directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 07:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Duran i Lleida assegura que una Catalunya independent seria un tumor amb metàstasi per la UE

L’exlíder d’Unió creu que el 155 no és “un atemptat a la democràcia”, que les eleccions són “necessàries” i nega que hi hagi “presos polítics”

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Redacció | L’exlíder d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida ha assegurat aquest dimarts en un esmorzar informatiu a l’hotel Ritz de Madrid que “la separació de Catalunya d’Espanya seria com un tumor que faria metàstasi al conjunt de la UE”. 
Xavier Trias i Josep Antoni Duran i Lleida
Xavier Trias i Josep Antoni Duran i Lleida
© Rafa Garrido

Comparteix
   


Etiquetes
Davant una nodrida representació dels partits constitucionalistes –i sense cap diputat o senador del PDeCAT, ERC o Podem- Duran i Lleida ha insistit que la independència generaria una “disgregació europea” que portaria la unió a una profunda “crisi existencial”.

L’exlíder d’Unió, que s’ha definit com un “defensor del règim del 78” i ha demanat una reforma constitucional precisament per preservar aquest acord, ha afirmat que malgrat que l’article 155 “no li agrada”, no es pot dir –com fa l’independentisme- que sigui “un atemptat a la democràcia”. També ha apuntat que les eleccions del 21D són “necessàries” tot i que “insuficients”, i ha negat –malgrat que no comparteix la decisió de la jutgessa Lamela- que es pugui considerar que els consellers empresonat siguin “presos polítics”.
 
L’esmorzar informatiu de Duran i Lleida ha reunit una àmplia representació dels partits constitucionalistes. Hi ha estat presents la ministra de Sanitat Dolors Nadal, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, a més dels exministres Manuel García Margallo i Elena Salgado, l’expresident del TC Francisco Pérez de los Cobos, el ‘pare’ de la Constitució Miguel Herrero Roríguez de Miñón, i la portaveu adjunta del Grup Socialista al Congrés, Meritxell Batet. També l’expresident de Telefónica, César Alierta. 

"Tristesa" per Catalunya"
 
L’exlíder d’Unió s’ha definit com “un ciutadà amb una motxilla d’experiència política”, ha expressat la seva “tristesa” per la situació política a Catalunya, i ha demanat que no es confongui “catalanisme polític amb independentisme”. “Jo mai he estat independentista, no ho vaig ser en el passat ni o sóc al present”, i “no està a les meves intencions professar aquest credo, que respecto moltíssim sempre que es defensi en el marc de la llei”, ha sentenciat. 
 
Segons Duran i Lleida, fruit del procés avui “Catalunya està dividida” i “pateix conseqüències econòmiques”, i malgrat que la República no s’ha fet realitat, el procés “ens està perjudicant el turisme i l’increment de l’atur està a la cantonada”. En tot cas ha demanat que no es faci boicot als productes catalans, perquè els seus efectes tenen repercussió a altres parts. 
 
En aquest marc ha afirmat que el debat que té lloc a Catalunya és “purament sentimental” perquè racionalment “avui no és possible la independència”. “No es pot ser un estat independent sense deixar de formar part de la UE d’empobrir-nos ni trencar la cohesió social”, ha dit, perquè “no es pot ser independent sense que et reconegui ningú”. 
 
155, 21D i presos polítics
 
Duran i Lleida ha afirmat que a ell “particularment no li agrada” que s’hagi aplicat l’article 155 de la Constitució, el cert és que és un article que “està a la Constitució” i “no es pot dir que és un atemptat a la democràcia”. Segons l’exlíder d’Unió, si s’aplica aquest article és “perquè algú abans al Parlament, com els lletrats, ja van dir que el procés anava en contra de la Constitució Espanyola”.
 
També ha afirmat que les eleccions del 21D són “necessàries” però no “suficients” per normalitzar la situació, i ha negat -tot i que ha afirmat que no comparteix la decisió de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela- que es “des del punt de vista jurídic” es pugui considerar que els consellers que estan a la presó són “presos polítics”. 

“Reformar la Constitució”
 
En aquest marc s’ha definit com “un defensor del règim del 78” i ha demanat que un cop recuperada “la normalitat” a Catalunya caldrà “parlar i negociar”. També ha advertit a més que considerar que Espanya és un règim franquista o comparar-la amb Turquia és “un insult”.
 
Precisament per preservar aquest acord constitucional del 78, l’exlíder d’Unió ha apuntat que cal “reformar la Constitució”. Aquesta reforma, segons Duran, no ha de ser “per acontentar els independentistes” però sí “atractiva per a Catalunya”. “És l’hora de la retrobada, com vam fer l’any 1978”, ha sentenciat.
 
Ha faltat “intel·ligència política”
 
En tot cas ha afirmat que des de l’Estat ha faltat “intel·ligència política” per bastir d’arguments aquells catalans que estan en contra de la independència, i ha recordat que “interessa a tothom” trobar un marc per prolongar la convivència. Segons Duran i Lleida, caldrà afrontar la situació des del “realisme”. “Tenim massa polítics que es posen a seguir a la gent i no que liderin la gent”, ha afirmat. 
 
Segons Duran i Lleida, el fet que Barcelona no hagi aconseguit la seu de l’Agència Europea del Medicament “no té res a veure el 155, ni l’1-O”, i en canvi “sí que ha tingut alguna cosa a veure la inestabilitat, tot i que no és l’únic motiu”. La inestabilitat “no ha estat per a res útil i ha llastrat” la candidatura, però “no és l’únic problema que hem tingut”, perquè “Espanya ja té altres seus” i altres països han teixit “aliances”. 
 
Ha destacat els “esforços de les administracions i particularment de la ministra de la Sanitat” per fer-ho possible i ha afirmat que ell va tenir converses amb dirigents europeus per encàrrec de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i cap dels seus interlocutors va fer referència a l’1-O. 
 
L’exlíder d’Unió ha afirmat a més que ell “no tornarà a la política”, cosa que “no significa que no segueixi de per vida inquiet i vivint la política”. “Sóc vocacionalment polític i ho seguiré essent en aquest sentit”, ha dit. 
 
Acord d’”emergència” amb el PSC
 
En tot cas ha tornat a dir que votarà el PSC perquè ha fet “un bon acord” amb Units, on hi ha gent que abans militava a Unió. “Em sembla una generositat per part del PSC que haguem arribat a aquest acord, fet que demostra que Iceta està demostrant des del minut zero la seva capacitat de diàleg”. 
 
Segons Duran, l’acord es fa davant una “situació d’emergència” per “treure Catalunya del pou o del barranc on se l’ha posat”. S’ha mostrat esperançat que a les eleccions hi pot haver “sorpreses agradables” per a aquesta opció, però ha negat que tingui cap voluntat de ser conseller. 
 
El 3% era només “d’un dels dos partits de la coalició”
 
Duran i Lleida ha recordat que el cas del 3% no és de l’antiga CiU, sinó “d’un dels dos partits de la coalició”, en referència a Convergència, i ha apuntat que ell mai va tenir cap “coneixement” d’aquests cobraments del 3%, “si és que realment existeix”.
 
L’exlíder d’Unió ha afirmat que “Puigdemont ha estat ben assessorat” anant a Bèlgica, i ha citat els precedents amb presos etarres, el fet que hi hagi un partit independentista al Govern i els precedents històrics de conflictes entre aquest país i l’Estat, a més de “l’altaveu” europeu. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
Roc fletxa Corbera de L.
22 de novembre de 2017, 21.48 h

Pobre home...es veu que ja no pot remanar les cireres. A més ja no té tanta influència i això el deu desasperar.
diu bestieses que sonin i a més se les creu i té gent que li riu les tonteries que diu. si tant bo fos, no hauria engegat a fer punyetes un partit històric amb un deute que ...be potser si hagués pogut encara hi hauria més deute. i l'Espadaler? quina angunia de personatge. Quin país!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
22 de novembre de 2017, 10.32 h

Tu si que ets un túmor i dels grossos, desapareix el teu partit i ara has d'anar a pidolar alguna engruna, tens més de 60 anys i ara vas com un rodamón pidolant entrar en algún partit, fots pena Duran


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
22 de novembre de 2017, 10.31 h

Tu fill de puta vividor que ja vas deixar clar davant de tothom que no saps viure de res més sense la política, fot el camp vell fastigós, que ja sé de primera mà com t'agrada fotre les banyes a la teva dona, tingues algo de dignitat i retira't. Com es nota que no saps fer res sense viure en el Palace oi botifler?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
22 de novembre de 2017, 09.57 h

Si t'he entès be, vols dir que quedariem com tú ??Uix, quin fàstic... quin mal gust. No et preocupis tan per nosaltres que no ens passarà. De tota manera, què pretens?? Que nosaltres som els qui hem de salvar Europa ?? Es aixó ?? Cada vegada perds més, noi. No deus haver llegit gaire premsa o no et vols enterar del què ens està passant, com si debéssim cap favor.I a Europa, precisament, gamarús


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
22 de novembre de 2017, 09.52 h

Estic segur que si a aquest home li garanteixen un bon carrec amb sou de politic, es faria fins i tot comunista... o de Fuerza Nueva, tan li fa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
22 de novembre de 2017, 08.59 h

Però aquest senyor ja va fer la seva política i va enviar a fregir espàrrecs el partit... Què vol?
Li han dit NO. NO, NO... Què és sord? Doncs ha d´anar al metge.
Que no martiritzi els ciutadans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Marta fletxa Sabadell
21 de novembre de 2017, 15.36 h

El famós cinturo roig de Barcelona hauran de votar a aquest penques? hahaha seria bo fer propaganda pels socialistes amb la foto d'aquest capullo al Palace, hahaha.

S'ha de ser molt fill de puta per votar als socialistes !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
21 de novembre de 2017, 14.57 h

per això mai la burgesia catalana ha fet res per catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
21 de novembre de 2017, 14.07 h

I això, qui li mana dir-ho?

http://www.eldiario.es/catalunyaplural/futur-Duran-Lleida-dependencia-Santander_0_399661114.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
|| ||☆|| || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || ||☆|| || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Tot poble té dret a un estat on la seva llengua vernàcula sigui oficial en TOT l'estat.
21 de novembre de 2017, 13.16 h



Bah ! . . . és en Duran i Lleida. Ni cas.



Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.