDEPENDÈNCIA DE CAT. QUE LA VOLUNTAT DELS CATALANAS ESTÀ PER DAMUNT DE LA CONSTITUCIÓ:


DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

LES DUI SON RECONFORTANTS

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.