directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 4 de maig de 2024 08:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dilluns, 11 de març de 2019 15:15 h

La Nau Ivanow es consolida com a casa de residències de creació escènica

L’equipament torna a l’activitat després d’un any d’obres a l’edifici del carrer Hondures

ACN Barcelona.-La Nau Ivanow acaba de reprendre l’activitat després de gairebé un any d’obres de rehabilitació, reordenació i millores tècniques, un parèntesi que també els ha servit per repensar el projecte i encarar el futur. L’equipament (integrat a la xarxa municipal de fàbriques de creació de Barcelona) torna a engegar amb les residències escèniques com a línia principal de treball, per donar a les companyies els recursos necessaris perquè creixin i es projectin internacionalment. La Nau ha convocat concurs per escollir la que serà companyia resident els propers dos anys –després de l’etapa de Projecte Ingenu- i segueix obrint ponts internacionals d’intercanvi amb altres companyies i festivals, ara amb Costa Rica, que se suma als existents de Mèxic, Xile, Itàlia o Cuba.

David Marín, director de la Nau Ivanow, creu que molta gent coneix l’equipament per ser “un espai on pots venir a assajar i crear el teu projecte, i trobar recursos, però tot sovint darrere hi ha una filosofia de treball que volem posar en valor”. Així explica Marín la nova etapa de la Ivanow coma “casa de residències” d’inspiració europea. És a dir, un lloc on les companyies o els creadors “no paguen per treballar sinó que cobren”, i on tenen unes “condicions òptimes” per fer-ho.La Nau Ivanow vol remarcar molt aquesta pauta, i per això diferenciarà el què són les residències (amb companyies escollides per participar-hi) del que és la mera cessió o lloguer d’espais per a projectes externs. El propòsit de la primera línia és oferir acompanyament i projecció a les companyies donant-los temps, eines, estabilitat i mobilitat perquè puguin “desenvolupar projectes, créixer i investigar”. D’entre les companyies que hi participen, n’hi ha una de resident de més llarga durada. En aquest cas, la Nau ha convocat un concurs per escollir la que serà companyia resident durant els propers dos anys i que prendrà el relleu a Projecte Ingenu (que ja fa uns quatre anys que gaudeix de l’acompanyament de l’equipament). Per Marín aquest és un exemple que les residències que s’ofereixen no van adreçades a co-produir espectacles sinó que aboquen esforços en el temps de la creació. Altres modalitats de residència, com el projecte conjunt amb la Sala Atrium ‘DespertaLab’, fant un salt i estaran dotats ara amb 8.000 euros destinats a contractar les companyies participants perquè tinguin “estabilitat i unes condicions de treball òptimes” durant la seva estada. “Això és revolucionari en el sector de la cultura, però no m’imagino un centre científic on algú vagi a fer investigació i no cobri.... Hem normalitzat la precarització, i nosaltres, que tenim vocació pública, no podem ser-ne els col·laboradors. Penso que segurament tots anirem sumant-nos cap aquí”, reflexiona Marín respecte el suport material i l’acompanyament a projectes escènics. D’altra banda, la Nau seguirà la seva línia de treball orientada a importar i exportar companyies i projectes. A través de xarxes internacionals fetes anteriorment amb Xile, Mèxic, Cuba, Itàlia i altres festivals o trobades, que es mantenen, i ara també amb un peu a Costa Rica i la seva comunitat artística, en concret, amb espais com el Festival Internacionl de Tatro Embrujarte. La Nau Ivanow té un pressupost anual que gira al voltant dels 300.000 euros, sufragats en un 75% per l’Ajuntament de Barcelona, que també ha pagat les obres d’adequació valorades en 450.000 euros (segon ha detallat David Marín). La Nau obté la resta de recursos del lloguer d’espais, com la zona de ‘coworking’ ubicada a la primera planta del seu edifici del carrer Hondures, a la Sagrera.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.