directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 12 de maig de 2024 13:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 20 de febrer de 2019 19:54 h

El nou Estatut Professional de la CCMA iguala en drets i deures tots els productors de continguts dels seus mitjans

El document preveu la creació d’un Consell Professional de Continguts que incorpora entreteniment i culturals

ACN Barcelona.-La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha presentat públicament aquest dimecres el nou Estatut Professional de Mitjans de Comunicació de l’entitat, elaborat durant els darrers dos anys i aprovat el passat 20 de desembre pel seu Consell de Govern. El document reconeix l’estatus de “generador de continguts” als professionals de l’àmbit de l’entreteniment i la cultura, ampliant així el paraigües de drets i deures que fins ara han tingut només els professionals d’Informatius i Esports de TV3 i Catalunya Ràdio. A la pràctica, l’Estatut suposarà la creació d’un Consell Professional de Continguts que se suma als vells consells professionals de la televisió i ràdio públiques per integrar els professionals vinculats a la creació, producció i emissió de continguts. Aquest és un canvi sense precedents a l’Estat i a Europa, explica a l’ACN la consellera de la CCMA, Rita Marzoa.

En virtut del nou Estatut es crearà nou Consell Professional de Continguts, com a òrgan de representació del col·lectiu de treballadors d’aquestes àrees, amb l’objectiu de vetllar per la garantia dels drets professionals vinculats a la creació, preproducció, producció, emissió i difusió de continguts (redactors, guionistes, documentalistes, lingüistes, productors, tècnics, realitzadors o dissenyadors, entre altres), i també en les activitats de publicitat i màrqueting.Fins ara –il·lustra Marzoa-, quan es creava un producte que no era estrictament per als informatius o els esports, els treballadors “no tenien una eina on poder agafar-se professionalment”, per objectar sobre un contingut “i dir: no estic d’acord professionalment amb com m’esteu plantejant aquest contingut, i per tant m’abstinc de firmar-lo, o de fer-lo d’aquesta o altra manera”.Per això l’Estatut Professional revisat integra aquests col·lectius en els drets i deures que ja tenien els professionals dels informatius i d’esports, tals com el secret professional i els drets d’autor (no així amb la clàusula de consciència, que només aplica els professionals de la informació). En aquest sentit, el document s’ha fet seu i incorpora el codi deontològic del Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC) com a guia de reconeixent d’aquests drets i obligacions.Rita Marzoa ha puntualitzat que el nou Estatut és d’aplicació també als contractes que la CCMA signa amb les productores externes. “Hi ha clàusules en les quals se les vincula tant al llibre d’estil com a l’Estatut Professional”, explica Marzoa. D’aquesta manera, els treballadors d’aquestes productores també passaran a tenir l’aixopluc del nou Estatut Professional. D’altra banda, la consellera de la CCMA confessa que “ha estat difícil” elaborar el nou document, amb més de dos anys de feina al darrere. Entre altres coses, diu, perquè no existia res similar en tot Europa, havíem de començar de zero sense cap corporació coneguda que tingués una eina d’aquestes característiques per aquest àmbit dels professionals”.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.