directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 01:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un informe d'Estrasburg posa d'exemple Xavier García Albiol com un polític racista

El Consell d'Europa insta Espanya a crear un organisme "fort i independent" per lluitar contra el racisme

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Redacció | ACN | Nova plantofada a la #MarcaEspaña i, de nou, per part d'un organisme supraestatal. És el cas del Consell d'Europa que insta Espanya a la creació d'un organisme "fort i independent" per combatre el racisme a l'Estat. En un informe fet públic aquest dimarts, l'organització internacional assenyala que el Consell per a l'Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica (CERED) creat pel govern espanyol l'any 2009 "no és independent, no té una infraestructura pròpia i ha cessat pràcticament totes les seves activitats". Els experts avisen en el document, a més, que tot i que a Espanya existeixen prejudicis - en particular sobre els musulmans, els gitanos i les persones LGTB- les estadístiques de la policia sobre els delictes motivats per l'odi "no proporcionen una visió realista de l'abast d'aquest tipus de delictes". 
© Jordi Bataller

Comparteix
   


Etiquetes
Els espanyols, carregats de prejudicis

Els experts avisen en el document, a més, que tot i que a Espanya existeixen prejudicis - en particular sobre els musulmans, els gitanos i les persones LGTB- les estadístiques de la policia sobre els delictes motivats per l'odi "no proporcionen una visió realista de l'abast d'aquest tipus de delictes". 

Polítiques de prevenció oblidades
 
L'informe també avisa que a causa de "les dràstiques" retallades pressupostàries, la posada en pràctica de l'estratègia de lluita contra el racisme s'ha alentit i s'han adoptat "poques mesures" des de l'any 2015 per prevenir el racisme i el discurs d'incitació a l'odi.
 
Albiol com a exemple de xenofòbia en la política
 
Els experts adverteixen també de la presència del discurs contra immigrants i gitanos en l'esfera política. L'informe recull que en particular durant la crisi econòmica alguns polítics van recórrer a declaracions xenòfobes i, tot i que no cita el nom, posa com a exemple l'exalcalde de Badalona i actual diputat del PP Xavier García Albiol. "Mencionar les declaracions de l'alcalde del PP a Badalona, que associaven obertament als migrants romanesos i gitanos amb la delinqüència", recorda. "També va vincular la pobresa, l'atur i la manca de seguretat amb l'arribada d'immigrants i el terrorisme islàmic", afegeix.
 
Asseguren que tot i que a l'estat espanyol el discurs d'incitació a l'odi no és "habitual" en el discurs polític predominant, els grups d'extrema dreta "han contribuït enormement al discurs motivat per la xenofòbia, l'homofòbia i la transfòbia". A més, recorda que tot i que "la recent memòria" del franquisme ha "endurit" a la societat contra l'extremisme, Plataforma per Catalunya va aconseguir obtenir regidors en 40 ajuntaments catalans i que el nombre d'investigacions contra grups ultra van multiplicar-se entre el 2009 i el 2012, passant d'11 a 39.
 
Mitjans de comunicació, xarxes socials i escoles
 
Per altra banda, el Consell d'Europa assegura que alguns mitjans de comunicació difonen opinions negatives i prejudicis. "Els mecanismes autorreguladors per als mitjans amb prou feina contribueixen a prevenir la publicació de contingut xenòfob i racista", lamenten. "Les autoritats haurien de sensibilitzar sobre l'existència de codis ètics i organismes destinats als mitjans de comunicació i la millora de la seva competència", afegeixen.
 
També es recull que el discurs d'incitació a l'odi i a Internet i les xarxes socials ha augmentat "de forma notable" i que les víctimes continuen tenint "dificultats" per posar-se en contacte amb la policia obtenir dels proveïdors d'Internet la informació necessària per investigar el discurs d'incitació a l'odi. A més, es considera un "retrocés" que el 2013 se suprimís del programa escolar l'educació obligatòria en drets humans i igualtat i s'exhorta, en aquest sentit, a les autoritats a reintroduir-la.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
27 de febrer de 2018, 20.30 h

Tot molt bé però qui fa cas a aquests informes? Europa no. D'aquí a poc sortirà Junquers, Timmermans i la pròpia Merkel alaban les grandeces d'espanya i ni cas als informes pròpis. Sobre tot perquè volen que es pagui el deute. La resta els importa un borrall.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
27 de febrer de 2018, 18.06 h




A l'informe d'Estraburg, sobre politics racistes, s'han oblidat del catalanofobic,
Farlopin-Rivera, president de Naziudadanos.







Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.