directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 03:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

L'acord PNB-PSE renuncia a aventures sobiranistes

Crònica des del País Basc del periodista Juan Ramón Irazabal

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Juan Ramón Irazabal | Donostia | A l'acord de govern signat pels màxims responsables del PNB i PSE-EE, Andoni Ortuzar i Idoia Mendia, se li pot qualificar de moltes maneres, salvo de nou. La mateixa nit electoral, vists els resultats provisionals, s'aventurava com la hipòtesi més plausible. Amb la pèrdua d'un escó per part dels nacionalistes -que es van quedar en 28- i la crisi galopant en el si del PSOE, era evident que la necessitat d'uns s'havia d'entendre amb la falta d'alternativa dels altres.
Urkullu
Urkullu

Comparteix
   


Etiquetes
El Partit Nacionalista Basc travessa el període de domini institucional més ampli des de l'aprovació de l'Estatut de Guernica en 1979. Controla el Govern -ara en coalició-, així com les tres diputacions forals i els ajuntaments de les capitals, sempre amb la companyia del PSE-EE.  Aquest domini no es tradueix sempre de forma automàtica en majories absolutes, per la qual cosa el partit de Sabin Etxea ha de procurar-se algun aliat fidel. Al llarg de la història, i ja en temps del primer Govern de Euzkadi, ha estat fructífera la col·laboració entre els dos móns que han assenyalat la realitat social d'Euskadi, el món nacionalista, euskaldun, autòcton i el món socialista, obrer, emigrant. Segons sembla en aquesta ocasió, l'aliança entre aquests dos móns segueix tenint recorregut.
 
Un recorregut que es va oficialitzar en els successius gabinets presidits pel lehendakari Ardanza, dels quals van formar part destacada, com vicelehendakaris, líders del PSE-EE com Ramón Jauregui o Fernando Buesa, aquest últim assassinat per ETA. Acabaria sent titular de la Conselleria de Turisme Rosa Díez González, la que seria la futura líder d'UpyD, en una cartera que tornava a les mans dels consellers del Partit Socialista d'Euskadi, al costat de les d'Ocupació i Habitatge. Un camí ja conegut que allunyava al Govern Basc d'aventures sobiranistes per intentar eixamplar l'autogovern dins dels estrets límits legals, una cotilla que no sembla disposada a trencar el principal partit de la Comunitat Autònoma Basca.
 
Sense novetats
 
El cas és que no va haver-hi notícia en les eleccions, va guanyar Iñigo Urkullu amb solidesa, no va haver-hi notícia en la cerca del soci de govern, sempre està aquí el PSOE, tampoc n'hi ha hagut en el document que recull les prioritats del proper govern basc. Es tracta d'una declaració d'intencions que es mou en el terreny d'una socialdemocracia amb pincellades liberals, en les quals la intervenció pública està assegurada, però una mica escorada cap al món empresarial.
 
L'ocupació és l'objectiu principal, taxat a reduir-ho per sota del 10% al final de la legislatura, i unit a aquest desafiament la transferència de la gestió de la Seguretat Social, un anhel sempre present en les reivindicacions peneuvistes que els successius governs centrals no s'han molestat a estudiar i menys a concedir. En l'econòmic l'acord no se separa de l'ortodòxia, defensant el compliment dels nivells de dèficit públic assignats des d'instàncies superiors (estatals i europees), a l'una que es fa una encomiable defensa del Concert Econòmic, eina clau en l'arquitectura de l'autogovern basc.
 
Precisament l'actualització d'aquest autogovern, amb una reforma de l'actual Estatut inclosa, és un dels pilars bàsics de l'acord, que no obstant això remitent a una comissió parlamentària ad hoc la discussió de com ha de ser realitzada aquesta actualització. És en aquest context, de meres hipòtesis a discutir en el fòrum de Vitòria-Gasteiz, on s'inclou com enunciat el reconeixement d'Euskadi com a nació, entre d'altres enunciats proposats pels partits signataris a manera d'indicació. No es tracta d'una petició en sentit estricte, sinó d'una mera possibilitat.
 
Així mateix s'inclou també com a enunciat a tenir en compte en la Comissió Parlamentària el “reconeixement del dret a decidir del Poble Basc i el seu exercici pactat en un marc de negociació i acord dins de l'ordenament jurídic vigent a cada moment”, així com una hipotètica reforma constitucional que “ampliï les potencialitats de l'autogovern basc”.
 
Més propera a la realitat del pacte subscrit es troba l'enèsima petició de compliment del text estatutari aprovat en referèndum l'any 1979, descrivint-se a continuació una llarga llista de competències a transferir, posant-se l'accent principalment en la citada gestió de la Seguretat Social i en la dels Centres Penitenciaris.
 
Aquesta última petició s'inscriu dins del capítol tercer del text, consagrat a la convivència i a la superació de l'etapa de violència soferta en les últimes dècades. En aquest sentit s'exigeix en l'acord el desarmament de l'organització clandestina ETA, que segueix en situació d'stand-by, després del seu abandó de l'activitat violenta a l'octubre de 2011. Així mateix es demana a ETA una declaració taxativa del caràcter irreversible del seu cessament, així com la dissolució i desaparició definitiva de la mateixa.
 
L'apartat recull els principis ja coneguts sobre reconeixement a les víctimes i la necessitat d'una memòria crítica respecte al passat i s'afegeix també un aspecte relatiu a la política penitenciària respecte als presos d'ETA, assenyalant la conveniència d'un acostament dels mateixos a presons properes al seu àmbit familiar, dins d'una política general de reinserció, humanitat i reconeixement del dany causat.
 
La cruïlla vençuda
 
Des dels àmbits de l'esquerra abertzale s'ha reptat sempre al PNB en els períodes de cruïlla, de presa de decisió estratègica, perquè optés per una aliança inscrita dins del soberanisme, mitjançant la defensa del dret a decidir del poble basc. A aquesta opció preferida pels abertzales se li enfrontava la col·laboració amb forces de lògica estatal, com el PSOE. En totes les cruïlles anteriors, excepte un breu període de temps lligat al Procés de Lizarra, el PNB ha optat per aquesta segona possibilitat, fugint de qualsevol tipus d'aventura que pogués situar-se a la vora o fins i tot més enllà de la legalitat vigent.
 
El distanciament de Sabin Etxea amb el procés català i amb la pròpia CiU –ara PDECat- donava pistes inconfusibles sobre les prioritats que marquen, ara com ara, la política peneuvista, molt escarmentada pel succeït amb l'anomenat Pla Ibarretxe, que va tibar les relacions amb l'Estat fins a límits poc suportables per a una bona part del partit jeltzale. 
 
En l'actual conjuntura, amb ETA desapareguda i EH Bildu protagonitzant una autèntica realpolitik, pragmatisme impensable fa tres anys, el PNB ha tornat a optar pel soci històric. Un soci en hores baixes -9 de 75 parlamentaris-, amb una profunda crisi interna a l'Estat i en aquest cas alineat amb les postures de l'exsecretari general Pedro Sánchez. Un soci, el PSE-EE, que ha tret lluentor a la seva quarta posició al parlament autonòmic, obligat a situar-se a distància de l'oposició que encapçalaran EH Bildu i Elkarrekin Podem. No hi havia una altra opció en aquest moment per al partit que segueix liderant, malgrat els magres resultats, l'advocada bilbaina Idoia Mendia.
 
Quant al PNB, l'acord apuntala la supremacia institucional conquistada en les anteriors eleccions, alhora que allunya a EH Bildu de tocar poder, possibilitat molt temuda pels peneuvistes com es va demostrar en els casos de la Diputació de Guipúscoa i l'Ajuntament de Sant Sebastià. No obstant això, la signatura de l'acord amb el PSE-EE no tanca la porta a enteniments puntuals amb Bildu en temes de país, com agraden de denominar els abertzales, donada l'àmplia distància que els separa a l'àrea social.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Pep fletxa El vendrell
25 de novembre de 2016, 19.40 h

#8 jajajaaja..se han ido a Gibraltar jajajajajaja VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Lluis fletxa bcn
25 de novembre de 2016, 18.16 h


Empresaris de Catalunya ha convocado para este martes una charla-coloquio en Berga (Barcelona) para alertar sobre las consecuencias del procés, entre las que, por ejemplo, está la fuga de empresas. En el primer semestre de 2016 ya se han ido de Cataluña 490 empresas, un 40% más que el año anterior.



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Miquel fletxa Mollerussa
25 de novembre de 2016, 16.08 h

És molt fàcil actuar con el Sr. Urkullu, quan es té un CONCERT ( Cupo, el diners els tens tu i després ja en parlarem amb l'Estat. ) El que rersulta impresentable és que el mateix Sr. Urkullu vingui donant lliçons de mederació i de ser ell el que fa bé les coses. No te verrgonta. Si Catalunya tingués un CONCERT con te Euskadi, probablement, molts de CIU o de Convergència, no s'haurien tornat indepes. És curiós, que PP, PSOE, PODEMOS...ni Déu qüestiona el CONCERT basc. És a dir, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
25 de novembre de 2016, 12.09 h


#2 Daniel, no et sembla que cal reconèixer que ara, amb Puigdemont com President, Convergència ha canviat molt? Jo ni els he votat ni els votaré, sóc independentista de debò i fa molts anys que només voto ERC, però reconec que un cop superada l'etapa Artur Mas, Convergència , o molt m'enganyo, o es independentista de debò i de bona fe.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
mario fletxa barna
25 de novembre de 2016, 10.30 h

Quina novetat! segur que és important escriure la notícia?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
25 de novembre de 2016, 09.12 h

Pensar que el PNB és independentista és el mateix que pensar que ho és el PSOE de Catalunya o Si-que-es-pot-si-ens-deixen. Juguen a mantenir-se en el poder.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
25 de novembre de 2016, 08.16 h

"L'acord PNB-PSE renuncia a aventures sobiranistes."

Això ens passaria si decidíssim ser com Euskadi en comptes de voler ser estat!!*!!


Visca Catalunya lliure d'espanya.
Visca Catalunya estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
25 de novembre de 2016, 08.04 h


A l'Ortazar i a l'Urkullu que no els passi lo mateix que l Francesc Homs i lArtur Mas.

Si l'Artur Mas i el seu subordinat Francesc Homs haguéssin fet lo que havien de fer, preparant l'Agència Tributària Catalana i totes les altres estructures necessàries per a declarar-nos independents, ara no seria necessari sortir al carrer a defensar a aquells que varen negligir les seves obligacions d'independentistes com l'Homs o potser aviat el propi Artur Mas.

Votar el PNB , igual que votar Co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
25 de novembre de 2016, 07.38 h


Els bascos que voten PNB estan molt equivocats. La dreta quan DIU ser independentista ho fa perquè veu que això li donarà vots, però a les primeres de canvi traeix el seu electorat.

El PNB a Euskadi és l'equivalent a Convergència-PDECat aquí al nostre país. I ja varem veure què va passar amb l'Artur Mas.

Els bascos independentistes de debò haurien de votar l'esquerra abertzale, inclús els que són molt rics.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.