directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 06:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 11 d'octubre de 2018 10:49 h

L'augment del preu de l'electricitat impulsa la inflació fins al 2,3% al setembre

El cost de les fruites i les verdures fresques contenen l'IPC

ACN Madrid.-Els preus van pujar una dècima al setembre a Catalunya i van situar la taxa d'inflació anual en el 2,3%, una dècima més que la registrada a l'agost, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment de la inflació en una dècima aquest setembre en termes anuals s'explica bàsicament per l'evolució a l'alça de la factura elèctrica davant la baixada de preus de l'electricitat que es va registrar al setembre passat. Mentre que l'electricitat escalfa la inflació, el comportament a la baixa dels preus de les fruites i verdures fresques ha ajudat a contenir l'IPC. En el conjunt de l'Estat, els preus al setembre van pujar dues dècimes en relació amb l'agost i van deixar la inflació anual en el 2,3%, una dècima més que a l'agost.

Els preus de la inflació anual d'aquest mes de setembre han estat condicionats a l'alça per la cistella de productes de l'habitatge, on s'inclou la factura elèctrica, que es troba en l'actualitat en preus màxims mentre que al setembre de l'any passat aquest servei mantenia uns preus estables. L'altre cistella que va ajudar a escalfar la inflació, tot i que amb menys rellevància que l'habitatge, va ser la d'hotels, cafès i restaurants, on aquest mes de setembre els preus dels allotjaments han disminuït però menys que el mateix mes de l'any passat. Mentre que aquestes dues cistelles, habitatge i hotels, han ajudat a escalfar la inflació, en sentit contrari s'ha comportat la cistella d'aliments i begudes no alcohòliques, on els preus a la baixa de les fruites i verdures fresques han frenat l'ascens de la inflació.La inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels productes frescos no elaborats i els derivats del petroli, s'ha situat al setembre en el 0,8%, la mateixa taxa que la registrada a l'agost. La taxa de la inflació anual de Catalunya, el 2,3%, una dècima més que a l'agost, és la mateixa que s'ha registrat al conjunt de l'estat espanyol, també amb un increment d'una dècima en relació amb l'agost. BarcelonaPer demarcacions, a Barcelona els preus es van mantenir estables al setembre en relació amb l'agost i van deixar una inflació anual del 2,2%, una dècima per sobre d ela taxa registrada a l'agost.Girona A Girona, els preus van pujar al setembre dues dècimes en relació amb l'agost i van deixar una taxa d'inflació anual del 2,5%, una dècima més que la registrada el mes anterior. LleidaA Lleida, els preus es van enfilar al setembre de quatre dècimes en relació amb l'agost i la taxa d'inflació es va situar en el 2,7%, la més alta de Catalunya i una dècima per sobre del 2,6% que es va registrar a l'agost. TarragonaFinalment, a Tarragona, els preus es van mantenir estables en relació amb l'agost i la taxa d'inflació es va situar en el 2,6%, el mateix percentatge que el mes anterior.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.