Urtasun i Galdón no resisteixen el vendaval argumentatiu de Jordi Graupera
Una bateria d'arguments i preguntes incòmodes del periodista i professor universitari deixen en evidència l'argumentari dels comuns
Jordi Graupera ha deixat anar un reguitzell d’arguments per evidenciar que continuar defensant el referèndum pactat, com fa Podemos i les confluències, no té sentit tenint en compte les majories que van donar els resultats del 26J. Ho ha fet en una entrevista-tertúlia a RAC1 interactuant amb l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun amb una bateria d'arguments i de preguntes incòmodes.
Urtasun no respon a totes les preguntes de Graupera sobre el full de ruta que proposa
“Si volem tornar a posar sobre la taula un referèndum, la pregunta és: quina és la via? Esperar que algun dia potser a Espanya hi hagi un govern amb unes forces que hi estiguin d’acord? O organitzar un referèndum a Catalunya que tingui garanties que sigui vinculant?”, li ha qüestionat Graupera. A més, també ha aplaudit que ara molts més diputats defensin un plebiscit, però li ha preguntat: “Aquests diputats defensaran aquest dret encara que al parlament espanyol no hi hagi una majoria tècnica perquè s’aprovi?”. Urtasun s’ha limitat a respondre que “és un error saltar-se la pantalla del referèndum”, tot i que “no podem fer un 9N, el risc de la RUI és que sigui una repetició del 9N”.
Galdón: "Les victòries que ha tingut el dret a decidir les han protagonitzat els comuns"
En la tertúlia posterior a l’entrevista, la dirigent de Podemos Gemma Galdón ha expressat que “si hi ha un espai polític que ha tingut coherència en el discurs és Podemos i les confluències”. També s’ha atrevit a afirmar que “les victòries que ha tingut el dret a decidir a tot arreu” les han protagonitzat de manera exclusiva tot el sector dels comuns. Uns comentaris que han generat una bateria d'exemples de Graupera per desmentir-la.
Reguitzell d'exemples per demostrar l'ambigüitat dels 'comuns'
El periodista i professor universitari li ha recordat les paraules de Pablo Iglesias l'any passat a RAC1, que afirmava que el referèndum no cabia a la Constitució. També ha citat les declaracions del propi Iglesias posant el plebiscit com a línia vermella abans del 20D i desmentint-ho en l'avantsala del 26J, a banda de recordar que va ser ICV qui va forçar una pregunta enrevassada del 9N i qui, després que el TC el suspengués, va optar per fer una recollida de signatures en lloc de bolcar-se en el procés participatiu alternatiu. Graupera també ha esmentat declaracions de Lluís Rabell on, segons ell, optava per esperar "dues o tres generacions", temps suficient al seu parer perquè Espanya accepti el dret a l'autodeterminació.
Notícies relacionades
- Graupera destapa els objectius ocults del “sainet” dels de Xavier Domènech al Congrés 20.07.2016.
- Jordi Graupera revela la raó més important per investir Mas 17.10.2015.
- #propostaGraupera El full de ruta (sense rumiar-hi gaire) 16.03.2015.
- Graupera explica el canvi de discurs d’ERC d’ençà l’estiu 03.02.2015.
- Graupera denuncia l’historial antiindependentista de l'home fort de Fernández Díaz 01.12.2014.