directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Les columnes de Puig i Cadafalch ja s'aixequen a la falda de Montjuïc

Les obres de reconstrucció encaren la fase final amb polèmica per les noves mides de les peces que no coincideixen amb les de 1919

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La reconstrucció de les columnes de Puig i Cadafalch que varen estar ubicades a la falda de Montjuïc des del 1919 fins al 1928, encara ja la recta final. Ho fa però amb una certa controvèrsia al seu voltant degut a l'adaptació lliure que han fet els arquitectes de l'obra que s'allunya del concepte inicial projectat pel reconegut arquitecte català. D'aquesta manera, les quatre columnes que ja s'han aixecat, són un metre més baixes que les originals, així com també són més primes i estan disposades més juntes del que ho estaven a primers del segle. Aquestes noves formes de les peces, han aixecat diverses veus contràries a les xarxes socials, que critiquen durament la llibertat que s'han pres els responsables de la reconstrucció de les columnes, que amb aquestes noves mides, faran variar la perspectiva que antigament es tenia des de la plaça i l'avinguda Maria Cristina.

Comparteix
   


Etiquetes
L'arquitecte català Josep Puig i Cadafalch, essent president de la Mancomunitat, va aixecar un monument de caire catalanista que consistia en quatre columnes de vint metres d'alçada per dos metres de diàmetre i rematades amb sengles capitells d'estil jònic. Construïdes l'any 1919, les grans peces, conegudes també amb el nom de Quatre Columnes, van presidir l'avinguda de Montjuïc durant vuit anys. Fou l'any 1928, durant la dictadura de Primo de Rivera, que van ser enderrocades degut a la incomoditat que li suposava al general veure un símbol catalanista. Per aquest motiu, van ser dinamitades.

Projecte desestimat en diverses ocasions
Amb el restabliment de la democràcia van sorgir diverses veus que proposaven reconstruir les columnes, i fins i tot l'Ajuntament de Barcelona va aprovar-ne la restitució el 1994, però mai no es va arribar a cap acord sobre la seva ubicació més adequada. Anys més tard, al 2001, l'arquitecte Joaquim Espanyol va presentar un projecte de restitució de les 4 columnes, però el projecte tampoc va dur-se a bon port degut a les reticències d'alguns sectors de la classe política.

El ple del 27 de juny de 2008 al Parlament de Catalunya va aprovar una proposició no de llei, amb el suport de tots els partits polítics i presentada per ERC, per promoure la restitució de les Quatre Columnes, en homenatge als patriotes catalans. El 2009 es va presentar un projecte de construcció, ideat per l'equip d'arquitectes Rosselló-Sangenís seguint el projecte original de construcció de Puig i Cadafalch i alguns manuals de construcció clàssica. Finalment, aquesta iniciativa va tirar endavant.






COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Josep anton fletxa Barcelona
27 de novembre de 2010, 18.49 h

Gràcies, ERC!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.