directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 04:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Lluís Puig es veu ''tornant a Catalunya amb el cap ben alt i tocant el clàxon per l'AP-7''

Parla amb el directe.cat, en una entrevista des de l'exili

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Redacció| Lluís Puig (Terrassa, 1959) va ser del juliol a l'octubre passat el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la seva trajectòria professional sempre ha anat lligada a la cultura popular. El 2017, va entrar com a diputat al Parlament de Catalunya amb la candidatura de Junts pel Sí i avui es troba exiliat a Brussel·les. El directe.cat s'ha trobat amb ell a la plaça de l'església de Saint Jean Baptiste de Beguinage perquè, dins el temple, s'hi ha organitzat l'exposició "55 urnes per la llibertat". 
Lluís Puig, a Brussel·les
Lluís Puig, a Brussel·les
© directe.cat

Comparteix
   


Etiquetes
Voldríem començar des del principi. Quan va ser nomenat conseller, creia que acabaria a l'exili?
 
Pensàvem que podien atacar el nostre patrimoni particular. Pensàvem que podríem anar a defensar-nos davant d'un tribunal o on fos per haver desobeït les instruccions del Tribunal Constitucional, però en cap cas imaginàvem la virulència de la presó o de l'exili que estem vivint. El meu exili no té res a veure amb els exilis dels anys trenta, però en Francesc Macià i en Ventura Gassol funden el Casal Català de Brussel•les el 1930 a l'exili. Vuitanta-vuit anys després tornen a venir el President de la Generalitat i el Conseller de Cultura sense que s'hagi solucionat l'encaix de Catalunya amb Espanya. Aquesta és la raó de fons.

Va marxar a l'exili en un cap de setmana molt confús de la política catalana. Quines van ser les decisions que va prendre aquell cap de setmana?
 
Tot el que vam decidir va ser valorar, sabent les ganes de venjança i de fer-nos mal, si retornàvem a Espanya o no. Va semblar que convocant les eleccions no hi hauria la venjança de la presó preventiva. Tot i això, quan el President Puigdemont ens va dir que travessava la frontera per anar a Brussel•les, ja que volia internacionalitzar el procés des d'allà, ens deixà la llibertat individual de fer allò que volguéssim. El dia 29 em notifiquen que el President està de camí a Brussel•les, per fidelitat al President decideixo anar-hi. No tan pensant que em suposa a mi en l'àmbit personal... En aquell moment no penses ni amb la família, l'economia o a on dormiràs. Uns quants vam anar a Brussel•les amb el president. N'estic molt orgullós. El President em va demanar al juliol de ser conseller, li vaig dir que sí perquè el compromís per mi ja havia estat pres a l'abril. Moment en què vam signar un paper on ens comprometíem a fer els impossibles per organitzar el referèndum i per aplicar-lo. Ho vam firmar tots. No només els consellers, sinó els secretaris generals i directors generals. En aquell moment, potser algú s'ho va prendre alegrement, però per mi va ser de les signatures més transcendents de la meva vida. Al juliol m’ho proposaren sabent que anàvem a un enfrontament, i dic que sí, ja que segueixo sent fidel a aquell document. 
 
Políticament, en marxar, quines decisions va prendre el govern? S'acabava de fer una declaració d'independència.
 
No hi va haver temps de prendre decisions polítiques. El dia 28 i 29 alguns consellers, encara mantenen l'agenda d'activitat pública però ja veiem que no hi havia marge de maniobra, vam perdre tota possibilitat d'esperar un diàleg d'última hora. Alguns s'han queixat de si el 27 vam fer una declaració romàntica. Potser ho diuen com un insult, però per mi és un elogi. Tenia un punt de romàntic la declaració del 27 d'octubre? Sí, és que ens han de fer vergonya els nostres sentiments? Els catalans que volien la independència se'n penedeixen d'haver fet la declaració? Jo tampoc. Ja sabíem que no podríem aplicar res després i intuíem que ens vindrien a buscar-nos de seguida. Per això vam maniobrar com vam maniobrar. Va ser romàntica? Doncs visca el romanticisme. Així de clar ho dic.

Ens agradaria saber quina és la seva situació respecte a la justícia belga i espanyola.
 
Nosaltres ara som ciutadans europeus lliures. Però a Espanya tenim una ordre de recerca i captura. Suposem que tard o d'hora hi haurà una tercera petició d'extradició. La primera ja la va retirar Espanya, ja que l'anava a perdre. En aquella es va poder discutir els fons de l'extradició. La segona era tan barroera que ja no va entrar a tràmit. Per tant, no ens amoïna que vingui la tercera. Si la fan bé d'una vegada i diuen la veritat sabem que no poden demostrar la rebel•lió. Tampoc la malversació, ja que no n'hi va haver. Judicialment confiem que una vegada passada la tercera, seguir com a ciutadans europeus i tancar l'expedient. Una altra cosa serà quan puguem tornar a Espanya. Si el govern del PSOE no es belluga ni es mulla, estarem aquí fins a anar als tribunals d'Estrasburg. Quan aconseguim que els tribunals europeus de justícia ens donin la raó, tornarem a Catalunya per entrar-hi amb el cap ben alt i tocant el clàxon per l'AP-7. És el futur que tenim.

Llegeix l'entrevista sencera aquí 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
21 de juny de 2018, 13.57 h

#6


O sento company pero t'oblides d'ERC, tenen tambe part de culpa.



Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
21 de juny de 2018, 11.31 h

CONSELLER LLUÍS PUIG, DONCS DESITJO QUE SIGUI AVIAT, L'ENTRADA A CATALUNYA. LA JUSTÍCIA HA FUGIT DEL REINO D'ESPANYA,, VOSALTRES SOU DIGNES TREBALLANT ON PODEU AMB CORATGE GRÀCIES !


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Stark Industries. fletxa Sant Esteve de les Roures, S.L.
21 de juny de 2018, 10.28 h

#3 I que? té el que es mereix, s'ho ha guanyat a pols. Si vol respecte que s'ho guanyi i sinó que cardi el camp, és una collons d'inmigrant espanyola


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
21 de juny de 2018, 09.52 h


Conseller Puig, és lícit que pensi en la seva satisfacció personal i la desitgi fervorosament, però no seria lícit que la posés per davant de l'alliberament nacional de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
21 de juny de 2018, 09.11 h


cOMPARTEIXO #5 I #6.
Conseller Lluís Puig, com a tots els polítics de dretes, només t'interessa anar bé tu, tornar tocant el claxon per l'AP7 enmig de les aclamacions de les multituds que t'admiren.

JA SERIA HORA QUE PENSESSIU MENYS EN VOSALTRES I MÉS EN LA REPÚBLICA INDEPENDENT DE CATALUNYA.

Em sap greu haver-vos votat. No tornarà a passar, en pots estar segur. A les seguents eleccions, votaré ERC o la CUP. Són més honrats i no enganyen a la gent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
21 de juny de 2018, 08.50 h



Llarena, no es una acción cobarde querer ignorar a la Justicia que te reclama....?

No cesarán........ i no te librarás......!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
21 de juny de 2018, 08.47 h

#3

La Arrimadas, pobre noia, moltes "MALA PUTA" li diuen........ Perquè será...?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
21 de juny de 2018, 08.17 h



Arrimadas, mona, t'has equivocat de país...... Amb xiule-ries a Madrid.

Aquí , respecte al nostre President.....!!

Está clar que estas "escosia", per el teu fracàs. "Escosia", com en diuen a la teva terra. FOT EL CAMP, DESGRACIA ANDALUSA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
!! !!★!! !! PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa .L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat || ||★|| ||
21 de juny de 2018, 08.11 h



#5

Molt ben dit, Sara, tens tota la raó. Els darrers mesos, des de la proclamació efímera de la República, la política catalana ha perdut de vista els seu objectiu capital, la INDEPENDÈNCIA, i s'ha centrat en FRIVOLITATS com "qui ha de ser el nou President", com si el PROTAGONISTA del procés no fos el poble català sinó el President de la Generalitat.


Hem perdut mig any, per culpa de la mala visió de molts polítics, en especial dels qui MANEN, és a dir dels que tenen majoria ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Sara fletxa Barcelona
21 de juny de 2018, 08.00 h

Ñ ha vist que ara només es parla de presos polítics i exiliats (políticos presos y huídos, en Ñol) i no de República. O deixeu de ser el centre d'atenció i aquest torna a ser la república i la independència, o com a molt, tocaràs l'espantasogres per la Grote Markt durant molts i molts anys. Només la República Catalana, com a estat lliure i independent, alliberarà els ostatges catalans en mans de l'invasor espanyol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.