directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 13:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Europa toca el crustó a Espanya per les mesures "degradants i abusives" de les presons

El Comitè anti-tortura recorda als estats que han de "garantir" que els presos o els detinguts en comissaries o centres d'immigrants tinguin mecanismes de denúncia "efectius"

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Redacció | El Comitè per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d'Europa reclama mecanismes de queixa "eficaços" per a persones privades de llibertat. 
Una família amb nens observa una fotografia mural que mostra l'interior de l'antiga presó Model de Barcelona
Una família amb nens observa una fotografia mural que mostra l'interior de l'antiga presó Model de Barcelona
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
En el seu informe anual, fet públic aquest dijous, el comitè insta els estats europeus a "garantir" que els presos o els detinguts en comissaries, centres d'immigrants o altres llocs de detenció ofereixin mecanismes de denúncia "efectius".

El missatge arriba després que els experts hagin fet 18 visites a diversos estats membres del Consell d'Europa el 2017. Durant les visites, el CPT va detectar en algunes ocasions "deficiències importants" en aquest tipus de canals per presentar queixes, com ara no informar adequadament els detinguts sobre els procediments o retards "indeguts" en el processament de les denúncies així com manca d'independència o imparcialitat dels funcionaris, entre altres.

"Els mecanismes interns i externs de reclamacions han d'estar genuïnament disponibles i accessibles", reclamen els experts. Al novembre, el mateix comitè va demanar posar fi a les mesures "degradants i abusives" en presons espanyoles.

Confidencialitat en les denúncies
 
El Comitè remarca que l'accés als òrgans de denúncia ha de ser "directe, segur i confidencial" i que totes les denúncies han de ser investigades, adoptant "si correspon" sancions. A més, també es recorda la necessitat de tenir registrades totes les queixes presentades per les persones privades de llibertat.
 
Fins al desembre del 2017 Espanya ha rebut set visites periòdiques del Comitè, 9 'ad hoc' (és a dir motivades per algun fet especial) i ha publicat setze informes.
 
Toc d'atenció a Espanya
 
Al novembre, el CPT va demanar també a Espanya posar fi a les mesures "degradants i abusives" en algunes presons. En un informe elaborat amb la informació recollida per una delegació que durant el 2016 va visitar diversos centres de l'Estat, els experts afirmaven que els intents de regular la fixació mecànica o la immobilització dels interns "han fracassat". Segons destacaven, la immobilització de persones en presons i centres juvenils s'utilitza de manera "punitiva" i pot ser de "dies i hores" sense cap tipus de supervisió o registre "adequats".
 
Pel que fa a la supervisió judicial del sistema penitenciari, l'informe denunciava també que els jutges de vigilància penitenciària actuaven més com a "autoritats per a referendar les decisions preses per l'administració" que no pas com a "autoritats independents i imparcials de supervisió".




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
BEJOTA fletxa bcn
19 d'abril de 2018, 17.30 h














Ludger Fretzen: 'Volkswagen-Audi abandonaría Cataluña en caso de secesión'

La filial de Volkswagen-Audi en España comercializa, además, los vehículos Skoda. En 2011 vendieron 127.315 vehículos y es el grupo automovilístico que más vende en España.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
19 d'abril de 2018, 17.23 h

#1
bejota > bcn

Una de las 15 empresas no sera la SEAT ?


JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS JUAS



Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
BEJOTA fletxa bcn
19 d'abril de 2018, 16.26 h

Otras 15 empresas se van hoy de Cataluña.

Las entidades fugadas proceden de Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Molins de Rei, Polinyà, Sant Adrià de Besós, Sant Andreu de la Barca, Sant Cugat y Viladecans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.