directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 17:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

ERC s’ensorra i passa a ser la cinquena força parlamentària amb 10 escons

Els independentistes perden gairebé la meitat de vots i pateixen el pitjor resultat en vint-i-dos anys • Puigcercós afirma que entén la fuga d'electors i insta a treballar per tornar a ser una alternativa catalanista d’esquerres

Comentaris 66  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Els mals auguris que totes les enquestes pronosticaven per ERC, s’han acomplert. 11 escons i 200.000 vots menys ha estat la dura resposta d’uns electors que s’han acarnissat amb la formació encapçalada per Joan Puigcercós, que ha pagat amb el PSC els plats trencats del tripartit i viurà aquesta IX legislatura des d'un insòlit cinquè esglaó parlamentari per darrera de PP i ICV. Resignat, trist, però amb espurnes d’optimisme, Puigcercós ha instat a treballar per tornar a ser una alternativa catalanista d’esquerres alhora que ha assumit el fracàs del descens i la derrota de la seva formació, fet difícil de veure en una nit electoral. I és que la jornada d’avui ha estat nefasta pels interessos d’Esquerra a qui no ha arribat cap notícia positiva de les quatre circumscripcions catalanes. L’avançament de l’escrutini ha anat dibuixant un panorama cada cop més negre per la formació, que ha vist com en totes les províncies retrocedien dramàticament fins a situar-se a la meitat d'escons. D’aquesta manera ERC ha aconseguit  218.046 vots, dada que contrasta amb les xifres de les eleccions dels 2006 on va aconseguir-ne 416.465. La dada s’agreuja encara més si es compara amb les xifres de les eleccions de l’any 2003, les més reeixides del partit, on va assolir 542.000 vots.

Comparteix
   


Etiquetes
El cava s’ha quedat finalment a la nevera si és que algú li havia posat després d’uns negatius sondejos que s’han acabat traduint en una dura realitat. La nit del 28 de novembre de 2010 serà recordada per ERC com la història d’una derrota. Anunciada i pregonada per molts des de feia temps, però no per això menys dolorosa, la pèrdua d’11 diputats i 200.000 vots tanquen un cicle en el si de la formació independentista i n’obre un altre incert i complicat.

Després dels comicis d’aquest diumenge, ja res serà el mateix a ERC que, rebaixada a la meitat, abandonarà la bancada de govern per tornar, set anys després, a la oposició. Ho farà encapçalada per un obstinat Joan Puigcercós, contrari a dimitir com apuntaven els rumors, que haurà de traçar novament les línies mestres d’un partit ferit degut als terratrèmols interns que ha patit ERC en els darrers anys. Esquerra Republicana de Catalunya ha aconseguit en aquests comicis 218.046 vots, que signifiquen un 7% dels electors i que s’ha traduït en 10 escons.

Pitjors resultats des de 1988
La gran davallada del partit independentista situa aquests resultats en el tercer pitjor registre de totes les eleccions fetes fins avui. D’aquesta manera, els 10 diputats que ERC ha aconseguit aquest diumenge només superen els comicis dels anys 1984 i 1988 on la formació republicana va obtenir uns discrets resultats amb 5 i 6 diputats respectivament. La formació republicana ha aconseguit 6 escons per Barcelona, 2 per Girona, 1 per Tarragona i 1 per Lleida.

Laporta, Carretero i el ‘vot útil’ de CiU, exerceixen de botxins
El cop que s’ha endut aquest diumenge ERC s’ha de buscar en dues causes: la primera apunta a la divisió de les forces independentistes que han participat en aquests comicis. La decisió de Joan Laporta i Joan Carretero de concórrer separats a les eleccions ha atomitzat el vot sobiranista, que, amb la llei d’Hont a la mà, han dividit el vot independentista que només ha permès a la formació de Laporta entrar al Parlament. D’aquesta manera, les noves formacions han pispat electors a ERC sobretot a Barcelona i Girona on Solidaritat ha aconseguit representació en la figura de Laporta, López Tena i Uriel Bertran mentre que Joan Carretero s’ha quedat a les portes d’entrar al Parlament. La segona causa que explica la vaporització de vots republicans ha estat l’espectacular augment de CiU, que ha sumat escons en totes les demarcacions de Catalunya, just a l’inrevés que ERC.

Resignació republicana
‘No era gens fàcil votar ERC en aquests comicis’. Així s’ha expressat el portaveu republicà Ignasi Llorente, que s’ha encarregat de trencar tots els tòpics que apareixen cada cop que hi ha eleccions. D’aquesta manera, Llorente ha assegurat que en aquests comicis ‘no tothom ha guanyat’ i ha apuntat que només CiU està legitimat a cantar victòria. Les paraules de Llorente han estat subscrites hores més tard per Puigcercós que ha assumit sense pal•liatius la severa derrota que els electors han infligit a la seva formació.

Absència de llàgrimes i ràbia continguda
No ha estat però una nit on s’han vessat llàgrimes degut a les negatives informacions que durant setmanes han aparegut als mitjans de comunicació que han preparat el terreny pel pronunciat descens dels republicans. Un aterratge dolorós però al mateix temps suau i previst que s’ha reflectit en les passejades que Joan Puigcercós ha anat realitzat davant la zona seguiment electoral malgrat els mals pronòstics que mostrava l’escrutini. El líder republicà ha agraït les mostres d’ànim amb que ha estat rebut. ‘En aquests moments difícils s’agraeix el vostre suport’ ha destacat Puigcercós que ha assegurat que entenia la fuga de vots que ha patit la seva formació.

El líder republicà ha assegurat que fer confiança a ERC en aquests comicis ‘no era una tasca fàcil’ alhora que ha instat a la militància a treballar per esdevenir una alternativa catalanista d’esquerres. D’entre les persones més abatudes s’ha pogut veure el diputat a Madrid, Joan Tardà, que en escoltar el canvi de català a castellà que ha realitzat Alícia Sánchez-Camacho en el seu discurs ha manifestat la seva ràbia amb un ‘ja hi som’ i ‘ja ho acabaria ràpid jo això’.











COMENTARIS fletxa taronja

item
#66
Tico fletxa Sants
29 de novembre de 2010, 15.24 h

I per cert: Puigcercós dimissió.

Et falta mà esquerra, diàleg, humilitat, carisma i discurs. I et sobren polítics professionals i llepaculs.

Perdona, però algú ho havia de dir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#65
Tico fletxa Sants
29 de novembre de 2010, 15.18 h

El 2006 el que havia de fer ERC és no fer govern amb ningú i deixar que la sociovergència s'estavellàs sola. Ens van fotre fora del govern per haver votat NO a l'Estafatut, doncs si no érem vàlids abans, tampoc aleshores.

Ara el mal és fet. Incomprensible per als republicans de dintre que et castiguin per haver culminat la integració d'un andalús, per dur veritats com punys, haver fet els deures a govern i tenir un programa engrescador. Tant se val: hem fet president Montilla. Doncs v... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#64
Pere fletxa Girona
29 de novembre de 2010, 14.38 h

VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!! VENDRELL DIMISSIÓ !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#63
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
29 de novembre de 2010, 14.12 h

#54 Molta demagogia, com sempre per part teua. A ningú li importa que en Montilla sigui d'Iznajar, el que importa és que és un españolista ultraconservador d' "esquerres", com que tampoc importa que en Vidal-Quadras sigui d'una familia catalana en que el seu origen es perd en la nit dels temps, és català, però és, com en Montilla, un espanyolista, en aquest cas, ultraconservador de "dretes" i aquest i no el seu origen son el quit de la questió.

I el que no se li perdona al "fill de la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#62
l'Esteve fletxa Vallès Oriental
29 de novembre de 2010, 14.11 h

Companys , ara tinc un dubte que m'agradaria algú m'esclaris.
Mireu , el meu poble l'Ajuntament està governat per un tripartit (per cert , repetit en mes d'una dotzena de municipis de Catalunya) format per PSOE(c)+PP+CiU i ara em pregunto: Amb el resultat de les eleccions a la ma, l'equip de govern ciunen-psoista-peperu , pot celebrar una victòria (PP i CiU han pujat) o plorar per la derrota per l'enfonsament dels sociatas???.
I una altre pregunta: S'han de donar els 100 dies de gràcia al n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#61 Oriol Jordan
29 de novembre de 2010, 13.54 h

#52 No sé si hagués anat tant bé, perquè fer aquesta suma és molt fàcil. Vull dir que segurament hi hauria gent que no els hagués anat a votar perquè no li hauria agradat haver de tragar X o Y.

D'altra banda, està clar que el divide et impera ha funcionat. Una cosa que es podria haver evitat, però en aquest cas una escissió, l'aparició del moviment populista laportil i el vot a CiU, ho han impedit. Resultat: sí els 10+4 diputats. Però els vots independentistes romanen, esparcits ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#60
29 de novembre de 2010, 13.51 h

Nois,

Jo no vaig votar a ERC després de tota la vida fent-ho,, però vistos el resultats la veritat és que em sap molt de greu, si és clar, que la divisió fa molt de mal, i els resultats són els que són. S'han perdut milers de vots independentistes i obviament escons amb la maleïda nostra llei electoral...

Sempre he sigut del parer que ERC té el paper més difícil de tots, per que sempre està al mig, per massa radical per uns , i massa tou per uns altres,, per tant només els queda ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#59
Jaume fletxa Badalona
29 de novembre de 2010, 13.32 h

Tienes razón Javier.

Partidos catalanes (desde el independentismo al federalismo) 86 diputados y el 56% de los votos
Partidos españoles: 49 diputados (menos que hace 4 años) y 35% de los votos...

La Catalunya real ha hablado y está hasta las narices de los españolazos


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#58
Xavier bcn fletxa España
29 de novembre de 2010, 13.18 h

No lloréis jajajajajajJ tranquilos ,que el carod brindo con champa francés que dice que cava le da ardores jajajajajaj jajajajajajaj a llorar,La ctaluññññña real dio su voz


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#57
29 de novembre de 2010, 13.09 h

#25 Quim, ni en la derrota ets humil? aixo us ha passat per gent com tu, no accepteu res que no sigui el que vosaltres penseu o dieu, i aixi us va....

al CARRER!!!!! i ara fem les coses com cal, tots plegats, i pensant unicament en Catalunya. I si el poble catala no vulgues l'independencia, mal ens toqui els c...ll..s ho hem d'acceptar, aixo no es Veneçuela, tot i que als d'esquerra ja us agradaria.

Deixeu de pensar tant en clau de partit i penseu en Catalunya, en la nostra nacio , en el nos... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.