directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 10 de maig de 2024 09:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 23 d'octubre de 2018 17:19 h

Sánchez va portar la reprovació del rei al TC “per pur convenciment” i actuarà “com en el passat” si s’incompleix la llei

Assegura que el seu executiu “es va veure obligat a actuar” contra la resolució del Parlament perquè “qüestiona de manera indirecta l’ordre constitucional”

ACN Madrid.-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts que el seu executiu va portar la reprovació del Parlament al rei Felip VI al Tribunal Constitucional “per pur convenciment” i ha alertat que actuarà “com en el passat” si a Catalunya s’incompleix de nou la Constitució. Durant la sessió de control al Senat, el president espanyol ha explicat que “es va veure obligat a actuar” fruit de l’aprovació d’aquella resolució que “questiona de manera indirecta l’ordre constitucional d’aquest país” que és “una monarquia parlamentària”. “El que no poden fer és atacar la institucions de l’Estat”, ha dit Sánchez, que ha instat les forces independentistes a “buscar camins de solució” que passin pel compliment a la legalitat i tinguin lloc en el marc de l’autogovern.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a la intervenció del senador d’ERC Joaquim Ayats, que ha preguntat si va presentar el recurs contra la resolució del Parlament per instruccions d’un monarca que va “menysprear” el poble de Catalunya, que va trucar empreses perquè marxessin i que va legitimar l’acció repressiva del govern espanyol amb “zero empatia”. “Els catalans no tenim rei perquè hem decidit que no volem ser súbdits” d’un monarca “que mai hem votat” i que segueix el sistema “medieval” on el càrrec de cap d’Estat “s’hereta de pares a fills”, ha dit. Ayats ha acusat el PSOE de dir-se republicà i alhora avalar els privilegis del Rei, que van de la inviolabilitat, a un sou de gairebé 8 MEUR. “Les seves declaracions contra Catalunya tenen molt a veure amb el fet que el republicanisme és la gran amenaça per al seu sou i els seus privilegis”, ha dit el senador d’ERC, que també s’ha preguntat en veu alta si caldria portar al TC un antic twit de Pedro Sánchez que deia ‘salut i República’.En la seva resposta, Sánchez ha afirmat que el seu govern es limita a “complir i fer complir la llei” i per tant va actuar “per pur convenciment” contra la resolució. “Jo el que espero és que aquesta voluntat de complir i fer complir la llei imperi al Govern de la Generalitat”, ha dit el president espanyol, que ha afirmat que el “republicanisme” no casa bé amb “el trencament de la llei i la unilateralitat”. Segons el president espanyol Catalunya no necessita continuar pedalant a la roda frustrant d’un debat que no és majoritari. “Plantegen debats artificials com el de la reprovació al cap d’Estat que qüestiona de manera indirecta l’ordre constitucional d’aquest país i per això el govern d’Espanya es veu obligat a actuar per defensar l’ordre constitucional d’aquest país, que és una monarquia parlamentària”, ha dit. “En el camí de la reforma ens trobarem, però no en el de la ruptura unilateral”, ha conclòs.Primer lapsus de SánchezSánchez ha estat víctima del seu primer lapsus com a president espanyol, quan s’ha referit al rei d’Espanya com a “Felip II” abans de corregir immediatament. Una expressió que ha provocat les rialles dels senadors i que ha recordat les que va protagonitzar el seu antecessor, Mariano Rajoy.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.