directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 7 de maig de 2024 11:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Bages doble fletxa Dijous, 20 de desembre de 2018 13:35 h

Bages i Osona aglutinen el 67% de les associacions de l’economia social a la Catalunya Central

La diagnosi de l’Ateneu Cooperatiu quantifica en 83 les entitats i 24 les fundacions existents a la regió centre

ACN Manresa.-L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha fet una radiografia del rol que juguen les entitats i les fundacions de l’economia social a la Catalunya Central, que posa de manifest la presència de 83 associacions i 24 fundacions. Donen feina a un total de 2.521 persones, de les quals el 75% són dones. El Bages i Osona són les dues comarques amb una major presència, amb 30 i 26 entitats, respectivament; i vuit i dues fundacions. Pel que fa al sector, predominen les relacionades amb la salut, el servei a les persones i la formació. El document, ha explicat Alba Rojas, coordinadora de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, permet disposar d’una eina fins ara inexistent.

La diagnosi arriba un any després que l’Ateneu presentés un estudi de les mateixes característiques sobre les cooperatives i les societats laborals presents al Bages, Berguedà, Osona, Solsonès, Moianès i Anoia. En aquest cas, ha explicat Rojas, ha estat la cooperativa l’Arada, sòcia del col·lectiu, qui l’ha elaborat. El document, ha afegit, busca dotar-los d’una eina fins ara inexistent i que, alhora, els permeti elaborar un pla de treball més adequat a la realitat. Jordi Bordes ha estat l’encarregat de desgranar els principals resultats del treball, que quantifica en 83 associacions i 24 fundacions les existents a la Catalunya Central. De les entitats, 30 són al Bages, 26 a Osona, vuit a l’Anoia, set al Moianès, sis al Berguedà i sis al Solsonès. Pel que fa a les fundacions, al Bages n’hi ha vuit, cinc al Berguedà, quatre a l’Anoia, tres al Moianès, dos al Solsonès i dos a Osona.Més de 1.500 llocs de treballLes entitats i fundacions donen feina a 1.914 i 607 persones a hores d’ara. Des de l’Arada han remarcat l’important paper que juga la dona en aquest àmbit, ja que gairebé el 75% dels treballadors ho són, una xifra que està per sobre de la mitjana catalana que ronda el 47%.Entitats joves i de serveisDe l’estudi també es desprèn la joventut que tenen les entitats i fundacions a la Catalunya Central, ja que el 51% d’elles tenen menys de deu anys. Pel que fa al sector, predominen les relacionades amb la salut (29); la formació (24); i al servei de les persones (20). En canvi, ha recordat Bordas, en el cas de les cooperatives i societats laborals el sector predominant és la indústria. Principals característiquesLa diagnosi inclou, a més, una guia de bones pràctiques que recull les característiques comunes d’aquestes associacions i fundacions. Com a trets més singulars, remarca que majoritàriament responen directament a necessitats del territori i que solen sorgir per iniciativa ciutadana; l’aposta per la inclusió social i els col·lectius vulnerables; o que consideren la formació una prioritat. Pel que fa a les principals mancances, destaca la forta dependència que tenen vers a les administracions en l’àmbit financer –provoca inestabilitat econòmica-, o la manca de persones que s’impliquin a les seves juntes directives.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.